Tenis

Slični, a toliko udaljeni

Jurica Godina • četvrtak, 24.11.2016.
Slični, a toliko udaljeni
Foto: FaH

Uoči finala Davisovog kupa u Hrvatskoj, Sportnet donosi feljton o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti velebnog natjecanja, starijeg od svih kontinentalnih nogometnih prvenstava, zahtjevnijeg i posebnijeg od svih drugih velikih sportskih zbivanja.

Svaki dan do finala, novi nastavak. U petom nastavku pišemo o društvenim, sportskim, povijesnim uspjesima i neuspjesima Argentine. Država je to koju muče slični političko-ekonomski problemi kao i Lijepu našu. A iako su odijeljene tisućama kilometara, iako su i potpuno nespojivih povijesnih putova, Hrvatska i Argentina slične su još po koječemu...

Bez sustava, ali s rezultatima

Pravo je čudo što su Hrvatska i Argentina u finalu jednog globalnog momčadskog natjecanja, u vremenu kada sve više dominiraju uređeni sportski sustavi uređenih razvijenih sila. U obje zemlje finalistice ovogodišnjeg Davisovog kupa, naime, ne postoji ni izbliza uređeni i funkcionirajući sustav. Korupcija, populizam, loše upravljanje. Sve je to zajedničko Hrvatskoj i Argentini, na svakoj razini. I sve što je s time povezano...

Hrvatska - Argentina u Davis Cupu

Međusobni omjer: 0:3
Pojedinačni mečevi: 4:8
Mečevi u parovima: 1:2

"Politička previranja su svakodnevica", otkriva nam naš izvor činjenice iz argentinske zbilje. "Veliki je problem što mnogi ni ne žele raditi. A mnogi od onih koji žele i sposobni su će otići u druge zemlje, gdje postoji uređeni sustav. Jer u Argentini zakon postoji samo na papiru. Podmićivanje je uobičajeno." Svaka sličnost s Hrvatskom je slučajna...

Zanimljivo, unatoč problematičnoj i kompleksnoj političkoj situaciji, "pritisci na novinare nisu toliko izraženi". No, s obzirom na obilježja obaju društava, ni ne čudi što je BDP Argentine i Hrvatske po glavi stanovnika gotovo identičan, te što se obje zemlje bore s dugotrajnim ekonomskim recesijama.

Politička korupcija, shodno tomu, praktički je pravilo i u Argentini. Primjerice, posljednji slučaj je optužnica protiv bivše predsjednice Cristine Fernandez de Kirchner, koja se nakon osmogodišnje vladavine sumnjiči da je malverzacijama oštetila zemlju za milijunske iznose, zbog čega joj prijeti 20 godina zatvora.

Argentinsko pomanjkanje vođe

Sportski, i Hrvatska i Argentina su iznadprosječne zemlje. Strast prema sportu vodila ih je i možda, ali samo možda, vodit će ih do sportskih uspjeha ubuduće. 

No, unatoč tomu što "tolika strast prema tenisu ne postoji nigdje kao u Argentini", u Davis Cupu se uvijek nešto ispriječilo. Odnosno, kako će reći Sebastian Fest, novinar La Naciona i autor knjige o argentinskoj Davis Cup prošlosti, "izostanak pravog vođe" odigrao je ključnu ulogu. Ali, ističe, to se mijenja otkako vode Orsanic i Del Potro vode glavnu riječ, stoga je, prema njemu, vrijeme da "salatara" postane bijelo-plava.

Koliko je zanimanje Argentinaca za "biti ili ne biti" finale pokazuju očekivanja argentinskih kolega da će u Zagreb možda pristići čak do 3.500 njihovih navijača, iako su dobili dvostruko manje ulaznica.

Argentinci su zapravo imali i znatno jače sastave, s kojima nisu uspjeli do finala. Ovaj put, vjeruju, sve će im se posložiti... Čitava Hrvatska misli drukčije...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!