Košarka

Nada u dobru sezonu uz mnogo novih igrača, novog trenera i zasad jednog Hrvata

Petar Jenjić • ponedjeljak, 26.09.2016.
Nada u dobru sezonu uz mnogo novih igrača, novog trenera i zasad jednog Hrvata
Foto: EPA

Od posljednjeg su se ulaska u doigravanje i odlaska Dwighta Howarda na klupi izmijenili Jacque Vaughn, James Borrego i Scott Skiles koji je dao ostavku ovo ljeto. Dolazak Franka Vogela iz Indiane te nekoliko zvučnijih imena, uz mlade talente, daje nadu navijačima Orlanda u dobru sezonu.

Nakon što su prošlu sezonu okončali na 11. mjestu Istoka s omjerom 35-47, Orlando Magic je imao jedno od najzaposlenijih ljeta u povijesti kluba, s promjenom trenera i dolaskom mnogo novih igrača.

Rob Hennigan doveo je preko tradeova Sergea Ibaku, Jodieja Meeksa i C.J. Wilcoxa te potpisao Bismacka Biyomba, Jeffa Greena, D.J. Augustina i Stephena Zimmermana, 41. pick s ovogodišnjeg drafta. Ova grupa igrača povezana s jezgrom prošlosezonske momčadi: Nikolom Vučevićem, Evanom Fournierom, Aaronom Gordonom, Elfridom Paytonom, Marijom Hezonjom i C.J. Watsonom donosi Magicu nadu da bi mogli ući u doigravanje. Prvo nakon 2012. godine.

Klub su napustili Dewayne Dedmon, Ersan Ilyasova, Brandon Jennings, Devyn Marble, Shabazz Napier, Andrew Nicholson, Victor Oladipo i Jason Smith.

Na klupu je došao jedan od najboljih mladih NBA trenera Frank Vogel nakon šest sezona na klupi Indiana Pacersa.

Payton kao prvi play, a što ako zakaže?

Ove je sezone Magic, možemo reći, dobro popunjen na poziciji organizatora igre. U Paytonu, Augustinu i Watsonu ima mješavinu dobrog razigravanja, organiziranja i iskustva. Svoju je drugu sezonu u NBA-u Payton odigrao nešto bolje. Posebno kada je Orlando, kao startnog centra, imao Dewayna Dedmona. Podsjetimo, Dedmon je ovo ljeto potpisao ugovor sa San Antonijom.

Predviđanja autora:

Omjer na kraju sezone: 38-44
Najbolji igrač: Aaron Gordon
Najveći iskorak: Mario Hezonja
Plasman: Poraz u prvoj rundi doigravanja

Sada će uz sebe imati Sergea Ibaku i Bismacka Biyomba, dva igrača koji ga pravljenjem blokova mogu učiniti puno opasnijim igračem u reketu. U slučaju da mladi Payton zakaže, s klupe će spremno čekati veteran D.J. Augustin.

Problem bi mogao stvoriti šut, s kojim se sva trojica igrača prilično muče. Iako je napredovao od svoje prve sezone, Paytonov šut i dalje je prilično slab, kada uzmemo u obzir da nije u mogućnosti konstantno zabijati otvorene šuteve s poludistance i trice.

Kao osiguranje uvijek može uskočiti naš Mario Hezonja, zbog visine i sjajnog pregleda igre. Prošle je sezone bio među bolje distributerima pick-and-rolla, tako da se bez većih poteškoća može prebaciti i na „jedinicu“.

Fournier će imati malu prednost ispred Hezonje

Hezonja će, zajedno s Fournierom, biti najvažniji igrač na poziciji beka. Njegova najbolja košarka tek treba doći, a uz već ranije spomenute razigravačke mogućnosti, sjajne šuterske mogućnosti, dobru obranu te veće korištenje ulaza i iznuđivanje prekršaja, može postati jedan od najboljih pojedinaca u momčadi.

Jedino je pitanje koliko će to uspjeti iskoristiti. Priliku i minute će zasigurno dobiti jer bi ga, prisjetimo se, sadašnji trener Frank Vogel doveo u Indianu da Orlando nije imao raniju mogućnost odabira. U nedavnom je razgovoru s novinarima istaknuo: „Mlad je to igrač i talent. Bit će veliki dio onoga što ćemo ovdje stvoriti.“

Spomenimo kako se Hezonji priključio i Damjan Rudež, koji će tijekom predsezone pokušati izboriti mjesto na rosteru.

Dobrim se potezom može pokazati potpis Jodieja Meeksa, međutim pitanje je koliko će se uspjeti sačuvati od ozljeda. Propustio je gotovo čitavu prošlu sezonu zbog ozljede stopala, a nedavno se tek vratio s druge operacije.

Za Roba Hennigana najveća je dilema bila: Victor Oladipo ili Fournier. Pobijedio je Francuz i potpisao ugovor na pet godina u vrijednosti 85 milijuna dolara, dok je Oladipo poslan u Oklahomu, u zamjenu za Ibaku.

Fournier je prošle sezone bio jedan od najistaknutijih pojedinaca na Magicovom rosteru. Najbolji je strijelac bio 19 puta, imao je 24 utakmice s preko 20 koševa te dvije s preko 30. Zbog nešto bi više iskustva, Francuz ispočetka trebao dobiti više minuta. No, ništa što bi nas trebalo zabrinjavati.

Odlično popunjena centarska linija

S Nikolom Vučevićem, Bismackom Biyombom i povremeno Sergom Ibakom, Orlando se ima čime pohvaliti, barem što se tiče centarskih pozicija. Teško je procijeniti koji će od njih biti startni centar, no Vogel bi ipak malu prednost mogao dati Biyombu. Prije svega odličan defenzivac i bloker, poboljšat će Magicovu obranu. Uz to, ima dobre lateralne kretnje i može preuzimati razne pozicije.

Iako je Vučević najbolji strijelac i skakač Orlanda posljednje dvije sezone, i dalje je jedan od lošijih obrambenih igrača momčadi s Floride. Ibaka će dosta vremena provoditi na poziciji „četvorke", a centra igrati u nekoj verziji niske petorke. Centarsku liniju zaključuje 20-godišnji Stephen Zimmerman, novak sa sveučilišta UNLV.

Kada na ovo nadodamo Aarona Gordona, možemo reći kako bi Orlando trebao biti „beton“ u obrani na visokim pozicijama. Gordon ima odlične predispozicije za postati elitni obrambeni igrač. Ima dobar rad nogu, predviđanje suparničkih akcija i skakačke sposobnosti. U stanju je odigrati i odličnu obranu u reketu, kao i na vanjskim pozicijama.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!