Nogomet

Belgija bez izbornika, Marc Wilmots dobio otkaz; Ševčenko novi izbornik Ukrajine

HINA • petak, 15.07.2016.
Belgija bez izbornika, Marc Wilmots dobio otkaz; Ševčenko novi izbornik Ukrajine
Foto: EPA

Marc Wilmots je od petka bivši izbornik nogometne reprezentacije Belgije, jer je maknut s dužnosti koju je obnašao od svibnja 2012. godine te vodio reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu 2014. u Brazilu i na netom završenom Europskom prvenstvu u Francuskoj.

Upravo loš rezultat u Francuskoj i četvrtfinalni poraz od Walesa (1-3), koštali su 47-godišnjeg Wilmotsa izborničke pozicije na kojoj je dvaput zaradio naslov najboljeg trenera u Belgiji.

"Tehnička komisija je analizirala je nastup na Euru 2016 i zaključila da postavljeni ciljevi nisu ostvareni. Opće je mišljenje da je momčadi potreban novi impuls i netko tko bi ovu skupinu igrača vodio prema vrhunskim ostvarenjima na najvećim natjecanjima", stoji u priopćenju Belgijskog nogometnog saveza.

Legendarni ukrajinski napadač Andrij Ševčenko (39) imenovan je u petak za novoga izbornika ukrajinske nogometne reprezentacije, jednoga od suparnika Hrvatske u kvalifikacijama za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018.

Ševčenko je na dužnosti ukrajinskog izbornika naslijedio Mihajla Fomenka koji je odstupio nakon neuspjeha na EURU u Francuskoj gdje je Ukrajina završila kao jedina reprezentacija koja je izgubila sve tri utakmice u skupini pritom ne postigavši niti jedan pogodak (0-2 protiv Njemačke i Sjeverne Irske, te 0-1 protiv Poljske).

Tijekom igračke karijere Ševčenko je nastupao za Dinamo iz Kijeva, Milan i Chelsea, dok je za reprezentaciju postigao 48 pogodaka u 111 nastupa.

Godine 2004. osvojio je "Zlatnu loptu", dok je 2005. bio dobitnik "Zlatne kopačke".

Igračku karijeru završio je nakon prošlog EURA kojemu je Ukrajina uz Poljsku bila domaćin, a prije ovogodišnjeg EURA pridružio se stručnom stožeru reprezentacije kao pomoćni trener.

Hrvatska i Ukrajina će u kvalifikacijama za SP 2018. igrati 24. ožujka u Hrvatskoj, te u posljednjem kolu, 9. listopada u Ukrajini.

Uz Hrvatsku i Ukrajinu u skupini I su još Island, Finska, Turska i Kosovo. Plasman na SP izborit će samo pobjednik skupine, dok će najboljih osam od devet drugoplasiranih reprezentacija u dodatne kvalifikacije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • qvestor18.07.2016. u 08:02
    Bilo je i vrijeme da maknu Wilmotsa Belgija ima odlične igrače na svim pozicijama i ispadanje od Walesa je neuspjeh
    qvestor