Automoto

Vinales fantastičnom vožnjom porazio konkurenciju na Silverstoneu

Sportnet • nedjelja, 04.09.2016.
Vinales fantastičnom vožnjom porazio konkurenciju na Silverstoneu
Foto: EPA

Maverick Vinales, 21-godišnjak i veliki motociklistički talent, pobijedio je prvi put u klasi MotoGP, i to porazivši konkurenciju na mitskom Silverstoneu, hramu auto-moto sporta.

AUTOR: Jurica Godina

Španjolac se do vodstva morao probijati dvaput. Naime, nakon što je u prvih nekoliko zavoja preuzeo čelno mjesto, utrka je prekinuta zbog strahovite nesreće koja se dogodila u brzoj kombinaciji zavoja Maggots - Becketts. Sudar trojice vozača uzrokova je crvenu zastavu i hitnu reakciju liječničke službe. Na svu sreću, Loris Baz i Pol Espargaro prošli su bez težih ozljeda, nakon što je jedan od motocikala odletio u zrak.

Značilo je to ponovni start u skladu s kvalifikacijskim poretkom. Stoga je domaći vozač Cal Crutchlow dobio još jednu priliku obraniti pole position u prvim zavojima, no, i nakon drugog starta utrke, vodstvo je ponovno preuzeo Maverick Vinales.

I dok je mlađahni Španjolac na ne odveć konkurentnom Suzukiju vozio utrku života, iza njegovih leđa odvijala se velika borba između Rossija, Crutchlowa i Marqueza. Borbi se priključio Andrea Iannone, koji je čak i zasjeo na drugo mjesto, da bi ubrzo poslije toga - pao, i ostao bez mogućnosti za osvajanje postolja.

Na koncu, nakon sjajnih pretjecanja te Marquezovih odlazaka izvan staze uzrokovanih preriskantnom vožnjom, postolje su dohvatili domaći junak Crutchlow i sedmerostruki prvak u najprestižnijoj klasi Valentino Rossi.

"Nevjerojatan je osjećaj. Borio sam se tijekom cijele utrke. Došao sam na ovu utrku s mišlju da mogu pobijediti. Uvijek se sjajno osjećam na Silverstoneu. I uspio sam. To je jedan od mojih snova koji se sada ostvario. Nadam se da mogu Suzukiju dati još ovakvih utrka", kazao je Maverick Vinales, koji je ime dobio po liku iz filma Top Gun. Njegovi roditelji su očito znali da će biti drukčiji, poseban...

No, za uspjehe sa Suzukijem imat će još vrlo malo prilike. Jer sljedeće sezone će voziti na Yamahi, uz bok Valentina Rossija.

Zanimljivo, Vinales je sedmi različiti pobjednik u posljednjih sedam utrka Kraljevske klase.

U ukupnom poretku Rossi i dalje ima popriličan zaostatak za Marcom Marquezom.

VN Velika Britanije, rezultati:
1. Maverick Vinales (Špa/Suzuki) 39:03.559
2. Cal Crutchlow (VB/LCR Honda) +3.480
3. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) +4.063
4. Marc Marquez (Špa/Honda) +5.992
5. Dani Pedrosa (Špa/Honda) +6.381
6. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati) +12.303
7. A. Espargaro
8. Lorenzo
9. Petrucci
10. Bautista...

Ukupni poredak:
1. Marc Marquez 210 bodova
2. Valentino Rossi 160
3. Jorge Lorenzo 146
4. Maverick Vinales 125
5. Dani Pedrosa 120
6. Andrea Iannone 96
7. Andrea Dovizioso 89
8. Cal Crutchlow 86...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Dario_SNet05.09.2016. u 16:05
    Hvala na pohvali meer martyn. Kad su slike u pitanju nemamo puno izbora, možemo samo koristiti ono što foto servis koji koristimo ima dostupno. Tako se često dogodi da slika nije najrelevantnija, ali tu ne možemo ništa promijeniti.Dario
    Dario_SNet
  • Obrisan korisnik05.09.2016. u 13:13
    hvala na clancima o moto gp-u. p.s. mogli ste staviti vinalesovu sliku a ne od crutchlowa...
    Obrisan korisnik