Vodeni sportovi

Ni nevrijeme nije moglo zaustaviti maraton u Raslini, Ivan Šitić i Doris Beroš najbrži

Krešimir Bošković • nedjelja, 07.08.2016.
Ni nevrijeme nije moglo zaustaviti maraton u Raslini, Ivan Šitić i Doris Beroš najbrži

Unatoč iznimno lošim vremenskim uvjetima koji su od noćas vladali u Raslini, organizator u niti jednom trenutku nije dovodio u pitanje održavanje današnjeg, sedmog po redu, plivačkog maratona. Nakon nekoliko odgoda, utrka je krenula sa sat i petnaest minuta zaostatka te na nešto promijenjenoj i skraćenoj stazi. U takvim novim uvjetima najbrži su bili članovi KDP Split Doris Beroš i Ivan Šitić.

U skladu s vremenskom prognozom koja je već nekoliko dana najavljivala veliko pogoršanje vremena, jutros se Raslina probudila pod crnim oblacima. Iako je u rano jutro izgledao da će vrijeme dopustiti da se maraton održi ako je i predviđeno to na kraju nije bilo tako. Kako se bližilo vrijem predviđeno za početak utrke (10 sati) vjetar je bivao sve jači pa je tako donesena odluka da se start utrke pomakne za pola sata, a sve u nadi da će se utrka uspjeti normalno održati. Kako se uz veliku utrku na 5000 metara, plivala i mala utrka na 1500 metara već tada je donesena odluka da će se mala utrka skratiti. Kako se vrijeme nije smirivalo, nešto prije 10 sati i 30 minuta organizator je bio prisiljen na još jednu odgodu s tim da je da se promjeni položaj staze te da se utrka skrati sa ranije predviđenih 5000 metara na 3750 metara odnosno na tri kruga po 1250 metara.

U 11 sati i 15 minuta dat je znak za start te je nastala velika gužva s obzirom da se u moru nalazilo 156 plivačica i plivača od kojih je 83 plivalo veliku, a 73 malu utrku. Gužva je potrajala gotovo cijeli prvi krug s tim da je najkritičnije bilo na prvom okretu koji se nalazio samo 150 metara od starta tako da su gotovo svi plivači na taj okret došli u grupi. Sa završetkom prvog kruga gužva u moru se poprilično smanjila što zbog tog što se kolona natjecatelja u velikoj utrci razvukla, a i zbog toga što je tu ujedno bio kraj plivanja za natjecatelje u maloj utrci.

U maloj utrci u obje konkurencije pobjedu su odnijeli članovi PK Šibenik i to kod djevojaka domaća plivačica Bruna Lokas, a u muškoj konkurenciji Niko Perica. Slavlje plivača PK Šibenik upotpunili su Vice Perica i Robert Vukičević. Drugo i treće mjesto kod djevojaka osvojile su dvije rekreativke Višnja Petković i Sanja Demut.

U velikoj utrci, već i prije samog starta bilo je jasno da prošlogodišnji pobjednici neće obraniti svoje naslove s obzirom da se nisu prijavili za današnju utrku. Po poprilično vjetrovitom i kišnom vremenu današnju stazu najbrže je prošao Ivan Šitić (KDP Split) u vremenu 45 minuta i 17 sekunda. Minutu i pet sekunda poslije njega do cilja stiže njegov klupski kolega Grgo Mujan koji je za tri sekunde bio brži od Ivana Kukolje iz KDPSR Poreč. Najbrža djevojka bila je Doris Beroš (KDP Split) koja je stazu savladala za 46 minuta i 27 sekunda, odnosno tri sekunde brže od, još jednog člana KDP Split, Petra Matića. Do petog mjesta kod muškaraca u vremenu 47 minuta i 24 sekunde doplivao je Bruno Mažuranić (KDP Primorje – Rijeka).

Osim prvog mjesta u ženskoj konkurenciji članicama KDP Split pripala su i ostala dva mjesta na postolju pa je tako Antonia Buličić s vremenom 48 minuta i devet sekunda osvojila drugo mjesto, dok je Dina Levačić s četiri sekunde sporijim vremenom završila na trećem mjestu.Četvrto i peto mjesto kod djevojaka osvojile su Lucija Aralica (KDP Donat) i gošća iz Irske Trish Brennan.

Unatoč svim vremenskim neprilikama organizatori maratona u Raslini još su jednom pokazali zašto ovaj maraton okuplja tako velik broj plivača i zašto u srcima mnogih zauzima posebno mjesto. Vremenske neprilike su jedini razlog zašto ove godine nije oboren prošlogodišnji rekord od 192 plivačica i plivača u velikoj i maloj utrci zajedno. Naime, broj prijavljenih za ovogodišnju utrku se zaustavio na 223, ali je dio natjecatelja odustao iz objektivnih razloga.

Maraton u Raslini nije jedini maraton koji se plivao ovog vikenda. U petak u jutarnjim satima održano je 44. izdanje plivačkog maratona Preko –Zadar, jednog od najstarijih plivačkih maratona u Hrvatskoj. I na ovom maratonu najviše su uspjeha imali članovi KDP Split pa je tako najbrže od svih stazu prošao Grgo Mujan (KDP Split) sa 25 sekunda bržim vremenom od Daniela Lalića KDP Donat. Na trećem mjestu kod muškaraca utrku je završio Petar Matić (KDP Split) s vremenom 58 minuta i 12 sekunda, a u istom vremenu je u cilj ušla i najbrža djevojka Doris Beroš (KDP Split). Druga je kod djevojka bila Lucija Aralica (KDP Donat), a treća Petra Sabo članica PK Zadar koji je ujedno i organizator ovog maratona.

Prošlu subotu, dok je većina domaćih natjecatelja nastupala na Omiškom plivačkom maratonu, Dina Levačić (KDP Split) je plivala u kanadskom Lac St. Jeanu na 32-kilometarskom Grand Prix maratonu i osvojila peto mjesto. Temperatura vode se kretala između 16 °C i 18 °C, a Dina je u vodi provela nešto više od 7 sati.

Već sutra je na rasporedu plivački maraton u Biogradu, dok će Karla Šitić i Duje Milan plivati na 47. međunarodnom plivačkom maratonu Jarak – Šabac koji se održava također sutra. Novi maraton iz Cro Cup serije na redu je u subotu na Istu.

Foto: Vedran Buličić

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!