Rukomet

VIDEO: Francuska i Srbija osigurale nastup u sljedećoj rundi Europskog prvenstva

Mihaela Bradovski • srijeda, 07.12.2016.
VIDEO: Francuska i Srbija osigurale nastup u sljedećoj rundi Europskog prvenstva
Foto: EPA

Prve dvije putnice u sljedeću fazu natjecanja na Europskom prvenstvu rukometašica u Švedskoj su Francuska i Srbija...

Skupina A

Španjolska - Srbija 23:25 (Carmen Martin 6 / Katarina Krpež Slezak 6)
Slovenija - Švedska 25:23 (Tamara Mavšar 6 / Isabelle Gullden 10)

Srbija je prva reprezentacija koja je izborila mjesto u sljedećoj rundi Europskog prvenstva. Nakon pobjede protiv Slovenije, svladala je i Španjolsku koja je u teškoj situaciji uoči posljednjeg kola i igra joj samo pobjeda protiv Slovenije.

U ovom susretu sve što je moglo otići krivim smjerom za Španjolsku jednostavno je otišlo. Srbija je na poluvremenu imala prednost 11:8, ali ono najgore tek je dolazilo za Španjolke koje su deset minuta kasnije bile u ogromnom zaostatku 19:10. Da stvari budu još gore, zbog ozljede su ostale i bez kapetanice Marte Mangue i nisu mogle okrenuti rezultat. Mangue je prema riječima španjolskog izbornika Duenasa izgubljena za ostatak Prvenstva.

"Imala sam dobar dan, ali želim spomenuti i svoje suigračice. Bez njih ne bi bila ovako dobra, jako sam ponosna na ovu ekipu", istaknula je Marija Čolić koja je skupila 15 obrana.

Katarina Krpež Slezak dodala je šest golova, a Jovana Stoiljković pet. Kod Španjolske Carmen Martin postigla je šest pogodaka.

Najveće iznenađenje dosadašnjeg dijela Prvenstva uz onu pobjedu Češke protiv Mađarske, priredila je Slovenija koja je svladala domaćina Švedsku. Sjajne Slovenke uhvatile su Švedsku na spavanju i stigle su do pobjede.

Može se dogoditi da im ova pobjeda neće značiti ništa po pitanju prolaza jer ipak trebaju u posljednjem kolu barem bod protiv Španjolske, ali sigurno će značiti puno za samopouzdanje. Šveđanke su pale u samoj završnici golovima Tamare Mavšar i Barbare Lazović.

"Slavili smo u ovom meču, ali Švedska je i dalje jedna od najboljih reprezentacija svijeta. Ovo je za nas ravno čudu, ponosan sam na svoje igračice i nije nam bitno što nam ova pobjeda ne garantira prolaz", govorio je slovenski izbornik Uroš Bregar.

Miša Marinčak skupila je 14 obrana, Tamara Mavšar postigla je šest golova, a Ana Gros pet. Na drugoj strani briljirala je Isabelle Gullden s deset golova, ali nije bilo podrške suigračica.

Skupina B

Njemačka - Francuska 20:22 (Svenja Huber 6 / Estelle Nze Minko 5)
Poljska - Nizozemska 21:30 (Alina Wojtas 5 / Michelle Goos 5)

Francuska je osigurala mjesto u sljedećoj fazi natjecanja pobjedom protiv Njemačke 22:20. Vrlo teška utakmica u kojoj su Njemice krenule dobro i stvorile prednost, no do poluvremena Francuska je uhvatila priključak.

U drugom poluvremenu Francuska je bila bolja, kontrolirala je rezultat, a njemački izbornik Michael Biegler sve je pokušavao ne bi li njegova reprezentacija na kraju ipak slavila, ali nije išlo.

"Jako sam zadovoljan nakon ove teške pobjede. U početku smo imali dosta problema, Njemačka je igrala jako dobro i imala visok postotak šuta stoga nam je trebalo vremena da uspostavimo svoju igru i preuzmemo kontrolu. U zadnjih 40 minuta pokazali smo kvalitetu i ovo nam je vrlo važan rezultat za budućnost", rekao je francuski izbornik Olivier Krumbholz.

U pobjedničkom sastavu Laura Glauser s 12 obrana bila je na 50 posto uspješnosti, a s pet golova najefikasnija bila je Estelle Nze Minko. Kod Njemačke Clara Woltering skupila je 15 obrana, a Svenja Huber postigla je šest golova.

Nakon neočekivanog poraza od Njemačke, Nizozemska je svladala Poljsku 30:21 i vratila se u igru za prolazak skupine. Poljakinje su sada u problemima i u posljednjem kolu protiv Njemačke moraju slaviti.

Ovaj susret bio je izvjestan nakon što se Nizozemska odvojila u drugom dijelu i odličnim napadom počela stvarati razliku. Poljakinje su u želji za hvatanjem priključka dosta griješile i sve više tonule u poraz.

"Izgubile smo, ali sutra je novi dan. Moramo ovo što prije zaboraviti i koncentrirati se na Njemačku", kratko je rekla Alina Wojtas, s pet golova prvi strijelac Poljske, ali iz čak 17 pokušaja. Weronika Gawlik skupila je 11 obrana.

Kod Nizozemske po pet golova postigle su Lois Abbingh i Michelle Goos, a Tess Wester imala je čak 17 obrana.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!