Tenis

Ana Konjuh nije se uspjela oduprijeti Čehinji sjajnog servisa

Sportnet • srijeda, 07.09.2016.
Ana Konjuh nije se uspjela oduprijeti Čehinji sjajnog servisa
Foto: EPA

Ana Konjuh nije uspjela dohvatiti polufinale Grand Slam turnira. S druge strane mreže bila je deseta nositeljica Čehinja Karolina Pliškova, koja je krug ranije izbacila Venus Williams.

AUTOR: Jurica Godina

Nove kraljice asova, nemilosrdne udaračice bore se za polufinale

Rezultat karijere Ana Konjuh nije okrunila pružanjem pravog otpora Karolini Pliškovoj u četvrtfinalu US Opena. Borila se s vlastitom igrom i igrom suparnice, servis joj nije donosio ni izbliza dovoljno, dok je iskusnija Čehinja rutinirano koristila prilike i držala vlastiti servis "pod ključem", ne dopustivši niti jednu break-loptu.

Stasita Čehinja, vlasnica jednog od najboljih servisa na WTA Touru, suvereno je ušla u susret. Prvi set je vrlo brzo riješila u svoju korist. Pritom je postojala opasnost najružnijeg rezultata, no, Konjuh je kod 15:40 u petom gemu pokazala znakove da u nastavku meča može zaigrati kvalitetnije.

Čak 15 neprisiljenih pogrešaka u osam gemova je puno previše u susretu protiv igračice koja je na pragu ponovnog ulaza u Top 10. Konjuh je, ipak, na otvaranju druge dionice zaboravila na nemoć u prvoj. Zadržala je dva svoja servisa, čak i priprijetila na suparnički servis, no, bilo je to sve što pokazala. Od petog gema Pliškova je odjurila i bez izgubljenog poena odservirala za meč.

"Zaista sam uzbuđena što sam ušla u svoje prvo polufinale na Grand Slamu. Nisam još zadovoljna kretanjem, cijeli moj tim radi na tome da ga pokušamo poboljšati. Forhend je moje drugo najjače oružje, odmah iza servisa", kazala je Pliškova nakon pobjede.

No, mjesta i vremena za tugu nema. Ovo je veliko iskustvo i školovanje za Anu Konjuh. Sljedeće prilike će izboriti vrlo brzo, baš kao što je izborila i priliku za uzvrat, i to uspješan, protiv Radwanske.

Konjuh će napredovati na WTA ljestvici, točnije stići će do ruba ulaska među najboljih 50.

Bio je to prvi od, vjerujemo, mnogo velikih US Opena za Anu Konjuh i hrvatski tenis...

KRONOLOGIJA

Četvrtfinale US Opena: Ana Konjuh - Karolina Pliškova 2:6, 2:6

Drugi set:

19:15 2:6 Još jednom je Čehinja odservirala bez greške, za gem, set i meč. Konjuh nije pokazala ono što zna, neugodna igra suparnice je tu sasvim sigurno odigrala ulogu. Žaliti ne smije i nema za čime, odigrala je vrhunski turnir, rezultat jest ružan, no, iskustvo skupljeno u posljednjim mečevima značajna je korist koju je "zaradila" na ovogodišnjem US Openu.

19:12 2:5 Dosad neprobojna Pliškova nakratko je probijena skraćenom loptom i volejem, no, Konjuh previše griješi, poklanja i novu dvostruku pogrešku, što Čehinji donosi servis za meč i najveći uspjeh karijere.

19:08 2:4 Kao i u čitavom meču, Pliškova ne dozvoljava Konjuh da se primakne na vlastitom servisu.

19:05 2:3 Na žalost, Pliškova ima break prednosti. Iskoristila je svaku priliku za napad i svaki put pogodila. Inicijativu prepušta protivnici, koja ima gotovo dvostruko više neprisiljenih pogrešaka od nje.

19:01 2:2 Da je kompletna igračica za visoke domete, Pliškova je pokazala sjajno istrčavši na skraćenu loptu.

18:57 2:1 Kvalitetniji su udarci Konjuh u ovim trenucima nego u prvom setu, bez problema drži servis.

18:54 1:1 Munjeviti forhend Dubrovkinje odsjeo je duboko u polovici Pliškove, no, nakon toga, Čehinja je nastavila po starom, odličnim servisima osvojila je gem.

18:51 1:0 Bolji početak drugog seta. Konjuh je uspjela zadržati servis.

Prvi set:

18:47 2:6 Ni trunke prilike nije bilo na servis Pliškove. Na kraju prvog seta 15:7 u neprisiljenim pogreškama, 8:5 u winnerima, Čehinja na servisu ima 16 osvojenih i jedan izgubljeni poen, te stopostotnu realizaciju prvog servisa.

18:44 2:5 Zaostatak je teško nadoknadiv, no, važno je uloviti što više sigurnosti i samopouzdanja, zaboraviti prvi set i u drugom krenuti ispočetka. Optimizam vraća nekoliko odličnih winnera s reketa Ane Konjuh.

18:41 1:5 U tri servis-gema Čehinja je izgubila tek jedan poen. Što i ne čudi, jer se radi o igračici koja je u prošloj sezoni zabila najviše asova na WTA Touru (517), te je rekorda s 31 asom u jednom meču.

18:39 1:4 Konjuh je karakterna tenisačica, što je počela pokazivati u petom gemu. Spasila je, naime, tri break-lopte te nakon toga dohvatila prvi gem. Prijeko potrebno za samopouzdanje nakon otvaranja s podosta neprisiljenih pogrešaka. Čehinja je otvorila sigurno, pogotovo na servisu, a uz to uspješno kroti servise Konjuh.

18:34 0:4 Strahovito je zahtjevno igrati na servis Pliškove kada ista servira kao u početnim gemovima. Bez problema je zadržala servis, pogodivši četiri izvanredna servisa.

18:30 0:3 Na žalost, Konjuh je i drugi put izgubila servis. Pliškova je u trećem gemu pogodila nevjerojatnu "prasicu" od mreže, a dvostruku pogrešku suparnice je snažnim udarcima bekendom pretvorila u dvostruki break.

18:26 0:2 Pliškova potvrđuje break. Iz uvodnih je gemova jasno koja tenisačica ima više iskustva.

18:20 0:1 Break za Čehinju na početku. Pliškova raspolaže moćnim arsenalom udaraca, što je pokazala u prvom gemu. Konjuh nije uspjela 40-15 pretvoriti u gem.

18:12 Nešto kasnije od najavljenog, Konjuh i Pliškova su izašle na Asheov stadion. Njujorško vrijeme i danas je bez veće opasnosti od kiše, no, najbolje tenisače svijeta mogao bi ometati - vjetar.

18:07 US Open je hrvatska tenisačica osvojila u juniorskoj konkurenciji. Prelazak u seniorske vode je zahtjevan, što je iskusila u posljednje tri sezone. No, ulazak među najboljih osam na Grand Slamu već sa 18 godina potvrđuje da je na pravom putu.

18:06 "Sezona do sada nije bila najbolja, stoga sam došla ovdje razmišljajući da ću igrati kolo ili dva, no, sada igram četvrtfinale", kazala je Konjuh.

18:05 Američki mediji puni su hvale za igru mlade Dubrovkinje i u svojem stilu joj predviđaju proboj u svjetski vrh.

18:00 Konjuh i Pliškova zaigrat će na najvećem teniskom stadionu na svijetu, koji ima kapacitet od čak 23.771 mjesta. Na Arthur Asheu je Konjuh prije dva dana svladala Radwansku, za najveću pobjedu karijere, stoga, nadajmo se, da će i ovaj put najveća teniska pozornica biti sretna.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.09.2016. u 01:12
    Sjajna igra protiv Bertens i Radwanske, ali danas nije bio njen dan! Njeni dani tek dolaze; sve u svemu odličan uspjeh na US Openu. Sve cestitke Ana!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.09.2016. u 21:39
    Neiskustvo je doslo do izrazaja,previse je zurila i bila pre nervozna jos je mlada ima vremena ne treba vrsiti pritisak na nju,u svakom slucaju bravo za rezultat na us openu.
    Obrisan korisnik