Vodeni sportovi

KDP Split dominirao na Istu, pobjede za Karlu Šitić i Duju Milana

Krešimir Bošković • nedjelja, 14.08.2016.
KDP Split dominirao na Istu, pobjede za Karlu Šitić i Duju Milana
Foto: Krešimir Bošković

U subotu je na Istu održan 9. plivački maraton „Oko Benušića“ dužine 4200 metara na kojem su dominirali članovi KDP Split, a prije svih Karla Šitić i Duje Milan. Ovogodišnji maraton na Istu prošao je u znaku rekorda, ako po broju natjecatelja tako i po ostvarenim rezultatima. Prvi rekord koji je bio oboren već prije samog početka natjecanja bio je onaj o broju plivačica i plivača koji su nastupili na ovom natjecanju. Na ovogodišnjem maratonu broj natjecatelja koji su zaplivali bio je 135. Osim rekorda u broju natjecatelja, srušeni su i rekordi staze u obje konkurencije.

Nakon što je prošlo natjecanje iz serije Cro Cup natjecanja, ono u Raslini, prošlo u znaku izrazito nepovoljnih vremenskih prilike natjecatelje je na Istu dočekalo daleko ljepše vrijeme, ali ni ovaj put nije moglo bez vjetra i valova koji su na jednom dijelu staze zadavali probleme svim natjecateljima. Posebnost išćanskog plivačkog maratona „Oko Benušića“ je u tome da većina natjecatelja dolazi na Ist trajektom koji pristaje na Istu samo sat i 15 minuta prije starta utrke.

Start utrke bio je u 12 sati i 45 minuta kada se 135 plivačica i plivača uputilo prema otočiću Benušić i natrag. Kao i obično, već nekoliko stotina metar nakon starta kolona plivača se razvukla. Na ovoj utrci nastupili su članovi brojnih klubova daljinskog plivanja, plivačkih klubova, triatlon klubova, ali i raznih drugih sportskih klubova iz Hrvatske, Slovenije, BIH, Italije, Mađarske i Francuske.

Kako su se plivači bližili okretu oko otočića Benušić postajali su sve svjesni vjetra i valova koji su bili posebno neugodni nakon što bi plivači otplivali oko otočića i krenuli natrag prema cilju. Osim sa vjetrom, dio natjecatelja borio se i sa zdravstvenim problemima (između ostalih i pobjednica današnjeg maratona Karla Šitić) , a neki su čak poput Lucije Aralice i Daniela Lalića zbog zdravstvenih problema morali odustati od nastupa iako su stigli na Ist.

Što se rezultata tiče, utrka na Istu prošla je u znaku do sada najveće dominacije članova KDP Split koji su osvojili sva mjesta na muškom i ženskom postolju, ali su uz to zauzeli četvrto i peto mjesto u muškoj konkurenciji te peto mjesto kod djevojaka. Jedina djevojka koja je uspjela razbiti dominaciju Splićanki bila je prošlogodišnja osvajačica Cro Cupa Nika Perčić iz KDP Primorje Rijeka. Stazom je najbrže prošao Duje Milan koji je sa vremenom 51 minutu i 54 sekunde za gotovo minutu srušio stari rekord ovog natjecanja koji je držao njegov stariji brat Marin Milan(KDP Split). Brže od starog rekorda staze plivala su još dva plivača Ivan Šitić i Grgo Mujan.

I u ženskoj konkurenciji postavljeno je novo najbolje vrijeme, a postavila ga je Karla Šitić koja je zadanu stazu preplivala za 53 minute i devet sekundi. Nakon Karle do cilja su stigli četvrti i peti u muškoj konkurenciji Dino Špadina I Petar Matić, a samo pet sekundi nakon Petra do cilja stiže i drugoplasirana djevojka Antonia Buličić. Treće mjesto kod djevojaka osvojila je pobjednica iz Rasline, Doris Beroš. Četvrto mjesto kod djevojaka pripalo je Riječanki Niki Perčić, a peto Dini Levačić.

Od 135 natjecatelja do cilja nije stiglo njih petero, a dva plivača nisu uspjela završiti u zadanom vremenu od dva sata. Najmlađa natjecateljica bila je desetogodišnja Ema Krstić iz KDP Donat iz Zadra, a najstariji plivač je gospodin Ivan Petković rođen 1949. godine.

Prošlu nedjelju u Biogradu je održan plivački maraton na kojem su pobijedili Doris Beroš i Grgo Mujan (oboje KDP Split), drugo mjesto osvojili su Antonia Buličić (KDP Split) i Daniel Lalić (KDP Donat) dok su treći bili Lucija Aralica (KDP Donat) i Petar Matić (KDP Split). Također, u prošlu nedjelju u Srbiji je održan 47. međunarodni plivački maraton Jarak – Šabac na kojem su najbrži bili današnji pobjednici Karla Šitić i Duje Milan.

U ponedjeljak se pliva 106. plivački maraton Šilo – Crikvenica, najstariji plivački maraton u Hrvatskoj, ujedno i sedmo ovogodišnje natjecanje iz serije Cro Cup.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!