Košarka

Hoćemo li ove sezone opet gledati ozbiljnu košarku u Madison Square Gardenu?

Sportnet • utorak, 25.10.2016.
Hoćemo li ove sezone opet gledati ozbiljnu košarku u Madison Square Gardenu?
Foto: EPA

New York Knicksi ulaze u novu sezonu s velikim promjenama u svome rosteru pa su samim time i očekivanja drugačija…

AUTOR: Z.P.

New York je grad koji ima malo specifičnije navijače od ostalih franšiza u NBA-u. Navijači u Big Apple Cityju nemaju baš nekakvo razumijevanje za gradnju momčadi ili strpljenje čekati da se sve uštima. Mnogo je razloga u svemu ovome, počevši od daleko najskupljih karata za domaće utakmice, samog stava New Yorka koji je, po nekima, glavni grad Zemlje pa do „suše“ od 40 godina bez trofeja i same kultne dvorane Madison Square Garden.

Ovaj tip uvoda nužan je kako bi se shvatila politika vodstva franšize i pritisak koji se stavlja na same igrače, koji je daleko najizraženiji upravo kod Knicksa. Kad dodate da je svaki igrač dodatno motiviran da odigra najbolje što može upravo u MSG-u (skraćenica za Madison Square Garden), onda je jasno da uvjeti baš i nisu idealni kao u drugim franšizama.

Što tiče lanjske sezone, ona se može označiti jednom riječju, a to je neuspjeh. Već nakon prošlogodišnjeg drafta krenulo je ismijavanje prvog picka Knicksa Kristapsa Porzingisa, kao ogromnog promašaja franšize.

Kad gle čuda, Latvijac ispade na kraju jedina pozitivna stvar lanjske sezone. Sve ono što su govorili, i novinari i navijači, da neće moći s Antonyjem, ispalo je pogrešno, ipak su jako dobro njih dva „poklikali“. Definitivna potvrda neuspješne sezone je bio otkaz treneru Dereku Fisheru. Na stranu što su mnogi smatrali da nisu niti imali kvalitetu za doigravanje, čekanje sljedeće sezona s istim trenerom nije bila opcija.

Uprava Knicksa, točnije Phill Jackson (predsjednik Knicksa) i Steve Mills (generalni menadžer), ove su sezone doveli novog trenera Jeffa Hornaceka, bivšeg igrača Utah Jazza (tamo je ostavio najdublji trag, iako je igrao još u Phoenixu i Philadelphiji), koji je svoj trenerski zanat ispekao u Phoenix Sunsima, gdje je pokazao zavidne rezultate već u prvoj sezoni. Na kraju skor 48-34 nije bio dovoljan za doigravanje, ali je kasnije, na osnovu ovih rezultata većina nositelja ekipe potpisala mnogo unosnije ugovore ili su otišli u ekipe koje su kasnije osvojile prsten.

Što se samog rostera ekipe tiče, jako je puno upitnika. Teško je procijeniti mogućnosti ove ekipe, što zbog starosti određenih pojedinaca, što zbog sklonosti ozljedama. Što se tiče novih akvizicija, duo iz Chicaga (Rose i Noah) digao je jako veliku prašinu pri prelasku u New York. Nažalost, medijska strka oko ovog dvojca baš i nema veze s košarkom. Naime, novi play Knicksa morao se braniti na sudu radi optužbi o silovanju od svoje bivše, propustio je kompletnu predsezonu, gdje je tek neki dan oslobođen na saslušanju koje je trajalo maratonska četiri sata. Tek sada se može kompletno posvetiti košarci, iako je i to upitno, jer nažalost njegovo zdravlje je jako krhko. Karijera mladića iz vjetrovitog grada je prilično obećavala, najmlađi osvajač MVP nagrade za regularnu sezonu, ali slijede ozljede za ozljedom, gdje je izgubljena ona milisekunda radi koje je stjecao prednost nad ostalima.

Veliki upitnik je nad glavom ovog momka, ali Phil se odlučio riskirati, jer je svjestan što može dobiti ako probudi „uspavanog lava“, iako mislim da bi ga zadovoljilo i da samo povrati dio svoje igre otprije. Kod Noaha je malo drugačija situacija. Lanjska sezona je bila puna ozljeda te kao slobodan igrač potpisuje četverogodišnji ugovor s Knicksima, „težak“ 18 milijuna dolara godišnje (ponajviše radi 2014. godine kad je bio najbolji obrambeni igrač i rasta Salary Capa). Problem je kod Joakima nastao radi njegovog stava o ratovima u svijetu pa je tako odbio sudjelovati na večeri s kadetima West Pointa (najpoznatija vojna akademija u SAD-u).

Bilo je svakakvih komentara, ali srećom glave su proradile te su tenzije brzo spuštene. Također smatram da je dovođenje Noaha zapravo pokušaj napretka Porzingisa u defenzivnom smjeru. Ono što je sigurno jest da duo iz Bullsa može itekako nadograditi ekipu Knicksa, ali postoji jedan preduvjet, a to je zdravlje što kod ovog dvojca postaje ozbiljan problem.

Od ostalih pridošlica tu su još „indijanac“ Brandon Jennings i Courtney Lee. Što se tiče Jenningsa, od njega će se očekivati puno kad bude mijenjao Rosea. Veliki je potrošač lopti pa je jasno da neće biti u startnoj petorki. Najveća mana mu je obrana i šutevi bez rezona (kao da mu život ovisi o 15-ak šuteva po utakmici). Lee je sasvim druga priča, već je u laganom zalasku karijere. Solidan šuter koji se ne zadržava mnogo niti u jednom klubu (Knicksi su mu sedmi klub u svega devet NBA sezona), ali ima 50 utakmica u doigravanju i tu se može najviše očekivati od njega, da odigra u oba smjera korektno. Zgodno je spomenuti i dva Europljanina, obojica su novaci, Kuzminskas i Hernangomez, koji bi trebali dobiti određenu minutažu, ali je teško očekivati da će se nametnuti kao što je lani Porzingis.

Kad se pridošlice dodaju zdravom kosturu lanjskog rostera (Carmelo, Porzingis,Thomas, Holiday i Vujačić) onda imamo prilično iskusan roster momčadi. Pitanje je ozljeda, koje će biti glavni faktor igre Knicksa te kako će sam Hornacek uskladiti velike potrošače lopti kao što su Carmelo, Rose i Jennings. Jasno je da najveće breme pada na leđa Carmela, bez obzira što mu je ovo 14. NBA sezona, pitanje je koliko Amerikanac s dominikanskim korijenima može povući Knickse. Startna petorka je zabetonirana i trebala bi ovako izgledati: Rose-Lee-Anthony-Porzingis-Noah, što na papiru izgleda jako dobro, ali jedino je NBA teren mjerodavni pokazatelj „krvne slike“ ove ekipe iz Velike Jabuke. Kad se dodaju s klupe Jennings, Thomas, eventualno mladi Kyle O'Quinn (koji je igra sasvim solidnu predsezonu) te Europljani, ova ekipa bi trebala što imati za reći u ovoj sezoni. Daleko je još to od godina Pata Rileyja te nesretnog poraza u NBA finalu od Houston Rocketsa.

Famozna šesta utakmica gdje je John Starks promašio šut za pobjedu, točnije Olajuwon blokirao pa je kasnije u sedmoj isključen već u prvom poluvremenu; ali u New Yorku nikad nije bilo monotono i nezanimljivo pa tako očekujem i ove sezone, trebali bismo vidjeti može li Hornacek učiniti ove „stare vukove“ ponovno gladnima pobjeda.

Moja očekivanja: sedmo mjesto na Istoku te ispadanje u prvoj rundi doigravanja
Skor sezone: 43-39
Najbolji igrač: Carmelo Anthony
Najveće iznenađenje u ekipi: Derrick Rose

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaTop temaNBA
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!