Nogomet

Počinju pripreme Hajduka, čekaju ih tri jaka europska protivnika

Sportnet • subota, 07.01.2017.
Počinju pripreme Hajduka, čekaju ih tri jaka europska protivnika
Foto: Bruno Karadža

Početak sljedećeg tjedna označit će i početak priprema Hajduka za nastavak sezone. Bijeli proljeće dočekuju na nimalo ugodnoj, četvrtoj poziciji. Senzacionalna Rijeka i ne baš uvjerljivi Dinamo umakli su te će se međusobno boriti za titulu. Hajduku, oslabljenom zbog prodaje najboljeg igrača posljednjih nekoliko sezona, Lovre Kalinića, u belgijski Gent, preostaje teška borba s trećeplasiranim Osijekom za posljednju ligašku poziciju koja osigurava europsko ljeto…

AUTOR: Luka Medić

U ponedjeljak 09. siječnja zakazana je prozivka prvotimaca Hajduka. Hajduk će prvi dio priprema, koji će se održati u Splitu, odratiti od 09. do 23. siječnja. Nakon prvog dijela slijedi tradicionalni odlazak u turski Belek. Bijeli će u Beleku biti 12 dana, do 4. veljače. U Turskoj će Hajduk odigrati tri pripremne utakmice, a protivnici će im biti bečka Austria (25.01.), aktualni slovački prvak Trenčin (30.01.) te najtrofejniji rumunjski klub, bukureška Steaua (02.02.).

Prvu utakmicu Hajduk će odigrati protiv momčadi bečke Austrije s kojim se često susretao posljednjih godina upravo na zimskim pripremama. Radi se o izuzetno kvalitetnom protivniku koji je ove godine nastupao u Europskoj ligi, no unatoč tome što su u prve tri utakmice sakupili pet bodova, Bečani nisu uspjeli dohvatiti europsko proljeće. Austria je zimski dio prvenstva završila na četvrtom mjestu sa samo pet bodova manje od jesenskog prvaka i prve priče ovogodišnjeg austrijskog klupskog nogometa, Altacha , a između su se smjestili i Red Bull Salzburg kao i Sturm Graz.

Do sada su se Hajduk i Austria Beč tri puta susretali na zimskim pripremama u ovom desetljeću. 2010. u Španjolskoj te 2011. u Turskoj ostajalo je neriješeno (3:3 i 0:0), dok su u posljednjem međusobnom susretu, odigranom prije pet godina, također u Turskoj, slavili Austrijanci s visokih 3:0. Pamti se i jedan europski dvoboj ovih momčadi. U sezoni 1977/78 Hajduk je kao osvajač Kupa predstavljao Jugoslaviju u Kupu pobjednika kupova. U četvrtfinalu tog natjecanja naletjeli su na Austriju. Oba dvoboja završila su identičnim rezultatom, 1:1. U izvođenju jedanaesteraca bolje su se snašli Austrijanci koji su tri puta pogađali mrežu Ivana Katalinića, dok Hajdukovi nogometaši nisu nijednom uspjeli savladati austrijskog vratara. Austria je preko Hajduka došla do najvećeg uspjeha u europskim nastupima. U polufinalu su ponovno na jedanaesterce savladali sovjetskog predstavnika Dinamo iz Moskve, no u finalu nisu mogli protiv Anderlechta te su se morali zadovoljiti drugim mjestom.

Drugi Hajdukov protivnik na pripremnim utakmicama bit će dvostruki prvak Slovačke, Trenčin. Slovaci već dvije godine vladaju domaćim natjecanjem, u prvu ligu ušli su prije pet godina te su se malo pomalo penjali na tablici. Prošle sezone drugoplasiranog Slovana iz Bratislave ostavili su na 12 bodova razlike. No nisu bili uspješni u europskim natjecanjima. Startali su u drugom pretkolu Lige prvaka, slavili protiv slovenske Olimpije na račun golova u gostima, da bi potom ispali u sljedećoj fazi od poljskog prvaka Legije, izgubivši doma 0:1. U play-off rundi Europske lige susreli su se s bečkim Rapidom i od natjecanja se oprostili s ukupnih 2:4. Trenutno ne stoje dobro na tablici. Od prvog mjesta su se oprostili, a trenutno se nalaze na šestom mjestu. U 18 susreta sakupili su 22 boda, a isto toliko im bježi lider Žilina koja ima i utakmicu manje. Hajduk i Trenčin do sada se nisu susretali, kako u europskim natjecanjima tako ni u prijateljskim susretima.

Posljednji susret Hajduk će odigrati protiv još jednog starog znanca iz europskih natjecanja, Steaue Bukurešt. Rumunjski nogomet je posljednjih godina u velikim problemima. Klubovi koji su nekada bili standardni sudionici europskih natjecanja nalaze se u financijskim problemima. To je najbolje ove sezone osjetio Hajduk, jer je na početku sezone morao na europsko gostovanje na krajnji istok Rumunjske gdje je igrao protiv Iasia, momčadi koja je osvojila sedmo mjesto u rumunjskom prvenstvu, odnosno prvo u ligi za opstanak.

Ove sezone Steaua je startala u kvalifikacijama Lige prvaka, dijelu ždrijeba gdje se nalaze momčadi koje nisu bile prvaci. Prvo su slavili protiv praške Sparte, a onda su ispali u play-off rundi od Pepa Guardiole i njegovog Manchester Cityja. Tradicionalno Steaua se nalazi u vrhu rumunjskog prvenstva. Zimsku pauzu dočekali su na drugom mjestu s dva boda manje od vodećeg Viitorula. No sigurno je da će se do samog kraja boriti za još jedan naslov prvaka. Do sada su 26 puta bili prvaci Rumunjske, posljednji put prije dvije godine, dok su također i jedini klub iz istočnog dijela Europe koji je osvojio Ligu prvaka (1986.), a bili su i finalisti istog natjecanja 1989. godine.

Hajduk i Steaua imaju dva odigrana međusobna susreta u skupinama Lige prvaka u sezoni 1994/95, jedinoj koju je Hajduk igrao. U drugom kolu Hajduk je gostovao u Bukureštu i pred sam kraj susreta pogotkom Aljoše Asanovića slavio s 1:0. Bila je to jedina Hajdukova pobjeda u gostima te sezone, ali se zajedno s trijumfom nad Anderlectom u sljedećem kolu na prepunom Poljudu (2:1) pokazala ključnom te je Hajduk prošao skupinu Lige prvaka kao drugoplasirani, zajedno s Benficom. Uzvrat na Poljudu, u posljednjem, šestom kolu, dogodio se malo prekasno za Rumunje kao i njihova visoka pobjeda od 4:1 nad domaćinom pokazala se nedovoljnom za prolazak skupine.

Hajduk sezonu nastavlja dvama susretima u Splitu protiv momčadi iz donjeg dijela tablice. U 21. kolu na rasporedu je derbi Svetog Duje, gdje Hajduk gostuje kod posljednjeplasiranog gradskog rivala, a potom slijedi i susret s osmoplasiranom Istrom 1961 na Poljudu. Prvi proljetni susret Splićana izvan Splita bit će izravni derbi za treće mjesto u 23. kolu Max TV prve lige kod Osijeka, 4. ožujka.

SuperSport HNL

1Dinamo 3667:30+3782
2Rijeka 3669:30+3974
3Hajduk 3654:26+2868
4Osijek 3662:43+1957
5Lokomotiva 3652:45+751
6Varaždin 3639:47-842
7Gorica 3635:50-1541
8Istra 1961 3636:54-1841
9Slaven Belupo 3643:69-2633
10Rudeš 3622:85-639

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!