Automoto

Umirovljen broj 58, u sjećanje na tragično preminulog Marca Simoncellija

Sportnet • petak, 09.09.2016.
Umirovljen broj 58, u sjećanje na tragično preminulog Marca Simoncellija
Foto: EPA

Karizmatičan, na stazi agresivan, uvijek spreman na rizik, do ruba i granice, čak i preko toga, sve do pobjede. To je bio Marco Simoncelli. Tragično preminuli svjetski prvak u klasi do 250 kubika, koji se u posljednjim ovozemaljskim utrkama penjao na postolja i s 24 godine na leđima koračao prema napadu na elitni naslov. Iako predodređen za njega, nije ga dočekao...

AUTOR: Jurica Godina

Tako je govorio Marco Simoncelli

"Jureći pet minuta na motociklu vi proživite više nego što drugi ljudi prožive u čitavom životu."

23. listopada 2011., staza Sepang, nedaleko od Kuala Lumpura. Drugi krug utrke u Kraljevskoj klasi. Trenutak kada silna, opasna ali toliko uzbuđujuća jurnjava - staje. Marco Simoncelli izgubio je kontrolu nad motociklom u zavoju broj 11. Na žalost, inercija ga je odnijela prema unutarnjem dijelu staze, pred jureće Colina Edwardsa i Valentina Rossija, njegovog vrlo bliskog prijatelja. Teške ozljede glave i vrata bile su preteške, unatoč najbržoj mogućoj liječničkoj intervenciji. Utrka je odmah prekinuta i otkazana.

"Simoncelli mi je bio kao mlađi brat. Tako snažan na stazi, tako dražestan u svakodnevnom životu", rekao je tada Valentino Rossi.

Simoncellijev menadžer najbolje ga je opisao. "Marco je svakome bio prijatelj. Imao je očekivanja, snove... Trebao je postati svjetski prvak jednog dana. Imao je želju doći do vrha, to je bilo u njemu. Bila je to želja za uspjehom", riječi su Carla Pernata.

Umirovljeni brojevi u MotoGP-u

58 - Zbog nesreće Marca Simoncellija 2011.
48 - Zbog nesreće Shoya Tomizawe 2010.
74 - Zbog nesreće Daijira Kata 2003.
34 - U čast Kevina Schwantza
65 - U čast Lorisa Capirossija

Za mjesec i pol dana bit će, dakle, navršeno pet godina otkako apekse zavoja napada negdje drugdje.

Predodređen da postane veliki vozač, Simoncelli, svjetski prvak tri godine ranije u drugoj najjačoj klasi, tada je vozio sezonu života. Penjao se na postolja, izvodio čuda na stazi, vozio uzbudljivo i riskantno, što je sa sobom, dakako, donijelo niz problema. Ozbiljno se "zakačio" s Pedrosom, slovio je kao nepredvidivi i opasni vozač, kojemu se ne želite naći kotač uz kotač.

Nedugo nakon stravičnog događaja dobio je stazu. Stalna MotoGP pozornica u Misanu dobila je njegovo ime.

MotoGP je opasan, ali oni za to žive

Paul Butler, tadašnji direktor MotoGP utrka izjavio je: "Oni su profesionalci, znaju da je MotoGP opasan. Ali ne biste vjerovali, to je ono za što oni žive. U 99 posto nesreća vozači odšetaju s mjesta nesreća, bez posljedica. Na žalost, stopostotnu sigurnost nikako ne možemo postići."

Ovaj vikend najbolji motociklisti svijeta su na njegovoj stazi, u traganju za junačkim, simončelijevskim vožnjama. Uoči Grand Prix vikenda dobio je još jednu veliku čast. Umirovljen je njegov broj 58, koji je imao na motociklu.

"Kazali smo Marcovom ocu, Paolu, da od sada ovaj broj pripada njegovoj obitelji. Nitko se više neće natjecati pod tim brojem, jedino ako obitelj odluči da netko može koristiti taj broj, broj 58," izjavio je Carmelo Ezpeleta, čelnik MotoGP-a.

Također, njegov otac Paolo od sljedeće sezone ulazi sa svojom momčadi u klasu Moto3. "Ovo je sjajan trenutak. Paolov tim, koji se dosad natjecao u juniorskoj seriji, od sljedeće godine bit će na Moto3 gridu."

Veliki Marco sada vozi na nekim drukčijim stazama, no, u sjećanjima navijača ostat će zauvijek. Kao i njegov talent. "Izgledao je nepobjedivo. Natjecali smo se međusobno otkad smo bili djeca. I uvijek je pritiskao do maksimuma", kazat će njegov prijatelj i rival na stazi još od djetinjstva Andrea Dovizioso.

Simoncelli je posljednji u klasi MotoGP koji je tragično preminuo na stazi. Ranije ove godine, u klasi Moto2, zadesila nas je još jedna pogibija. Život je na Catalunyi izgubio Španjolac Luis Salom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!