Zimski sportovi

Nevjerojatna sezona nevjerojatnog igrača

Mirza Seferagić • petak, 28.10.2016.
Nevjerojatna sezona nevjerojatnog igrača

Veliki Mario Lemieux je u sezoni 1992./1993. krenuo po rušenje rekorda koje je držao Wayne Gretzky, međutim, usred sezone je saznao šokantnu vijest od strane svog doktora koji mu je priopćio kako ima Hodgkinovu bolest iliti vrstu raka. Ipak, Lemieuxa to nije spriječilo da osvoji najviše bodova te sezone, a bila je to jedna zaista nevjerojatna sezona Marija Lemieuxa.

NHL sezona 1992./1993. je krenula sjajno za Marija Lemieuxa i njegove Pittsburgh Penguinse. Lemieux je postavio klupski rekord postigavši barem jedan pogodak u 12 uzastopnih utakmica i činilo se kako će Pittsburgh Penguinsi osvojiti svoj treći uzastopni Stanley Cup. Lemieux je briljirao pa je tako u pobjedi protiv San Jose Sharksa s 9:4 upisao fantastičnih sedam bodova (gol i čak šest asistencija), pet bodova (tri gola i dvije asistencije) u pobjedi protiv Detroit Red Wingsa s 9:6, pet bodova (pogodak i četiri asistencije) u pobjedi protiv Buffalo Sabresa sa 6:5, pet bodova (dva gola i tri asistencije) u pobjedi protiv New York Islandersa sa 7:3, itd., itd.

Najbolja sezona

Sezona 1992./1993. se smatra najboljom u povijesti NHL-a. Ukupno je postignuto 7.311 pogodaka u 1.008 utakmica što je prosjek od 7,2 gola po susretu. Čak je 21 igrač upisao 100 ili više bodova, a čak njih 14 premašilo je magičnu granicu od 50 golova u jednoj sezoni. Najviše pogodaka postigli su finska rookie senzacija Teemu Selänne te Alexander Mogilny, po 76 zgoditaka svaki. Selänne je dodao još i 56 asistencija, pa je tako postavio rekorde po broju golova i bodova (132) za novaka u ligi. Tu treba napomenuti kako je Gretzky u svojoj prvoj sezoni upisao 137 bodova (51 pogodak i 86 asistencija), no nije smatran rookijem jer su se njegovi Edmonton Oilersi NHL-u priključili iz tadašnjeg World Hockey Associationa. Mogilny je dodao 51 asistenciju, a sa 127 bodova je bio tek sedmi igrač lige. MVP lige je bio, naravno, Mario Lemieux, a čak su i vratari postavljali rekorde koji su inače vezani za napadače, pa je tako vratar Calgary Flamesa, Jeff Reese, u iznimno uvjerljivoj pobjedi protiv San Jose Sharksa (13:1) upisao čak tri asistencije. Ne treba se čuditi takvom porazu Sharksa jer su oni te sezone upisali čak 17 uzastopnih poraza te tako postavili novi NHL rekord. A po prvi puta u svojoj, tada 13-godišnjoj karijeri, Wayne Gretzky nije završio sezonu među prva tri igrača po bodovima. Zbog ozljede leđa Gretzky je odigrao samo 45 utakmica, no ipak je uspio sakupiti odličnih 65 bodova.

Da je nastavio u takvom ritmu do kraja sezone Lemieux bi nakon 84 utakmice imao otprilike 226 bodova što je više od rekorda najvećeg svih vremena, Waynea Gretzkog, iz fanastične sezone 1985./1986. u kojoj je upisao 52 pogotka, nevjerojatne 163 asistencije (rekord NHL-a za broj asistencija igrača u jednoj sezoni) te fenomenalnih 215 bodova. Gretzky je jedini igrač u povijesti NHL-a koji je uspio sakupiti 200 ili više bodova u jednoj sezoni, a to mu je pošlo za rukom čak četiri puta u karijeri. Mnogi se slažu kako je njegova najbolja sezona u karijeri bila 1981./1982. kada je upisao 92 pogotka (NHL rekord), 120 asistencija i 212 bodova, a još je u sezonama 1983./1984. (87 golova, 118 asistencija i 205 bodova) i 1984./1985. (73 pogotka, 135 asistencija i 208 bodova) prešao tu magičnu granicu od 200 bodova.

Jedini igrač koji se uspio približiti brojkama Gretzkog bio je Lemieux, a bilo je to u sezoni 1988./1989. kada je Super Mario postigao fenomenalnih 85 golova, 114 asistencija te - 199 bodova. Bliže od toga ne može. Sezona 1992./1993. Lemieuxu je bila njegova deveta u NHL-u i svi su već jako dobro znali što mogu očekivati od najveće zvijezde u ligi uz Gretzkog. Koliko je teško bilo braniti udarce Lemieuxa najbolje govore izjave vratara koji su se morali suočiti s njim oči u oči:

Peter Sidorkiewicz: "Ne postoji vodič prema kojem trebate znati kako se postaviti protiv Lemieuxa. Svaki put je to bila drugačija avantura jer on nije imao neki svoj najdraži potez. I jednostavno znate da, ako Lemieux uspije izvesti ono što je zamislio, pak ide u gol. On je najopasniji igrač s kojim sam se ikad susreo".

Guy Hebert: "Gledati Lemieuxa kako ide prema vama 'jedan na jedan' je bio užasan prizor. Ako mu date i milimetar prostora, zabit će vam gol. Jednom sam se tako bio pripremio da će njegov udarac ići u stranu gdje držim hvataljku, a on je hladno poslao pločicu ravno kroz moje noge".

Tim Cheveldae: "Trebali su mu dodati još jednu šesticu na leđa. Onda bi nosio broj 666. Kao Antikrist. Jer on to i jest. On je Antikrist".

Patrick Roy: "U pripremi utakmice se obično želite fokusirati na najbolju liniju vašeg idućeg protivnika. No, Penguinsi su bila jedina momčad u kojoj se morate fokusirati samo na jednog igrača. Kada krene prema vama jedino što vidite ispred sebe jest Lemieux".

Fantastični Lemieux je tako nastavio mučiti protivničke vratare i nakon 40 odigranih utakmica u sezoni 1992./1993. imao je sjajna 104 boda (39 golova i 65 asistencija) i bio je na dobrom putu da poruši Gretzkyjeve rekorde. No, nakon što je svom doktoru rekao kako mu se u zadnjih godinu dana na vratu pojavila mala kvržica koja mu je smetala kod brijanja, Lemieux je 12. siječnja, 1993. godine na novinarskoj konferenciji objavio kako ima Hodgkinovu bolest, a to je vrsta raka. Čitav hokejski svijet je ostao šokiran, no te toliko koliko sam Lemieux: "Kada sam izašao iz ordinacije u kojoj mi je doktor rekao da imam rak, na putu do kuće sam nekoliko puta morao parkirati auto sa strane ceste jer nisam ništa mogao vidjeti od suza u očima".

I dok se Lemieux morao ostaviti hokeja kako bi krenuo na radijaciju, NHL sezona je nastavila dalje, a Pat LaFontaine iz Buffalo Sabresa je nakon 40 utakmica imao odličnih 75 bodova (26 golova i 49 asistencija). Lemieux se na led vratio dva mjeseca kasnije taman za derbi između njegovih Penguinsa te Philadelphia Flyersa u Philadelphiji, a veliki Kanađanin dobio je ovacije prepune dvorane iako je tada bilo nezamislivo da navijači Flyersa plješću igračima Penguinsa i obrnuto.

Penguinsi su tu utakmicu izgubili sa 4:5, a Lemieux je upisao pogodak i asistenciju. No, bio je to samo početak nevjerojatne serije Marija Lemieuxa u posljednjih 20 utakmica te sezone. Lemieux je u ukupnom poretku zaostajao za LaFontaineom 12 bodova (LaFontaine 116, Lemieux 104) i Le Magnifique je krenuo dostizati LaFontainea.

Među tih posljednjih 20 utakmica sezone našla se i ona protiv Washington Capitalsa u kojoj je Lemieux upisao fantastičnih šest bodova (četiri gola i dvije asistencije), a samo dva dana kasnije, ponovno protiv Flyersa, Lemieux je upisao pet bodova (četiri pogotka i jedna asistencija). Pa potom pet bodova protiv Sharksa (dva gola i tri asistencije), pa četiri protiv New Jersey Devilsa (gol i tri asistencije), a sve je kulminiralo u dvoboju protiv New York Rangersa u Madison Square Gardenu kada je Lemieux 'demolirao' Rangerse ugradivši pet golova (bez asistencija) u pobjedi Penguinsa s 10:4. Nakon takve predstave morali su zapljeskati i navijači u New Yorku.

Ukupno je u tih zadnjih 20 utakmica sezone Lemieux upisao nevjerojatnih 56 bodova (30 golova uz 26 asistencija) te je uspio prestići LaFontainea za - 12 bodova. Lemieux je sezonu završio sa 69 golova, 91 asistencijom te 160 bodova, a LaFontaine sa 53 gola, 95 asistencija i 148 bodova. Dakle, ne samo da se Lemieux morao mučiti s teškom bolesti već je odigrao samo 60 utakmica te sezone dok je LaFontaine odigrao sva 84 susreta. Povratkom Lemieuxa Penguinsi su ostvarili fantastičan niz od 17 uzastopnih pobjeda, a taj rekord i danas stoji u NHL-u. Penguinsi su potom u prvom krugu doigravanja izbacili New Jersey Devilse u pet utakmica, no u drugom su ih krugu iznenadili New York Islandersi koji su slavili u odlučujućoj sedmoj utakmici. Lemieux: "Ako se dobro sjećam, mislim da sam nakon povratka zaostajao za LaFontaineom dvadesetak bodova i uspio sam ga stići i prestići. Da, bila je to zaista sjajna utrka".

Nažalost po ljubitelje hokeja (i statistike) diljem svijeta, Lemieux nikada u svojoj karijeri zbog raznih bolesti i ozljeda nije odigrao jednu sezonu od početka do kraja. Osim Hodgkinove bolesti, Lemieux se morao nositi i s kroničnim bolovima u kralježnici zbog kojih si nije mogao sam vezati klizaljke, slomljenim zglobom lijeve ruke nakon udarca Adama Gravesa iz New York Rangersa, propustio je čitavu sezonu 1994./1995. zbog nagomilanog umora od radijacije, a 1997. godine se odlučio umiroviti ponajviše zbog činjenice da su suci u ligi dopuštali prljave prekršaje i Lemieuxu se nije sviđao smjer u kojem je liga u tom trenutku išla. Ipak, vratio se iz mirovine tri godine kasnije razveselivši tako navijače diljem svijeta, no brojne ozljede su ga ponovno spriječile da odigra sve utakmice. I, kao da sve ovo prije nije bilo dovoljno, doktori su mu 2006. godine otkrili aritmiju te su mu savjetovali da odmah završi svoju profesionalnu karijeru što je Lemieux na koncu i učinio u svojoj 40. godini života.

Veliki Mario Lemieux je tako svoju nezaboravnu karijeru završio s ukupno 690 golova, 1.033 asistencije te 1.723 boda. Wayne Gretzky drži rekorde po broju postignutih golova (894), asistencija (1.963) te bodova (2.857) i jedini je igrač u povijesti koji je sakupio više od 1.900 bodova u karijeri. Još je nevjerojatniji podatak da je Gretzky u svojoj karijeri upisao više asistencija nego što drugi igrač na ljestvici bodova, njegov bivši suigrač iz Edmonton Oilersa Mark Messier, ima bodova u karijeri (1.887). No, za razliku od Lemieuxa, Gretzky je ukupno u karijeri odigrao 1.487 utakmica naspram samo 915 Lemieuxa, a to je razlika od 572 utakmice, pa se mnogi stručnjaci slažu kako bi Lemieuxove brojke bile gotovo izjednačene s Gretzkyjevim da je Super Mario odigrao jednak broj utakmica.

Debata o tome tko je zaista bio bolji, Gretzky ili Lemieux, traje i dan danas. Gretzky je svojim načinom igre doslovno promijenio ovaj sport i bez ikakve sumnje je najbolji dodavač svih vremena. Kažu da je Gretzky mogao vidjeti akciju prije nego što se ona uopće i dogodila, no isto se može reći i za Lemieuxa za kojeg kažu da je unaprijed znao što će vratari napraviti kada on ide prema golu. Nažalost, nikada nećemo znati koliko bi bodova u karijeri sakupio Lemieux da je bio potpuno zdrav, no zato znamo da je ova njegova izvedba iz sezone 1992./1993. bila nezaboravna.

Ne samo sa sportske, već i s ljudske strane.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.10.2016. u 11:47
    Odlična priča o originalnom Super Mariju, iako mi fali priča o reprezentaciji, famozni Nagano i duel njega i Hašeka, jel gol ili nije...
    Obrisan korisnik