Nogomet

Predstavljamo sudionike Premier lige: Arsenal mora poraditi na efikasnosti

Marjan Kreševac • srijeda, 27.07.2016.
Predstavljamo sudionike Premier lige: Arsenal mora poraditi na efikasnosti
Foto: EPA

13. kolovoza diže se zavjesa u Premiershipu. Nakon prošle sezone koja je bila jedna od najzanimljivijih u povijesti otočkog nogometa, sezone u kojoj se Leicester City okitio prvim naslovom, što možemo očekivati u novoj? Gdje su bili najveći problemi i na čemu bi treneri morali poraditi ukoliko žele unaprijediti igru svoje momčadi?

Arsenal

Topnici su imali šarenu sezonu, igrači Arsenea Wengera u nekim trenucima djelovali su poput niželigaša zalutalih pod svjetla elitnog razreda, veći dio vremena tražili su igru i rezultat, ali na njihovu sreću uspjeli su ih do kraja prvenstva i pronaći.

Kada se podvuče crta, Arsenal je na kraju osvojio naslov viceprvaka, izborio direktan nastup u Ligi prvaka, ali svojim nastupima nije impresionirao nikoga, a posebice ne svoje navijače koji su u nebrojeno prilika iskazali svoje nezadovoljstvo igrom momčadi i onime što je Wenger radio s klupe.

Ukoliko se Arsenal želi ozbiljno uključiti u bitku za naslov prvaka, njegovi igrači morat će biti efikasniji i postizati više golova, posebice kod kuće na Emiratesu. Indikativna je činjenica da je čak devet klubova, uključujući i Newcastle koji je preselio u Championship postiglo više pogodaka pred vlastitim navijačima.

Često smo bili svjedoci nedostatka tempa i imaginacije kada su trebali slomiti protivnika koji je razmišljao isključivo o obrani. Većina pokušaja bila je fokusirana na sredinu gdje je protivnik bio najgušći, a i kada su se odlučili na pokušaje preko bokova, lopta je uglavnom putovala presporo da bi se mogla izroditi kakva konkretna opasnost.

Arsenal je od svih klubova imao najviše kratkih dodavanja, a istovremeno najmanje dugačkih, no ova činjenica mogla bi se izmijeniti dolaskom Granita Xhake, veznjaka kojemu je najveća kvaliteta upravo precizna dugačka lopta. Kada govorimo o problemima Wengerove momčadi, nikako ne treba zaobići ni defenzivni red. Često je obrana znala "izvisiti", posebice nakon ubačaja iz kornera ili slobodnog udarca zaboravljajući protivničke igrače na drugoj stativi.

S obzirom na protivnike koji Wengera očekuju na otvaranju sezone, kod kuće Liverpool, Southampton i Chelsea, a u gostima Leicester, Watford i Hull ako se ponovi prošlosezonsko traženje, mogao bi Arsenal već nakon početnih šest kola biti u debelom bodovnom zaostatku.

Igrači pristigli u klub: Granit Xhaka (Borussia Moenchengladbach), Takuma Asano (Hiroshima Sanfrecce), Rob Holding (Bolton Wanderers)

Igrači koji su napustili klub: Mikel Arteta, Tomaš Rosicky, Mathieu Flamini, Isaac Hayden, Jon Toral, Dan Crowley, Wellington Silva.

AFC Bournemouth

Igrači Eddieja Howea nisu se osramotili u svom povijesnom nastupu u Premiershipu pri čemu su ostvarili primarni cilj, ostanak u ligi. Na kraju sage završili su na 16. mjestu s pet bodova viška u odnosu na zonu ispadanja. Na tragu dobrog debija, uprava i igrači ove sezone težit će pomaku prema sredini tablice, a borbu za ostanak prepustiti nekome drugome.

Ako pogledamo nastupe prošle sezone, najviše problema Bournemouth je imao ispred vlastitog gola. Igračima posljednjeg reda često je nedostajalo brzine i pokretljivosti, a sve je začinjeno tragikomičnim pogreškama vratara. Bez kvalitetnih osvježenja na gol crti i u užoj obrani, teško je za očekivati kvalitetan napredak u igri.

Ni vezni red momčadi nije bio na nekom pretjerano viskom nivou, želja nije bila upitna, ali efikasnost je. U cijeloj sezoni vezni igrači postigli su samo pet pogodaka od čega Dan Gosling tri. Premali doprinos veznog reda pred protivničkim vratima. Howe je detektirao najveće probleme i na brzinu pojačao sva tri dijela momčadi, potpisao je veznjaka Emersona Hyndmana iz Fulhama bez odštete, iz Chelseaja na posudbu je stigao branič Nathan Ake, a napad je ojačao Lys Mousset iz Le Havrea.

Raspored na otvaranju prvenstva svakako nije pomazio Cherriese, sezonu otvaraju protiv Manchester Uniteda kod kuće, a onda odlaze na dva gostovanja kod West Hama i Crystal Palacea nakon čega dočekuju West Bromwich Albion. U petom kolu odlaze na noge Cityju i otvaranje zaključuju domaćom utakmicom s Evertonom. Težak raspored koji će dati odgovor može li Bournemouth izbjeći bitku za ostanak.

Igrači pristigli u klub: Emerson Hyndman (Fulham), Nathan Ake (Chelsea), Lys Mousset (Le Havre), Mark Travers, Mikael Ndjoli (Millwall), Lewis Cook (Leeds), Jordon Ibe (Liverpool), Brad Smith (Liverpool)

Igrači koji su napustili klub: Sylvain Distin, Tommy Elphick, Matt Ritchie, Stephane Zubar, Glenn Murray, Lee Tomlin.

Burnley

Igrači Seana Dychea zaradili su puno poštovatelja na račun svojih nastupa u Premiershipu u sezoni 2014./15., ali s postignutih samo 28 pogodaka u cijeloj sezoni nisu predstavljali stvarnu opasnost i vrlo brzo su preselili u niži razred. Kako biti efikasniji jedna je od osnovnih preokupacija trenera u novom pokušaju u Premiershipu.

Burnley je do naslova prvaka u Championshipu došao igrom koju je krasila dobra organizacija i disciplina iza lopte što je produciralo veliki broj oduzetih lopti iz kojih su kreirali ubitačne kontranapade. Statistički Claretsi nisu impresionirali nikoga, u posjedu lopte bili su samo 48,2% vremena (18. u ligi), imali su jedan od najslabijih postotaka točnih dodavanja (69,1).

S takvim prezentacijama u Premiershipu ne piše im se dobro, ukoliko žele ostati plesati više od jedne sezone, u svoje redove moraju dovesti igrače koji su tehnički dobro potkovani i sposobni zadržati posjed lopte. Trčanje za protivnikom izrazito je naporan posao i pitanje je koliko momčad može izdržati bez igrača koji su sposobni stati na loptu i odmoriti svoje suigrače na oba kraja terena.

U prvih šest kola Burnley na domaćem terenu dočekuje Swansea, Hull i Watford, sve momčadi protiv kojih može igrati i tražiti bodove čemu se na gostovanjima i ne može nadati uzevši u obzir da gostuje kod Liverpoola, Chelseaja i Leicestera.

Igrači pristigli u klub: Jimmy Dunne kao slobodan igrač, Johann Berg Gudmundsson (Charlton Athletic), Nick Pope (Charlton Athletic)

Igrači koji su napustili klub: Joey Barton, Matt Gilks, Matt Taylor. Michael Duff.

Premier liga

1Manchester City 3793:33+6088
2Arsenal 3789:28+6186
3Liverpool 3784:41+4379
4Aston Villa 3675:55+2067
5Tottenham 3771:61+1063
6Chelsea 3775:62+1360
7Newcastle 3781:60+2157
8Manchester United 3755:58-357
9West Ham  3760:72-1252
10Brighton & Hove 3755:60-548
11Bournemouth 3753:65-1248
12Crystal Palace 3752:58-646
13Wolverhampton 3750:63-1346
14Fulham 3751:59-844
15Everton (-8)3739:49-1040
16Brentford 3754:61-739
17Nottingham Forest (-4)3747:66-1929
18Luton Town 3750:81-3126
19Burnley 3740:76-3624
20Sheffield United 3735:101-6616

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Zdren28.07.2016. u 12:53
    Srećom po Bournemouth, igra se ipak 38 kola.
    Zdren