Rukomet

Francuski dnevnik: Rekordi od početka, Europljani dominiraju nad ostatkom svijeta

Piše:Mihaela Bradovski • petak, 13.01.2017.
Francuski dnevnik: Rekordi od početka, Europljani dominiraju nad ostatkom svijeta
Foto: EPA

Iza nas je šest utakmica Svjetskom prvenstva u rukometu, odrađeno je u kompletu prvo kolo u skupinama A i B. Europljani zasad imaju stopostotan učinak protiv ostatka svijeta, a već na startu ubilježeni su neki rekordi...

Nije ni počelo, a već rekord

Prvi dan Svjetskog prvenstva i odmah rekord. Francuska je dugih 16 godina čekala jedno veliko natjecanje pred svojim navijačima, a s kolikim su nestrpljenjem oni čekali isto jasno govori i službeni podatak da je susret protiv Japana uživo vidjelo 15.609 gledatelja. Rekordna je to posjećenost u povijesti jedne rukometne utakmice u Francuskoj.

Europljani vode glavnu riječ

Na pola odrađeno prvo kolo i statistički i dojmom stalo je na stranu svih onih koji europska prvenstva vide jačima od onih svjetskih.

Počevši od Brazila protiv Francuske, pa preko Angole u susretu sa Slovenijom do dvoboja Makedonije i Tunisa te Japana i Rusije malo se toga moglo vidjeti od 'neeuropskih momčadi'. Tek su hitri Japanci 45 minuta fizički pošteno mučili svoje protivnike, no i takvi upisali su uvjerljiv poraz.

U ta četiri susreta igrači europskih selekcija poentirali su 146 puta, odnosno 36.5 puta po utakmici. Katar i Argentina u petak bi trebali popraviti taj prosjek.

Jedan je Kiro

"Makedonija bi predvođena vječnim Kirilom Lazarovim trebala uzeti bodove. Još jedna interesantna i neizvjesna utakmica", u Sportnetovoj prognozi Tomi Vozab odigrao je na zicer i pogodio. Alfa i omega makedonske vrste postigla je 12 pogodaka, postala MVP susreta, ali i igrač koji se najviše istaknuo u ova dva natjecateljska dana.

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane

Presjek je predstava španjolskog i islandskog vratara, ali i konačnog rezultata međusobnog susreta. Bjorgvin Gustavsson svojim je obranama držao u šahu favorita skupine čitavo prvo poluvrijeme, skidao je sve od šuteva iz igre do onih sa sedam metara, a onda je u nastavku zaboravio izaći na parket. Svega tri obrane u drugi pola sata i na kraju glatki 21:27 poraz.

S dvije obrane manje i ukupno 34 posto uspješnosti MVP dvoboja posao je čuvar mreže na drugoj strani terena, Gonzalo Perez de Vargas.

Drugi je to vratar proglašen najboljim igračem susreta nakon utorka i izbora Vincenta Gerarda za svoju predstavu protiv Brazila. Sigurni smo da Thierry Omeyer s pet više pročitanih protivničkih pokušaja nema ništa protiv, legendarni Titi u svojoj kolekciji već ima pozamašan broj satova i inih simboličnih nagrada.

I Slovenci do rekorda

Rekordom su, s 42 postignuta pogotka, u natjecanje krenuli slovenski reprezentativci predvođeni Borutom Mačkovšekom i Gašperom Margučem koji s osam pogodaka i 89 posto realizacije šuta zauzimaju treće mjesto na ljestvici strijelaca iza Lazarova i Oussame Boughanmija.

Angola je od svih reprezentacija daleko najmanje pokazala, što zbog nedostatka kvalitete što zbog nedostatka prostora od strane protivnika da pokaže nešto više, no čini se da nije ona bila jedina pogubljena na ovom susretu.

Poljska kao ugodno iznenađenje

"Napravili smo previše pogreška, ali nadam se da ćemo učiti na njima u nastavku natjecanja. Znamo da možemo bolje od ovoga", komentirao je nakon poraza od Norveške Michal Daszek.

Poljska je od svih reprezentacija bila najbliža remiju pa samim time i prvom iznenađenju na Prvenstvu. Poljska bez Lijewskog, braće Jurecki, Bieleckog, Szmala, Wisniewskog, Wyszomirskog, Jurkiewicza i Syprzaka držala se u egalu do samoga kraja, i iako večeras vidno razočaran, sigurno je kako Talant Dujšebaev to nije bio zbog nedostatka potencijala i kvalitete u njegovim redovima već zbog izgubljenih bodova u završnom koraku.

Otac Francuz, a majka Japanka

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!