Košarka

LeBron James sportska osoba godine u izboru Sports Illustrateda

HINA • petak, 02.12.2016.
LeBron James sportska osoba godine u izboru Sports Illustrateda
Foto: EPA

Američki košarkaš LeBron James proglašen je najboljom sportskom osobom za 2016. godinu u izboru uglednog američkog sportskog časopisa Sports Illustrated.

James je ove godine predvodio Cleveland Cavalierse do naslova pobjednika NBA lige nakon 52 godine čekanja.

Cavsi su stigli do krune pobijedivši u finale Golden State Warriore 4-3 premda su gubili 1-3.

"James je donio naslov prvaka u svoj rodni grad u jednom od najvećih preokreta u povijesti sporta," poručili su iz Sports Illustrateda koji ovu nagradu dijele od 1954. godine.

James je postao tek drugi sportaš u povijesti koji je ovu nagradu dobio dva puta. Prvi put je slavio 2012. godine kada je predvodio Miami do NBA prstena, a američku reprezentaciju do olimpijskog zlata u Londonu. Dvije nagrade ima i američki golfer Tiger Woods koji je bio najbolji 1996. i 2000. godine.

"Hvala svima. Sretan sam i ponosan zbog ove nagrade. Znam tko je sve osvajao ovo ugledno priznanje. Nagradu želim posvetiti svima koji me okružuju. Mojoj obitelji, prijateljima, suigračima i navijačima," poručio je James.

Posljednji neamerikanac koji je slavio u izboru Sports Illustrateda bio je i norveški brzoklizač Johann Olav Koss prije 22 godine. Koss je 1994. godine na zimskim OI u Lillehammeru osvojio tri zlatne medalje u brzom klizanju. Četiri godine kasnije nagradu su podijelili igrači baseballa Mark McGwire i Sammy Sosa, a premda je Sosa rođen u Dominikanskoj Republici, Amerikanci ga smatraju 'svojim'.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaTop temaNBA
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!