Automoto

Dani Pedrosa izbio pobjedu iz ruku Valentina Rossija na "posebnoj" utrci

Sportnet • nedjelja, 11.09.2016.
Dani Pedrosa izbio pobjedu iz ruku Valentina Rossija na "posebnoj" utrci
Foto: EPA

Tribine su, na stazi Marca Simoncellija u Misanu, proključale kada je već u drugom krugu Valentino Rossi poništio startnu prednost Jorgea Lorenza. No, u posljednjoj fazi utrke, dok su domaći navijači već polagano slavili, danas munjevito brzi Dani Pedrosa počeo im je kvariti planove. Prestigavši velikog Rossija više mu nitko nije stajao na putu. Zanimljivo, Pedrosa je osmi pobjednik na posljednjih osam utrka MotoGP klase, a u ovu utrku krenuo je s osme startne pozicije.

AUTOR: Jurica Godina

Bio je ovo poseban motociklistički vikend jer je uoči njegovog službenog početka umirovljen broj 58. Broj koji je na svom motociklu imao Marco Simoncelli, tragično stradali veliki vozački talent koji je život ostavio - na stazi. I to prije gotovo pet godina na Sepangu.

Stoga je ova utrka bila posebna i za Valentina Rossija, njegovog bliskog prijatelja, a čiji je programirani nasljednik bio karizmatični Simoncelli. Međutim, Rossi nije uspio u namjeri da pobjedu posveti prijatelju. Vodio je veći dio utrke, držao momčadskog kolegu Lorenza na sigurnoj udaljenosti, no, Dani Pedrosa, vječni talent koji je još uvijek bez ijednog MotoGP naslova, danas je konačno odvozio savršenu utrku, zasigurno jednu od svojih najboljih u karijeri. Nije dopustio Rossiju da mu uzvrati napad, već je u posljednjim krugovima vozeći još bolje pojurio po 25 bodova. Nadoknadio je time poneko razočaranje koje je priuštio momčadi Honde u ovoj sezoni.

Zanimljiv trenutak dogodio se ranije u utrci. Pedrosa je, naime, prestigao momčadskog kolegu Marca Marqueza, vodećeg u ukupnog poretku. U ovoj fazi sezone momčadskih odredbi u Hondi nema, stoga smo mogli vidjeti odličan dvoboj vozača iz iste momčadi. Unatoč tome što danas nije bio njegov dan, Marquez je završio na četvrtom mjestu.

"Osobno, jako sam sretan, jer je ovo bilo vrlo teško za ostvariti. Nastojao sam se koncentrirati isključivo na svoj tempo i voziti svoju utrku", riječi su pobjednika Pedrose.

Domaći heroj bio je razočaran. "Pružio sam maksimum u borbi s Lorenzom i Marquezom, a kada sam shvatio da bi moj ritam mogao biti dostatan za pobjedu, bio sam vrlo zadovoljan. No, kada se iza mene pojavio Pedrosa, jednostavno je bio prebrz. Nije bila načina da ga zaustavim. Šteta zbog drugog mjesta, jer ovo je bila posebna utrka, a ja sam zaista želio pobijediti", kazao je Rossi.

Ukupno vodstvo Marca Marqueza, zasad dvostrukog svjetskog prvaka, počelo se topiti u posljednjim utrkama, Rossi je sada iza njega 43 boda, što je teoretski nadoknadivo u dvije utrke. Ali Rossi će to morati na stazi pokazati, gdje će mu to, pored Marqueza i ostatka najbržeg društva, biti strahovito teško. Za eventualni preokret Rossi ima još pet utrka do kraja sezone.

Velika nagrada San Marina, rezultati:
1. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 43:43.524
2. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) +2.837
3. Jorge Lorenzo (Špa/Yamaha) +4.359
4. Marc Marquez (Špa/Honda) +9.569
5. Maverick Vinales (Špa/Suzuki) +15.467
6. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati) +19.676
7. Michele Pirro (Ita/Ducati) +22.936
8. Cal Crutchlow (VB/Honda) +25.702
9. Pol Espargaro (Špa/Yamaha) +27.155
10. Alvaro Bautista (Špa/Aprilia) +33.968...

Ukupni poredak klase MotoGP:
1. Marc Marquez 223 boda
2. Valentino Rossi 180
3. Jorge Lorenzo 162
4. Dani Pedrosa 145
5. Maverick Vinales 136
6. Andrea Dovizioso 99
7. Andrea Iannone 96
8. Cal Crutchlow 94...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Ivo Krečak19.09.2016. u 23:12
    Ivo Krečak
  • Obrisan korisnik19.09.2016. u 21:05
    lipi motori
    Obrisan korisnik
  • Duje7719.09.2016. u 21:02
    Čestitke na dobroj vožnji i odličnoj makinji.
    Duje77