Vodeni sportovi

Dvostruke pobjede i naslovi prvaka za Karlu Šitić i Duju Milana, Ivan Šitić najbrži u Švedskoj

Krešimir Bošković • ponedjeljak, 11.07.2016.
Dvostruke pobjede i naslovi prvaka za Karlu Šitić i Duju Milana, Ivan Šitić najbrži u Švedskoj
Foto: Krešimir Bošković

Proteklog vikenda održana su dva plivačka maratona iz serije Cro Cup u organizaciji KDP Donat iz Zadra. Subotnji maraton koji se plivao ispred zadarske rive ujedno je bio i Državno prvenstvo na 5000 metara. Oba dana pobjednici su bili Karla Šitić i Duje Milan iz KDP Split.

U subotu je po šesti put plivački maraton Zadar koji je okupio 14 plivačica i 53 plivača iz osam klubova daljinskog plivanja. Uz Karlu Šitić do mjesta na postolju doplivale su, prošlogodišnja prvakinja na 5000 m, Antonia Buličić (KDP Split) i Nika Perčić (KDP Primorje). U muškoj konkurenciji uz Duju Milana, koji je na mjestu prvaka naslijedio svog brata Marina, na postolju se našao i dvojac iz KDPSR Poreč Ivan Kukolja i Filip Husnjak. Osim u apsolutnoj kategoriji borba za naslove državnih prvaka odvijala se i u starosnim kategorijama gdje su naslove osvojili kod mlađih kadeta Lana Punek i Bojan Ivanović oboje KDPSR Poreč, zatim kod kadeta Antonia Buličić i Edi Hadžić (KDPSR Poreč). U juniorskoj kategoriji najbolji su bili Lucija Aralica (KDP Donat) i Duje Milan, Karla Šitić je najbolja seniorka, dok je kod seniora naslov pripao Ivanu Kukolji. Kod veterana najbrže su plivali Silva Masnov (KDP Donat) i Petar Matić (KDP Split).

Dok je u Zadru trajala borba za naslove državnog prvaka, na sjeveru Europe u Švedskoj se odvijala utrka Vansbrosimningen 2016 u kojoj je najbrži bio Ivan Šitić član KDP Split. U ovoj utrci, dužine 3000 metara, nastupilo je gotovo 16500 plivačica i plivača.

Nedjelja je bila rezervirana za drugi plivački maraton Toreta open water – Silba 2016 na otoku Silbi. Ova utrka je pokrenuta prošle godine kada se plivalo 2500 metara da bi već ove godine bila uvrštena u kalendar Cro Cupa, što je ujedno značilo i produženje staze na 5000 metara.

I dok je u muškoj konkurenciji poredak bio potpuno isti kao i dan ranije u Zadru (Milan, Kukolja, Husnjak), kod djevojaka je došlo do manjih promjena u poretku. Pobjednica je i ovom prilikom bila Karla Šitić, a za njom su slijedile Nika Perčić i Lucija Aralica. Na Silbi je plivalo 15 plivačica i 46 plivača.

Oba dana su uvjeti za plivanje bili gotovo idealni, uz vrlo mirno more temperature do 26 stupnjeva. Najstariji plivač ovog vikenda bio je Vice Profaca (KDP Donat) koji je rođen 1938. godine, dok su najmlađi bili Lana Punek i Dalen Jahić (KDPSR Poreč).

Sljedeća dva vikenda neće biti utrka iz serije Cro Cup, već je prvo sljedeće natjecanje na rasporedu 30. srpnja u Omišu, gdje će se plivati utrka državnog prvenstva na 10000 metara. Bez obzira što je na redu pauza u Cro Cupu, to ne znači da neće biti natjecanja u daljinskom plivanju. Novi Vinodolski će u slijedećeg vikenda ugostiti plivače u čak četiri utrke i to na 10000 metara, 2800 metara, 1000 metara i dječju utrku na 300 metara. Sedam dana kasnije održat će se prvi maraton pod nazivom Trofej Barbarinac u Vranjicu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!