Nogomet

Najava: Sve su oči uprte u gradski derbi Atletica i Reala

Sportnet • petak, 18.11.2016.
Najava: Sve su oči uprte u gradski derbi Atletica i Reala
Foto: EPA

Pred nama je 12. kolo Primere u kojem nas očekuje drugi najveći derbi prvenstva, koji će odigrati Atletico i Real Madrid na Vicente Calderonu u subotu navečer...

AUTOR: Z.P.

Utakmica na Vicente Calderonu daleko je najočekivanija utakmica ovog kola. Iako je još prvi dio prvenstva, ova utakmica itekako ima svoju težinu. Razloga je mnogo, ali ipak se ističe promjenjiva forma momčadi Diega Simeonea, gdje će domaćini pokušati stati na kraj (u zadnja tri kola upisali su čak dva poraza) amplitudama u svojim nastupima. Nakon što su utrpali sedam komada Granadi, uslijedila je slabija partija u Sevilli, da bi na kraju sve kulminiralo blijedom igrom u Sociedadu, gdje su potpuno zasluženo poraženi.

Argentinski stručnjak sam je priznao da mu momčad ima problema s držanjem kontinuiteta presinga i samog stvaranja prilika pred protivničkim golom. Sve ovo će pasti u zaborav ako Cholo produlji niz neporaženosti protiv gradskih susjeda u Primeri, niz koji traje pune tri i pol godine. Još je nevjerojatniji podatak da je u šest međusobnih susreta u Primeri nakon posljednje pobjede Reala Kraljevski klub zabio tek četiri gola. Najveća prepreka u nastavku pozitivnih nastupa Atletica kontra svojih susjeda mogla bi biti ozljeda Griezmanna, koji sigurno neće biti sto posto spreman za 90 minuta derbija, ako i nastupi, jer oteklina na lijevoj nozi ne prolazi onako kako su zamislili doktori iz Atletica.

S druge strane, Zinedine Zidane će pokušati vratiti svoju momčad na rezultate otprije četiri i više godina, kada je Atletico bio redovna mušterija Kraljevskom klubu. Najpozitivnija stvar u Realu je upravo oporavak Luke Modrića, od kojeg se očekuje da dirigira sredinom svoje momčadi. Da ne bude sve pozitivno u momčadi francuskog stručnjaka pobrinuo se Alvaro Morata, koji se vratio ozlijeđen s reprezentativnog okupljanja. Kad dodate laganu ozljedu Benzeme i Pepea uz izostanak Kroosa, onda je jasno da je to itekako hendikepiran europski prvak.

Benzema će odraditi puni trening u petak i tek tada će se donijeti odluka kreće li od prve minute, a s obzirom na važnost vrlo lako je moguće da će oba francuska napadača stisnuti zube i krenuti od prve minute. Real Madrid pred sobom ima jako puno utakmica, nastup na Svjetskom klupskom prvenstvu, a laganih utakmica je sve manje pa je samim time i vrijeme da pokažu ima li ova ekipa snagu jednako kvalitetno gurati na svim frontama bez obzira što je pogođena određenim ozljedama. Glavni razlog što rezultat ne pati odlična je forma Kovačića, u paru s Iscom bio je adekvatna zamjena na problematičnim pozicijama u sredini terena. Od same utakmice očekujem mnogo, jer ipak je ovogodišnji Atletico mnogo ofenzivniji pa ne bi smjelo nedostajati golova.

Utakmicu mnogo ranije u subotu odigrat će Barcelona s Malagom na svom Nou Campu. Praktički nema tko nije ovdje upisao tri boda katalonskom gigantu, a gosti iz Andaluzije sigurno ne razmišljaju tako i vide svoje šanse. Najveći problem nebesko plavih je slab kontinuitet u obrani. Domaćini očekuju nastavak sjajne forme Messija, srušio je sam Kolumbiju u kvalifikacijama za SP, te Neymara i Suareza koji su imali zapažene nastupe u nacionalnom dresu. Barca je i dalje lišena ljubimca domaće publike Inieste, koji se još oporavlja od ozljede.

Gostima će najveća uzdanica biti golman Kameni, od kojeg se očekuje utakmica s par nevjerojatnih obrana, s nadom da će to biti dovoljno. Luis Enrique se, pak, nada da može završiti utakmicu pobjedom bez primljenog pogotka i početi graditi samopouzdanje u zadnjoj liniji. Za očekivati je da će se prije ostvariti želje mladog stručnjaka na klupi katalonskog kluba.

Posljednji španjolski sudionik u Ligi prvaka, Sevilla, gostuje u Galiciji kod Deportiva. Domaćin već četiri utakmice ne zna za pobjedu i opasno pada na tablici nakon solidnog ulaza u sezonu. Glavni problem domaćina je napadačka linija, nakon 11 kola momčad iz La Corune nema igrača s tri pogotka, već samo jednog igrača s dva pogotka (Kostarikanac Borges). Koliko je Depor neučinkovit u protivničkom šesnaestercu govori i činjenica da su najsterilniji napad La Lige.

Što se tiče gostiju, Andalužani se itekako dobro snalaze pred protivničkim golom, ali isto tako nisu pokazali stabilnu obranu. Najveći razlog leži u prilagodbi na novi sustav čileanskog stručnjaka Sampaolija, gdje momčad tek počinje prihvaćati nove taktičke zadatke. S obzirom na veliku mogućnost padalina, nažalost ovdje ne očekujem golijadu, izglednija je tvrda utakmica s jednim ili dva gola. Naravno, ulogu favorita dodjeljujem najjačoj ekipi u Andaluziji.

Jako interesantna utakmica očekuje nas na novom San Mamesu ili na, kako stanovnici Bilbaa zovu svoj stadion, Katedrali nogometa. Athletic dočekuje Villarreal u izravnoj borbi za Europu, gdje obje momčadi ciljaju na četvrto mjesto, s obzirom na to da su prva tri mjesta realno već zauzeta. Žuta podmornica je jako dobro ušla u prvenstvo te tek prvi poraz doživjela od Eibara u pretposljednjem kolu, dok će domaćini tražiti prekid niza od tri kola bez pobjede. Aduriz igra u životnoj formi te ga uopće ne smeta što na svojim leđima nosi 35 godina, već je deset puta tresao mreže suparnika u svim natjecanjima za Baske.

Za goste je jako dobra vijest povratak Kongoanca Bakambua s reprezentativnog okupljanja, nije nastupao za svoju reprezentaciju pa mu tako preostaje jedino odmoriti se od dugog putovanja. S obzirom na to da je lanjski duel završio bez pogodaka, ove sezone se takvo nešto sigurno neće ponoviti, očekujem jako dinamičnu utakmicu koja može otići na bilo koju stranu.

Prva utakmica kola igra se u Sevilli gdje se susreću Betis i Las Palmas. Domaćini su završili niz teških utakmica protiv protivnika koji pucaju na vrh tablice, nisu uspjeli skinuti neki vrijedan skalp te se sada okreću rivalima protiv kojih mogu tražiti puni plijen. Niz poraza nije preživio trener Poyet pa je u prošlom tjednu smijenjen te zamijenjen također mladim stručnjakom Victorom. Las Palmas je jako dobro ušao u prvenstvo, ali su s vremenom posustali, što je sasvim očekivano s obzirom na to da ekipa nema toliku širinu i kvalitetu da kontinuirano pruža kvalitetne partije.

Trener domaćina Victor mora će još nekoga dodati iskusnom dvojcu Joaquin - Ruben Castro, jer će u protivnom opstanak u Primeri biti pod znakom upitnika. Trener gostiju najavio je određene promjene u prvih jedanaest zbog prilagodbe protivničkoj ekipi. Kako će obje momčadi tražiti tri boda, golova ne bi trebalo nedostajati, mala prednost ipak ide na stranu domaćina radi efekta promjene trenera Andalužana.

Valencia se nakon očajnog ulaska u sezonu ipak oporavila i sada barem pruža partije gdje to izgleda bolje. Sad ostaje jedino tu igru pretočiti u bodove i odmaknuti se od zone ispadanja. Svima je jasno da borba za Europu nije realnost, iako se na početku sezone najavljivao takav pohod. Talijanski stručnjak Prandelli ima kvalitete u ekipi, samo očito još nije uspio sve to posložiti kako treba. Možda je baš domaća utakmica protiv davljenika Granade utakmica gdje će stvari napokon krenuti na bolje. Najveći problem Šišmiša je obrana, koja kapitulira u prosjeku skoro dva puta u svakom susretu, a kada se pogleda stoperski par Mangala i Garay baš i nije jasno kako takvi stoperi, koji su igrali u vrhunskim klubovima, ne mogu podignuti obranu na veći nivo nego što je sad, uzevši u obzir da nisu u veteranskim godinama.

Gosti nastavljaju hod po trnju u potrazi za prvom pobjedom u ovogodišnjoj La Ligi. S obzirom na stanku u prvenstvu, moguće je da je određena konsolidacija postignuta pa tako i da pruže dobar otpor u Kataloniji. Po mome mišljenju tri boda domaćina ne bi trebala biti upitna bez obzira na mogućnost jakog otpora žilavih gostiju.

Prvu priliku da pokaže da pobjeda u posljednjem kolu kontra Atletica nije bila slučajna Sociedad ima na gostovanju kod Gijóna u Asturiji. Domaćini su u prošlom kolu odigrali utakmicu punu preokreta s Malagom te će pokušati ovog puta sačuvati živce svojih navijača. Sporting najviše nade polaže u svog napadača Čopa, koji igra u solidnoj formi, dok će gosti pokušati nastaviti niz od tri pobjede. Smatram da su gosti ipak preveliki zalogaj za domaćina posebice radi povratka Iniga Martineza u srce obrane pa stoga očekujem da će gosti još jednom napustiti teren neporaženi.

Derbi sredine tablice odigrat će Eibar i Celta. Gosti nakon odlične prošle sezone nikako ne uspijevaju povratiti sličnu formu, dok su se domaćini itekako pokazali tvrdim orahom i protiv jačih ekipa od momčadi iz Galicije. Ipurua Municipal je daleko najmanji stadion (samo 6.300 sjedalica), ali zato svaki navijač itekako sudjeluje u utakmici, a uz to ne treba zaboraviti činjenicu da se radi o Baskima, jasno je zašto nije lako odnijeti puni plijen s ovog vrućeg terena. Domaćine predvodi napadač Sergio Enrich s prekaljenim krilnim napadačem Pedrom Leonom, dok se gosti uzdaju u Iaga Aspasa. Kvaliteta postoji u ofenzivama obje momčadi, golova ne bi trebalo manjkati.

Od preostalih utakmica valja spomenuti duel Alavesa i Espanyola, ujedno i prvih susjeda na sredini tablice. Alaves se pokazao najvećim iznenađenjem prvenstva odličnom predstavom protiv Barcelone, ostaje nam vidjeti hoće li nastaviti s pobjedničkim predstavama kontra katalonskih momčadi. Ostaje nam reći par riječi o zadnjoj utakmici kola, kojeg će u ponedjeljak zaključiti Leganés i Osasuna. Momčad iz predgrađa Madrida dočekuje uvijek temperamentne Baske te će sigurno tražiti trobod u direktnom dvoboju za opstanak. Možda se radi o duelu sa začelja tablice, ali sigurno će utakmica ponuditi mnogo toga, očekuje nas jako uzbudljivo kolo u La Ligi ovaj vikend!

Parovi 12. kola Primere

18.11.2016., petak
Betis – Las Palmas 20:45h

19.11.2016., subota
Deportivo - Sevilla 13:00h
Barcelona - Malaga 16:15h
Eibar - Celta 18:30h
Atletico Madrid – Real Madrid 20:45h

20.11.2016., nedjelja
Alaves - Espanyol 12:00h
Valencia - Granada 16:15h
Sporting Gijón – Real Sociedad 18:30h
Athletic Bilbao - Villarreal 20:45h

21.11.2016., ponedjeljak
Leganés - Osasuna 20:45h

La Liga

1Real Madrid 3371:22+4984
2Barcelona 3368:39+2973
3Girona 3369:40+2971
4Atlético Madrid 3362:39+2364
5Athletic Bilbao 3353:33+2058
6Real Sociedad 3347:35+1251
7Real Betis 3340:39+149
8Valencia 3337:36+147
9Villarreal 3354:55-145
10Getafe 3341:45-443
11Osasuna 3337:49-1239
12Sevilla 3342:47-538
13Deportivo Alaves 3331:38-738
14Las Palmas 3330:41-1137
15Rayo Vallecano 3327:42-1534
16Mallorca 3327:39-1232
17Celta Vigo 3337:50-1331
18Cadiz 3323:46-2326
19Granada 3336:61-2521
20Almería 3331:67-3614

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!