Košarka

VIDEO: Popoviću poraz u Litvi, Buva među boljima kod Bilbaa, važna pobjeda Unicaje

Branimir Korać • četvrtak, 10.11.2016.
VIDEO: Popoviću poraz u Litvi, Buva među boljima kod Bilbaa, važna pobjeda Unicaje

Odrađeno je peto kolo Eurokupa s nizom kvalitetnih i zanimljivih utakmica. Od hrvatskih igrača dvoznamenkasti su bili Marko Popović i Ivan Buva, no obojica su upisali poraze...

Skupina A

U Cedevitinoj skupini drugi susret odigran je u Skoplju i završio je očekivano. Domaći MZT očekivano nije se mogao nositi s prejakom Gran Canarijom i upisao je visok poraz 98:75. Već do poluvremena bilo je gotovo 20 razlike za goste koji su rutinski dovršili posao u nastavku.

"Pokušali smo odigrati najbolje što možemo u ovom trenutku. mogli smo do boljeg rezultata da nije bilo toliko pogrešaka u napadu i njihovih napadačkih skokova. Ovaj poraz bit će lekcija da se više trudimo i borimo", istaknuo je domaći trener Aleksandar Jončevski.

U njegovom sastavu Josh Scott ubacio je 22 poena uz 12 skokova, Xavier Thames 15 poena, a Jure Lalić je za deset minuta dodao tri poena (1/1 za dva). Kod gostiju minutažu nije dobio Darko Planinić, Kyle Kuric istaknuo se s 19 poena, a po 15 su dodali Eulis Baez i Royce O'Neale.

Skupina B

Težak poraz upisala je Fuenlabrada koja je gostovala u Vilniusu kod Lietuvos Rytasa. Bio je to povratak Marka Popovića u Litvu gdje je nosio dres Lietuvosovog rivala Žalgirisa i nerijetko igrao važnu ulogu u tim derbijima. Ovdje nije uspio odvesti svoju aktualnu momčad do pobjede.

Stvari su od početka išle jednim smjerom, domaćin je prvu četvrtinu zaključio serijom čak 14:0 i poslije toga nije dopustio Fuenlabradi da se spusti na jednoznamenkast zaostatak.

"Znali smo da Lietuvos Rytas nema pobjedu, ali isto tako znali smo da nas očekuje sasvim drugačija utakmica jer su te poraze bilježili u gostima. Oni imaju četiri-pet fantastičnih napadača koje nismo uspjeli zaustaviti, trebale su im samo dvije i pol minute da nam naprave 14:0. Tu je utakmica završena, povratka nije bilo", priznao je trener gostiju Jota Cuspinera.

David Logan je zasigurno jedan od tih sjajnih napadača, a ovaj susret završio je s 27 poena, devet asistencija i šest skokova dok je Arturas Gudaitis dodao 17 poena i 11 skokova. Kod gostiju Xavi Rey ubacio je 15 poena, a Marko Popović za 20 minuta stao je na 13 poena (1/2 za dva, 3/9 za tri) uz tri asistencije.

Sjajnu utakmicu odigrao je Himki na teškom gostovanju u Bilbau gdje je slavio 91:72. Konačan rezultat govori sve, domaćin nije bio ravnopravan protivnik, a dojam je da su Rusi mogli i uvjerljivije slaviti da je za to bilo potrebe.

"Oni su jednostavno bolja momčad od nas. Puni su iskustva, ne smiješ im dopustiti da stvore prednost jer je to vrlo teško stići protiv takvog protivnika", istaknuo je Ivan Buva.

Hrvatski internacionalac igrao je 23 minute i ubacio 14 poena (6/11 za dva) uz osam skokova dok je Alex Mumbru dodao 20 poena. Kod pobjednika Aleksej Šved ubacio je 23 poena, a po 14 su dodali Jacob Pullen i Sergej Monia (šest skokova).

Skupina C

Unicaja je u skupini C ugostila Zenit iz St. Peterburga i u zanimljivom dvoboju slavila je 93:86. Najvećim dijelom susreta momčad iz Malage bila je u vodstvu, ali dvoboj je prelomila tek u posljednjoj četvrtini kada je vezanim tricama Smitha i Suareza otišla na 89:81.

"Čestitke zaslužuje cijela momčad, ali moram istaknuti tri imena. Carlos Suarez impresivno je odigrao na obje pozicije, Dani Diez u ključnim trenucima bio je vrlo dobar, a posebno kvalitetno odigrao je Jamar Smith. Nakon tri startna poraza, ovo je bila vrlo važna utakmica za moju momčad i sretan sam zbog pobjede", istaknuo je Joan Plaza.

Jamar Smith susret je završio s 22 poena i pet asistencija, a po 18 poena dodali su Kyle Fogg (pet skokova) i Carlos Suarez (11 skokova). Kod poraženih bivši igrač Unicaje Ryan Toolson utrpao je čak 35 poena šutirajući za tricu 7/18 dok je Pavel Sergejev dodao 14 poena.

Prava napadačka katastrofa Budućnosti protiv Bayerna. U Podgorici su Bavarci glatko slavili sa 68:44, a broj ubačenih poena domaćina dovoljno pokazuje koliko je Šćepanovićeva momčad bila raspoložena. Uz šut iz igre 13/52 i 19 izgubljenih lopti teško da bi ikoga pobijedila.

"Bili su bolji od nas u svim aspektima igre, mi smo u ovoj skupini daleko od svih ostalih momčadi ako ćemo realno. Gosti su nam pokazali kako se igra agresivno u obrani i ovdje se jasno mogla vidjeti razlika između ABA lige i Eurokupa", otvoreno će Šćepanović.

Bavarce je predvodio Devin Booker s deset poena i pet skokova, a Budućnost Boris Savović s 12 poena i šest skokova.

Skupina D

Dobro drugo poluvrijeme osiguralo je Valenciji gostujuću pobjedu kod Lokomotiv Kubana 73:64. U drugom dijelu domaćin je konstantno hvatao zaostatak, nakon što je zaostajao deset poena uspio je doći na samo minus jedan, ali odmah je tricom odgovorio Fernando San Emeterio, domaći napad je stao i Valencia je mirno otišla do pobjede.

"Odigrali smo koncentrirao i svi igrači dali su svoj doprinos. Obrana je funkcionirala vrlo dobro, u napadu nismo igrali loše, ali smo imali nizak postotak trice i slobodnih bacanja. Ti šutevi za tricu bili su dobri i moramo nastaviti vjerovati", istaknuo je gostujući trener Pedro Martinez.

Njegovu momčad predvodili su Will Thomas s 15 poena i deset skokova te Vjačeslav Kravcov s 11 poena i devet skokova. Kod Lokomotiva Taylor Rochestie ubacio je 23 poena, a Mardy Collins 11 poena uz osam skokova.

Prvi poraz upisao je Hapoel iz Jeruzalema i to vrlo težak na gostovanju u Ulmu. Nijemci su u sjajnoj šuterskoj večeri glatko slavili sa 103:77 uz 75 posto ubačaja za dva poena i 11/25 za tricu. Amare Stoudemire i društvo nisu imali šanse.

"Naša pobjeda je posve zaslužena. Igrali smo u visokom ritmu, s puno hrabrosti i pogodili smo puno važnih šuteva. 26 asistencija i 75 posto ubačaja za dva poena dovoljno govore o našem nastupu, goste smo cijelo vrijeme držali pod pritiskom", zadovoljan je bio domaći trener Thorsten Leibenath.

U njegovoj momčadi Per Gunther ubacio je 19 poena, a Raymar Morgan 17 uz pet skokova. Kod Izraelaca Curtis Jerrells upisao je 23 poena, a Jerome Dyson 12.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!