Nogomet

VIDEO: Dva Soudanijeva pogotka u visokoj pobjedi Alžira

Sportnet • nedjelja, 04.09.2016.
VIDEO: Dva Soudanijeva pogotka u visokoj pobjedi Alžira
Foto: EPA

Završena je većina skupina kvalifikacija za Afrički kup nacija, a svi oni od kojih se očekivao prolaz, to su i uradili.

AUTOR: Filip Martinović

Reprezentacija Malavija slavila je s minimalnih 1:0 protiv Svazilanda i tako im onemogućila prolazak na Afrički kup nacija, jer im je za to bila potrebna pobjeda, s obzirom da je reprezentacija Zimbabvea kasnije izgubila. Jedini gol na utakmici u devetoj je minuti zabio Phiri.

Već smo spomenuli da je reprezentacija Zimbabvea upisala, poraz, ali to ih ipak nije koštalo ispadanja. Bolja od njih bila je reprezentacija Gvineje pogotkom Lindela u 15. minuti.

Iz skupine L na kraju na Afrički kup nacija dalje ide Zimbabve sa 11 osvojenih bodova, na drugom su mjestu ostali Svaizland i Gvineja sa po osam, dok je reprezentacija Malavija završila na posljednjem četvrtom mjestu sa pet osvojenih bodova.

Reprezentacija Burkine Faso pobjedom od 2:1 protiv Bocvane osigurala je plasman na Afrički kup nacija. U utakmici u kojoj je broj golova i crvenih kartona jednak, povela je Burkina Faso, u 18. minuti preko Nakoulma. U drugom dijelu reprezentacija Bocvane najprije u 61. minuti ostaje s igračem manje, isključen je Lesego Galenamotlhale. Bocvana u 81. minuti i s igračem manje stiže do izjednačenja, precizan je s bijele točke bio Mafoko. U 89. minuti i jedna i druga je reprezentacija ostala bez jednog igrača, drugi crveni za Bocvanu je zaradio Dambe, dok je kod Burkine Faso isključen Yago. Ipak, napadač Diawara u 90. minuti donosi tri boda Burkini Faso, tri boda koja ih vode na Afrički kup nacija.

U drugoj utakmici ove grupe, Uganda je slavila s minimalnih 1:0 protiv Komorija i to im je ipak bilo dovoljno za plasman na AKN. Uganda je slavila pogotkom Miye u 36. minuti, a skupinu je završila na drugom mjestu sa 13 osvojenih bodova, jednako kao i prvoplasirana Burkina Faso, a Uganda ide dalje kao jedna od dvije najbolje drugoplasirane. Treće mjesto pripalo je Bocvani koja je osvojila šest bodova, Komori je sakupio tri.

Reprezentacija Konga slavila je rezultatom 1:0 protiv Gvineje Bisau, ali to im nije bilo dovoljno za plasman dalje, jer su ipak završili s bodom zaostatka od svog današnjeg protivnika. Gol u današnjoj pobjedi zabio je Dore u 73. minuti.

U drugoj utakmici grupe E Zambija i Kenija odigrale su neodlučeno 1:1. Kenija je povela u 63. minuti golom Masike, a bod je Zambiji donio Kalaba u 86. minuti.

Iz grupe E na kraju se na Afrički kup nacija plasirala Gvineja Bisau sa deset osvojenih bodova, Kongo je završio na drugom mjestu sa devet bodova, Zambija je imala sedam, a Kenija pet.

Ekvatorska Gvineja očekivano je visoko porazila ekipu Južnog Sudana. Domaćin je slavio s uvjerljivih 4:0 golovima Mirande, Nsuea, Akapea te Randya.

Mali je uvjerljivom pobjedom od 5:2 protiv Benina potvrdio svoj plasman dalje. Golove za Mali zabili su Yatabare, Diaby, Traore te Doumbia. Počasne golove za Benin zabili su Sessegon i Gounongbe.

U grupi C prvo mjesto pripalo je Maliju koji je osvojio 16 bodova, druga je reprezentacija Benina sa 11 osvojenih bodova, treća je Ekvatorska Gvineja s četiri boda, a posljednji Južni Sudan sa tri boda.

Utakmicom Nigera i Burundija koja je završena bez pogodaka kompletirana je i grupa K u kojoj je plasman na Afrički kup nacija izborio Senegal koji je pobijedio u svih šest utakmica, i tako s 18 osvojenih bodova, samo dva primljenja gola, prošao kvalifikacije. Drugo mjesto pripalo je Burundiju koji je na kraju sakupio sedam bodova, Namibija ima šest, a posljedneplasirani Niger četiri.

Reprezentacija Toga 'petardom' je završila kvalifikacije za Afrički Kup Nacija na koje se ipak uspila plasirati, jer je pobjedu u posljednjem kolu upisao i Tunis, a Togo bio među dva najbolja druga. Golove su redom zabijali Bossou, Dossevi, Laba te dva Agbegniadan.

Pobjedu je u posljednjem kolu dakle upisao i Tunis, a ta pobjeda ih je na kraju odvela na Afrički kup nacija. Tunis je s visokih 4:1 pobijedio Liberiju te skupinu završio s 13 osvojenih bodova. Na drugom mjestu ostao je Togo s 11 bodova, treće mjesto pripalo je Liberiji s deset osvojenih bodova, dok Džibuti nisu uspjeli osvojiti niti jedan bod.

Iz grupe F na Afrički kup nacija uvjerljivo se plasirao Maroko, koji je i u zadnjem kolu upisao slavlje. Maroko je slavio protiv Sao Tomea i Principea rezultatom 2:0, a strijelci bili su Zieych i Bouhaddouz.

U skupini B izravnu borbu za odlazak na Afrički kup nacija imali su Kongo i Srednjoafrička Republika. Kongo je u tu utakmicu ušao s dva boda prednosti, a iz nje je izašao s pet bodova prednosti s obzirom da je slavio s uvjerljivih 4:1.

Iz grupe J dalje se plasirao Alžir koji je ostvario pet pobjeda te jedan remi. U posljednjem je kolu Alžir bio uvjerljiv sa 6:0 protiv reprezentacije Lesota koja je kvalifikacije završila na posljednjem mjestu s tri osvojena boda. Drugo mjesto pripalo je Etiopiji koja je osvojila 11 bodova, trećeplasirani Sejšil sakupio je ukupno četiri boda. Odličnu partiju u današnjoj pobjedi Alžira pružio je i ofanzivac Dinama Hilal Soudani. Soudani se dva puta upisao u strijelce, zabio je prvi i četvrti pogotak na utakmici, u 8. i 39. minuti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • 53njac05.09.2016. u 07:41
    Bravo Soudani
    53njac