Automoto

Fantastični Marquez se dvaput uspinjao do pobjede

Jurica Godina • nedjelja, 25.09.2016.
Fantastični Marquez se dvaput uspinjao do pobjede
Foto: EPA

Iako je pole position ostvario posramivši konkurenciju, Marc Marquez morao se dobrano pomučiti da bi uzeo pobjedu na utrci za Veliku nagradu Aragona, kojom je povećao ukupnu prednost ispred Valentina Rossija i stigao još bliže trećem naslovu prvaka u Kraljevskoj klasi.

Čak šest desetinki dijelilo je Marqueza i ostatak društva na kvalifikacijama. No, Španjolac nije obranio najbolju startnu poziciju u prvim zavojima, već je pao na treće mjesto, dok je vodstvo preuzeo talentirani Maverick Vinales.

Marquez je vrlo brzo krenuo u misiju vraćanja vodstva. U čemu uspijeva već u prvih nekoliko krugova. Međutim, netom nakon što je preuzeo čelnu poziciju, pritiskao je u svom stilu još jače, što se, ipak, pokazalo kao previše. Na trenutak gubi kontrolu nad prednjim krajem motocikla, zbog čega odlazi široko i pada na petu poziciju. Uspio je iskontrolirati svoju Hondu, no, pogreškom si je zadao strahoviti udarac i izazov. Ipak, na njegovu sreću, kraj utrke je bio daleko.

Bilo je jasno da će u povratku na vrh morati prestići svog ljutog rivala Valentina Rossija, a prije toga i njegovog momčadskog kolegu te aktualnog prvaka Jorgea Lorenza. Dvojac Rossi - Lorenzo nakratko je poveo utrku, nakon što je Vinales napravio pogrešku. Rossi se pokazao boljim u tom dvoboju, no, na Marquezovu agresiju i fantastičnu vožnju nije imao odgovora.

Španjolac je nakon drugog povratka na vrh mirno krstario do pobjede. Da stvar bude gora za Rossija, dva kruga prije kraja Talijan griješi i poklanja drugu poziciju Lorenzu. Što je značilo važan gubitak bodova velikog Talijana u utrci za naslov.

Prvom pobjedom na Aragonu nakon 2013. Marquez je povećao ukupno vodstvo i dodatno nagovijestio da će na posljednju utrku u Valenciju stići kao svjetski prvak, treći puta u mladoj karijeri.

"Nisam dobro startao, ali već kada sam u prvom krugu napao znao sam da će moj ritam biti sve brži. Cilj je bio povesti utrku i ne dozvoliti da me Rossi prati, no, napravio sam pogrešku i gotovo izgubio prednji kraj. Pomislio sam nakon toga: U redu je, ostani smiren. I uspio sam korak po korak doći do pravog ritma, koji mi je omogućio da prestignem Rossija i da kasnije izgradim prednost.", kazao je Marquez.

"Zaista sam sretan, jer u posljednjim utrkama Rossi je malo po malo smanjivao prednost, a sada sam to zaustavio, i to je dobro", zaključio je u pogledu stanja u ukupnom poretku.

Zanimljivo, njegov mlađi brat Alex završio je drugi u klasi Moto2.

Ako je postojala sumnja zašto će mlađahni Maverick Vinales od iduće sezone voziti uz Valentina Rossija, ona je razriješena nakon utrke za Veliku nagradu Aragona. Nakon što je pobijedio na Silverstoneu, sjajno je vozio Suzukijev motocikl i na ovoj utrci. Ostao je ipak tik do postolja.

Velika nagrada Aragona, rezultati:
1. Marc Marquez (Špa/Honda) 41:57.678
2. Jorge Lorenzo (Špa/Yamaha) +2.740
3. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) +5.983
4. Maverick Vinales (Špa/Suzuki) +8.238
5. Cal Crutchlow (VB/Honda) +13.221
6. Dani Pedrosa (Špa/Honda) +17.072
7. Aleix Espargaro (Špa/Suzuki) +18.522
8. Pol Espargaro (Špa/Yamaha) +19.432...

Ukupni poredak MotoGP klase:
1. Marc Marquez 248 bodova
2. Valentino Rossi 196
3. Jorge Lorenzo 182
4. Dani Pedrosa 155
5. Maverick Vinales 149...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!