Ostali sportovi

Među putnicima za Rio de Janeiro devet medaljaša u pojedinačnim sportovima

HINA • srijeda, 13.07.2016.
Među putnicima za Rio de Janeiro devet medaljaša u pojedinačnim sportovima
Foto: EPA

Preostala su još 23 dana do svečanog otvaranja Olimpijskih igara u Riju na kojima će od 6. do 21. kolovoza Hrvatsku predstavljati 84 sportaša u 16 sportova.

Nastupit će čak devet osvajača olimpijskih medalja u pojedinačnim sportovima - Sandra Perković, Giovanni Cernogoraz, Filip Ude, Blanka Vlašić, Damir Martin, Valent i Martin Sinković, Snježana Pejčić i Lucija Zaninović, Hrvatska vaterpolska reprezentacija branit će zlato osvojeno na OI London 2012. godine, a hrvatska rukometna reprezentacija nakon bronce iz Londona ponovo kreće u lov na medalju.

Atletičari, koji će se nadmetati na Olimpijskom stadionu u Riju su Sandra Perković (disk), Ivan Horvat (skok s motkom), Andrea Ivančević (100 m prepone), Sara Kolak (koplje), Matea Matošević i Marija Vrajić (maraton), Filip Mihaljević i Stipe Žunić (kugla), Blanka Vlašić i Ana Šimić (skok u vis). Atletika je na programu Igara od početka modernih olimpijskih igara u Ateni 1896., a prvo olimpijsko odličje, srebrno, osvojio je Ivan Gubijan u bacanju kladiva na OI London 1948.

Nakon hrvatskih atletičara, najbrojniji su jedriličari (8) i strijelci (7). Ivan Kljaković Gašpić, Šime Fantela i Igor Marenić, Tina Mihelić, Tonći Stipanović, Petar Cupać i Pavle Kostov te Luka Mratović u Riju će obilježiti 80 godina od nastupa Karla Baumanna, prvog hrvatskog jedriličara-olimpijca, na Igrama u Berlinu 1936. godine.

Strijelci Snježana Pejčić, Giovanni Cernogoraz, Josip Glasnović, Petar Gorša, Valentina Gustin, Marija Marović i Tanja Perec nastavit će tradiciju nastupa hrvatskih strijelaca na olimpijskim igrama koja traje od Helsinkija 1952. godine, i to u sportu koji je na programu od samog početka modernih olimpijskih igara.

U plivanju, također još od 1896. godine na OI, boje Hrvatske će braniti Matea Samardžić (200 m leđno) i Mario Todorović (50 m slobodno). Podsjetimo da je u tom sportu prva hrvatska olimpijska odličja - zlato i srebro - osvojila Đurđica Bjedov u Meksiku 1968.

Kristijan Đurasek i Matija Kvasina vozit će cestovnu utrku koja starta u tvrđavi Copacabana. I biciklizam spada među sportove koji su na programu Igara od Atene 1896. godine, a već su 1924. u Parizu nastupili prvi hrvatski biciklisti - Đuro Dukanović, Koloman Sović i Rudolf Truban.

U još dva sporta koja su se prvi put na olimpijskim igrama pojavila 1896. u Ateni, gimnastici i tenisu, imat ćemo svoje predstavnike. Prvi hrvatski gimnastičar koji je nastupio na Igrama i ujedno osvojio odličje bio je Dragutin Ciotti na OI Amsterdam 1928. Pod vlastitim hrvatskim stijegom, to je pošlo za rukom samo Filipu Udeu na Igrama u Pekingu 2008. Osim Filipa na konju s hvataljkama, u Riju će nastupiti i 18-godišnja Ana Đerek na preskoku. Nakon što je ispao s programa Igara 1924., tenis se vratio kao pokazni sport 1984. u Los Angelesu, gdje su nastupile Renata Šašak i Sabrina Goleš, koja je osvojila srebrno odličje. U Riju će na terene Olimpijskog teniskog centra izaći Marin Čilić, Borna Ćorić i Marin Draganja.

Veslači Damir Martin u samcu i Valent i Martin Sinković u dvojcu na pariće, nakon što su u četvercu osvojili srebro na OI London, borit će se za medalju zlatnog sjaja, kakvu su osvojili Duje Bonačić, Velimir Valenta, Mate Trojanović i Petar Šegvić na OI Helsinki 1952.

Filip Hrgović (superteška kategorija) i Hrvoje Sep (poluteška kategorija) nastupit će u boksu koji je na Igrama od St. Louisa 1904., a prvo hrvatsko odličje, zlatno, osvojio je legendarni Mate Parlov u Münchenu 1972. godine.

U judu, olimpijskom sportu od 1964. godine, nastupit će Barbara Matić (do 70 kg). Prvi hrvatski olimpijac u judu bio je Goran Žuvela, i to na OI Montreal 1976. Hrvatska će svoje predstavnike imati i u taekwondou - Luciju i Anu Zaninović te Filipa Grgića. Lucija je na OI London 2012. osvojila broncu, a prije nje isti su uspjeh ostvarile Martina Zubčić i Sandra Šarić na Igrama u Pekingu 2008. godine.

Prvi put u povijesti Hrvatska će imati predstavnika u skokovima u vodu. Bit će to Marcela Marić koja će skakati s daske s 3 metara. Radi se o disciplini koja je od 1908. godine na programu Igara, a žene su se pridružile 1912. u Stockholmu.

Uz hrvatsku vaterpolsku i rukometnu reprezentaciju, vizu za OI Rio izborili su i košarkaši. Od Igara u Barceloni i jedinog olimpijskog košarkaškog odličja - srebra - pod vlastitim hrvatskim stijegom prošle su 24 godine. Vaterpolisti imaju u svojoj kolekciji olimpijsko srebro s OI Atlanta 1996. i zlato s OI London 2012., dok se rukometaši mogu pohvaliti zlatom iz Atlante 1996. i Atene 2004., kao i broncom iz Londona 2012. godine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!