Tenis

Teniska (brža) sutrašnjica: Kraći mečevi i uništavanje posebnosti sporta

Jurica Godina • srijeda, 12.10.2016.
Teniska (brža) sutrašnjica: Kraći mečevi i uništavanje posebnosti sporta
Foto: Kristijan Komarica

"Pozornost današnje publike se skraćuje. Svi žele sve kraće forme i sve je teže zamisliti nekog da sjedi dva ili tri sata i gleda meč. Format parova je skraćen, što je dovelo do rasta. Mečevi parova traju od 60 do najviše 90 minuta. To je sjajno. I u tom smjeru tenis mora ići", nedavno je kazao Steve Simon, čelnik WTA Toura, izazvavši mnoštvo reakcija...

Što li spremaju Teniski oci?

Teniski kroničari ubrzo su, nakon dotične izjave Stevea Simona, ispisali retke i retke o teniskoj budućnosti. Iako nema službenih informacija o promjenama pravila, Teniski oci ne poriču želju i potrebu za promjenom. Prije svega kako bi se tenis približio mlađim generacijama, kojima je taj prekrasni sport - prespor.

"Mlađe generacije su takve da ako je video duži od 20 sekundi - oni ga uopće neće pogledati. Mislim da moramo promijeniti puno stvari u našem sportu kako bismo povećali interes publike i olakšali medijsko praćenje, te zadržali gledatelje. Jer, znatno je veća mogućnost da ćete gledati meč koji je kraći, brži, koji ima više uzbuđenja, više tie-breakova, a nema izjednačenja u gemovima, čime se kreira drama u sredini setova. Našoj budućoj publici moramo se početi obraćati - sada.", kazuje Steve Simon u razgovoru za Sport360.

Statistički

Prosječno trajanje mečeva parova prije novih pravila: 87 minuta

Prosječno trajanje mečeva parova nakon novih pravila: 71 minuta

ITF je nedavno objavio strategiju budućnosti Davis Cupa i Fed Cupa. U kojoj je jasno naznačio da je sadašnjim formatima tih svevišnjih teniskih natjecanja potrebna promjena. Stoga će vjerojatno ovogodišnje finale Davisovog kupa, koje se održava u Zagrebu krajem studenog, biti jedno od posljednjih koje se održava po sadašnjem ključu. Jer će ključ koji će u teniskoj budućnosti otvarati gotovo sva vrata biti - novac. Hrvatska, dakle, ima nevjerojatnu sreću što će ugostiti finale znamenitog natjecanja, iako teško da su Sportski oci u ovoj zemlji to - ičime - zaslužili.

Čelnici ATP-a i Američkog teniskog saveza su u izjavama za Tennis.com također najavili da postoje potrebe za promjenama. Mogućnosti koje se spominju su uvođenje produženog tie-breaka za odlučujuće setove i u pojedinačnim konkurencijama te ukidanje izjednačenja (prvi igrač koji osvoji četiri poena osvaja gem, dakle gem može trajati najviše sedam poena). A ide i se toliko daleko da neki najavljuju i uvođenje Fast4 sustava, odnosno skraćivanje setova koji bi se umjesto do šest igrali do četiri osvojena gema.

Fast4 sustav bodovanja je ponikao u Australiji, gdje se već i primjenjuje na nižim teniskim razinama. Međutim, isprobali su ga, i to prošle godine, Roger Federer i Rafael Nadal. U ekshibicijskom meču, primjerice, Federer je lani u Sydneyju pobijedio Lleytona Hewitta rezultatom 4:3 (3), 2:4, 3:4 (3), 4:0, 4:2. Bio je to petosetni susret u samo 90 minuta. Što je sasvim sigurno san televizijskih producenata.

Slika 2 od 2.

Kratke mečevi nitko, baš nitko ne pamti dugo

Najveći dio sadašnje teniske publike je gotovo s ogavnim zgražanjem reagirao na poruke o skraćivanju mečeva. Pogotovo poradi toga što je Steve Simon i njih spomenuo u ne odveć lijepom kontekstu. "Postoji puno tradicionalista, zaljubljenika u ovaj sport koji ne žele promjene, ali ponekad morate stati ispred ogledala i pogledati sebe, te biti iskreni prema sebi. Znam da današnja publika kojoj se želimo približiti nije u ovoj sobi, ali ona nas može gledati putem mobitela. Ta publika neće sjediti i gledati meč od dva ili tri sata. To se sigurno neće dogoditi."

Trebaju li se teniski mečevi skratiti?

ANKETA#702

Oštro je, i u skladu s razmišljanjem većine sadašnjih teniskih zaljubljenika, reagirao Rafael Nadal. "Ne sjećam se niti jednog meča u svojoj karijeri koji je završio u sat vremena. Ne sjećam se niti jednog takvog teniskog meča uopće. Mislim da takve mečeve ljudi ne pamte. A mečevi koji ostaju u pamćenju i u teniskoj povijesti su dugački i dramatični mečevi, koji testiraju fizičke granice, koji testiraju zapravo sve.

Nadal isto tako favorizira dugačke izmjene, koje su produkt trenutnih teniskih pravila i ogromnih koraka unaprijed teniske tehnologije, koja je uvelike promijenila igru. "Nitko se ne sjeća mečeva s 50 asova i winnerima nakon kratkih poena. Svi sportovi se moraju mijenjati i prilagođavati današnjici. Ali tenis oduvijek ima vrijednosti koje trebamo slijediti. Mislim da te vrijednosti nebi bile sadržane u kraćim mečevima, setovima do 4 gema, kraćim stankama između poena. Postoje i druge mogućnosti napretka.

2018. istječe ATP-ova desetogodišnja strategija, koja je dovela do značajnog rasta popularnosti tenisa, no, čini se, ATP na tome ne misli stati, već bi mogao pokušati zahvatiti mlađe generacije. Kao i golemo azijsko tržište, gdje posljednjih godina kao gljive poslije kiše niču teniski kompleksi, posebno u Kini, koja uz nogomet ulaže golema sredstva i u tenis. Pored toga, kineski teniski čelnici najavili su mogućnost uvođenja Kineske serije turnira, nalik postojećoj US Open seriji.

Slika 1 od 1.

Najbrži sport, Formula 1, postao je prespor za gledatelje, je li i tenis?

Uvođenje bilo koje od navedenih novotarija zauvijek bi u "mračne" i "tmurne" kutke prošlosti otjeralo teniske klasike, kojih je teniska prošlost prebogata. Jer, čini se, glavnina današnje nove generacije ne spoznaje vrijednost čudesnih, maratonskih mečeva u pet setova.

Postoje i primjeri tenisu sličnih sportova koji su mijenjali pravila i skraćivali susrete. Stolni tenis je u ovom tisućljeću uspio iskasapiti setove do 21 poena na samo 11 poena, dvaput povećati lopticu, promijeniti i izvrnuti mnoštvo pravila u vezi opreme. Sve to nije donijelo rast popularnosti. Slična je priča i s badmintonom.

Pravila se stalno mijenjaju u Formuli 1, sportu koji ćemo proglasiti najbržom karavanom i vrhuncem auto-moto sporta, ali i karavanom koja je za današnje gledatelje postala - presporom, jer pozornost današnje publike traži znatno više događanja na utrci nego što ih trenutna Formula 1 nudi.

U želji dohvaćanja novih tržišta i drugi sportovi idu do bizarnih razmjera. Krovne nogometne organizacije povećavaju ili imaju namjeru povećati broj sudionika završnih turnira velikih natjecanja. U europskim košarkaškim natjecanjima ove će se sezone natjecati impresivna 102 kluba. A primjera je nebrojeno...

Tko - jedino - u svemu tomu gubi? Sportaši i pravi sportski zaljubljenici.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • interreg20.10.2016. u 11:03
    Iako volim tenis ne sjecam se kada sam zadnji put pogledao kompletan mec sa pet odigranih setova. Cak i kada imam vremena (U.S. Open je npr. navece) 4 -5 Sati pred televizorom je jednostavno previse. To su tada vecinom mecevi nabijanja lopte sa osnovne linije do besvijesti, a posto se dobro sjecam... [više na forumu]
    interreg
  • aristotel14.10.2016. u 12:32
    možda ne bi loše bilo uvesti par sitnijih promjena, da se stvari malo prodrmaju..realno, u današnje vrijeme malo tko ima 4-5 sati da pogleda jedan meč.. ali tu bi se moglo malo ubrzati podloga, smanjiti pauze između poena (zar mora Nadal baš poslije svake izmjene uzeti ručnik i brisat se pola sata... [više na forumu]
    aristotel
  • simba_m13.10.2016. u 15:58
    Pa tenis i je postao prespor jer su usporili sve podloge. Išlo se isključivo na ruku igračima sa osnovne crte i dugim, atraktivnim izmjenama, a kontra kratkih poena.
    simba_m
  • rios13.10.2016. u 09:15
    Zakaj ste wrightu dali minuse??? Pa čovjek uopće ne zbori krivo, podloge su toliko ultra usporene, da se neki mečevi igraju milion sati zbog 42 udarca u svakom poenu. Nitko nije rekao da tenis treba biti sport od 3 izmjene u poenu, ali ide se stvarno iz krajnosti u krajnost - od vremena kad su... [više na forumu]
    rios
  • Caracalla12.10.2016. u 16:22
    za 20 godina kad pozornost i strpljenje budu labaviji nego danas i novci pocnju nestajati iz nogometa, tko zna kakve ce promjene uvesti. To je evolucija. Nekad je kosarkaski napad trajao 35 sekundi i teniski set se igrao dok netko ne osvoji protivnikovu servu. Nema ih mnogo danas koji placu za tim... [više na forumu]
    Caracalla