Tenis

Poslije više od dvije godine Đoković je dobio izazivača

Jurica Godina • ponedjeljak, 17.10.2016.
Poslije više od dvije godine Đoković je dobio izazivača
Foto: EPA

840 dana je stanje na ATP-ovoj ljestvici čekalo pravu neizvjesnost. Mijenjali bi se pratitelji, ali pravog, stalnog izazivača Novaka Đokovića nije bilo. No, simultanka srpskog igrača prerasta u neizvjesnu i - možda će se pokazati - dugotrajnu bitku.

Izazivač posljednjih tjedana netipičnog Đokovića jest Andy Murray. Iako je ove sezone dvaput gubio Grand Slam finale od Đokovića te ima više poraza u 2016. (9 prema 7).

Koliko god impresivne bile Murrayjeve brojke posljednjih tjedana (23 osvojena seta uzastopce), niti jedan njegov nedavni protivnik nije bio iz kruga deset najboljih. Dok je prije tog niza izgubio od jednog takvog igrača, Keija Nishikorija, a u finalu Cincinnatija od Marina Čilića, koji je pri rubu tog društva i također bolje plasiran od svih Škotovih protivnika na kineskom tlu zadnja dva tjedna.

Đoković vs. Murray

Međusobni omjer: 24:10
Omjer na Grand Slamu: 8:2
Omjer u GS finalima: 6:2
Omjer u ovoj sezoni: 3:1

Da je svjestan prilike potvrdio je njegov govor tijela u Kini. Ponekad i prilično neumjesan, uz stalne povike, čak i krikove, upućene prema samom sebi. Ali, pratila ga je drukčija verzija mirnoće, tehnička i taktička i teniska općenito. "Imam priliku. Iako sam i dalje sam svjestan koliko će teško biti doći do toga. Ali vjerujem u to. Definitivno vjerujem da mogu to napraviti. Posljednji mjeseci su mi to dokazali., zaključuje.

U fizičkom zenitu pri kraju sezone, dok ostali često ispuštaju koncentraciju, Murray je suočen s prilikom kakva se teško pojavljuje dvaput. "Možda više nikad neću imati takvu priliku. Stoga ću pokušati udarati najbolje lopte.

Ali, najupečatljivija je bila njegova izjava neposredno nakon osvajanja Šangaja. "On neće prestati pobjeđivati", podsjetio je Murray da bi Đoković trebao prebroditi krizu u svojem, đokovićevskom stilu, kao što je isto činio niz puta dosad. Jer je, primjerice, nakon lanjskog poraza u finalu Roland Garrosa od Wawrinke potpuno potonuo. Da bi se vratio i u trenucima ove sezone bio aktualni pobjednik na sva četiri Grand Slama.

Đokovićeva razdoblja na broju 1

Od 4. srpnja 2011. do do 8. srpnja 2012. (53 tjedna)
Od 5. studenog 2012. do 6. listopada 2013. (48 tjedana)
Od 7. srpnja 2014. do (barem) listopada 2016. (120 tjedana zasad)

Ključno - možda će se pokazati - Murray nema dobra iskustva iz posljednjih ogleda s Đokovićem. Gubio je od njega proljetos finala Roland Garrosa i Madrida, kao i ranije završni sraz na Australian Openu. U Rimu ga je svladao za prvi zemljani Masters. Ali u velikim finalima znatno bolji omjer ima Đoković.

I tu je Murrayjev ključ. Mora pobjeđivati u velikim mečevima, jer jedino tako može iskoristiti priliku. Jedan od takvih mogao bi se zbiti na Završnom Mastersu u Londonu.

Rival s kojim se iščekuje 35. međusobni dvoboj je također svjestan situacije, koja je kod njega znatno drukčija. "Još nije gotovo. Još je nekoliko turnira do kraja sezone. Pokušat ću biti spremniji za dvoransku sezonu. Definitivno postoje stvari s mentalne točke gledišta u kojima moram ponovo napredovati. Koncentriram se na to. Ali možda sam jednostavno umoran od silnih mečeva u posljednjih 15 ili 20 mjeseci. Ali jasno je da je to moralo doći, prije ili kasnije. Svi mi kao ljudi imamo tu vrstu oscilacija svaki dan, ponekad stvari ne idu u pravom smjeru", kazao je Đoković.

ATP-u je važnija sezonska ljestvica

Udruženje teniskih profesionalaca nameće Emirates ljestvicu, koja prati isključivo tekuću sezonu, kao važniju. Iako, oduvijek je Entry lista bila značajnija, jer se između ostalog isključivo po njoj određuju nositelji na svim turnirima osim (djelomično) na Wimbledonu i Završnom turniru najbolje osmorke.

ATP službeno navodi kako je "svjetski broj 1 onaj koji na kraju sezone bude najbolji na ljestvici Utrke za London".

Zanimljivost

Pri 29 godina na plećima, Murray će pokušati postati najstariji igrač koji je prvi put u karijeri upisao na prvo mjesto nakon Johna Newcombea, koji je 1974. to učinio pri nepunoj 31 godini.

Uz (ne)relevantnost Race ljestvice, odnosno Utrke za London kako ju ATP danas naziva, vezana je zanimljiva anegdota o "neočekivanom prvom igraču svijeta". Naime, francuski tenisač Nicolas Escude, koji na Entry ljestvici nikada nije bio plasiran bolje od 17. mjesta, osvojio je Dohu na začetku teniske 2004. godine. U finalu je svladao Ivana Ljubičića, no, zanimljivije je što su ga "mudri" novinari nakon finala upitali: "Kako se osjećate kao prvi igrač svijeta?"

Odjednom se očito, prema Race listi, može postati broj 1.

Britanci naravno, kako i (ne) priliči, nigdje neće spomenuti Entry ljestvicu, već jedino Utrku za London, na kojoj je Murray 915 bodova iza Đokovića, znatno manje nego na klasičnijoj ranglisti, gdje je zaostatak 2.415 bodova.

Međutim, jednako teško će Murray prestići Đokovića na obje ljestvice do kraja sezone. Jedini ključ je da bude znatno bolji od srpskog igrača, a da izbjegne kiks, koji bi sve munjevitim vjetrom otpuhnuo. Izvjesnije je da će se prilika nastaviti u prvom dijelu 2017., kada Đoković brani sve velike naslove.

Otkad je ATP-ove ljestvice nijedan Britanac, ni Englez ni Škot, nije bio na njezinom čelu. Fred Perry će još neko vrijeme ostati najbolji engleski tenisač svih vremena, no, hoće li ostati i najbolji Britanac?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.10.2016. u 09:20
    Iako mi je Djokovic drazi od Murraya, ipak mi se ovo rivalstvo dopada; tenis postaje sada interesantniji.
    Obrisan korisnik
  • Totalna_Pasiva18.10.2016. u 00:11
    Iako teško, ne bi me začudilo da se to dogodi već ove godine s obzirom na to kako Đoković igra. Neprepoznatljiv je, fizički izgleda jako slabo, kao da se ispuhao i po meni je trenutno jako ranjiv, a naravno da i ostali to osjećaju. Naravno da je Murray kao veliki borac namirisao krv i kreće svom... [više na forumu]
    Totalna_Pasiva