Rukomet

Francuski dnevnik: Najteži dani za Gensheimera, Toft Hansen smije/ne smije igrati, krenule ozljede

Piše:Branimir Korać • subota, 14.01.2017.
Francuski dnevnik: Najteži dani za Gensheimera, Toft Hansen smije/ne smije igrati, krenule ozljede
Foto: EPA

Drugi "puni" dan na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj je iza nas. Bilo je iznimno zanimljivo, a prvi nastup upisala je i Hrvatska...

Odradila je Hrvatska svoju prvu utakmicu na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, ali nema euforije. Saudijska Arabija svladana je 28:23 u susretu nakon kojeg će biti dosta toga za popraviti. Sve analize tijekom i nakon susreta ističu sjajan skauting od strane Saudijaca koji su odlično odradili domaću zadaću.

Takvo što bilo je i za očekivati. Neno Kljajić odlično poznaje ove igrače i bilo bi u najmanju ruku čudno da nije znao kako protiv njih igrati i gdje su najtanji. U pojedinim fazama susreta izgledalo je kao da je izričito zabranio dizanje i šuteve preko obrane, igrali su Saudijci na ulaske na šest metara i nevjerojatno je koliko puta im je to prošlo i to na identičan način. Osjetili su rupu, namirisali krv i to su koristili.

I dok je Kljajić svoju zadaću odlično odradio, ostaje dojam da je Hrvatska olako shvatila protivnika. Puno se pričalo prije ovog dvoboja o Mađarima i pripremi za taj dvoboj, kao da se preskočila jedna stepenica i zanemarila činjenica da Hrvatska ima jednog protivnika prije Mađarske. Međutim nije prvi put da Hrvatska na sličan način otvara veliko natjecanje, bilo je i strašnijih ulazaka u turnir, sjetimo se Argentine 2003. godine ili ne tako davno, Katra prošle godine na Olimpijskim igrama.

Sada je najvažnije da se se igrači brzinski "prešaltaju" s brzog saudijskog rukometa na fizički zahtjevniji mađarski. Tu će trebati pomoć vratara koja je izostala u susretu sa Saudijskom Arabijom, samo šest obrana u cijelom susretu je premalo. Hrvatskoj trebaju vratari i njihov dobar učinak, prečesto smo na tom segmentu padali, Filip Ivić, Ivan Stevanović i Ivan Pešić redom su kvalitetni i na njima je da pruže doprinos.

Ovakav nastup nije bio dobar, svi znaju da Hrvatska i svaki pojedinac u ovoj reprezentaciji može i mora bolje. Nije popularno tražiti isprike, ali znaju se svi problemi s kojima se Hrvatska suočila. Međutim, nije usamljena u tome. Ostale reprezentacije također imaju izostanke, neke i svježe ozljede, igrači su izraubani jer je dobar dio njih u žestokom ritmu još od priprema za Olimpijske igre u Riju. Svi se moraju nositi s tim pa tako i Hrvatska. Na kraju Prvenstva svi će moći o tome pričati i spominjati iste razloge i jedino što preostaje je snaći se sa snagama koje imaš i dati sve od sebe.

Saudijska Arabija ide u arhivu, ali ne preduboko jer treba dobro proanalizirati što nije valjalo i što treba promijeniti. Imamo na putu još neugodnih i brzih reprezentacija koje će također pokušati koristiti svoju brzinu protiv Hrvatske.

Najteži dani za Gensheimera, ali ipak odigrao junački

Sjećamo se koliko je Dariju Srni bilo teško igrati na Europskom prvenstvu kada mu je otac preminuo, u istoj situaciji je i njemački kapetan Uwe Gensheimer. Pet dana prije prve utakmice ostao je bez oca i to posve nenadano bez naznaka bolesti. Bio je to veliki šok i tek 24 sata prije prve utakmice Gensheimer se priključio reprezentaciji.

Najteži dvoboj u karijeri za Gensheimera koji je najavio da neće istupati u medijima i najviše brine da se njegova situacija negativno ne odrazi na raspoloženje unutar momčadi. Razumljivo, nije jednostavno, međutim Gensheimer je veliki igrač i pokazao je protiv Mađarske svu svoju klasu. 13 golova od njemačkih 27 i to u takvom stanju.

Njemački izbornik Sigurdsson emotivno je proživljavao Gensheimerov nastup i na kraju je popustio. "Fantastično", sa suzama u očima prokomentirao je nakon susreta.

I njegovi suigrači isticali su veliki respekt. "Osjetio sam knedlu u grlu kada sam vidio kako Gensheimer dobiva bitku sam sa sobom. Imam nevjerojatan respekt prema onome što je napravio danas", dodao je Julius Kühn.

Toft Hansen smije igrati samo uz dozvolu protivničkih liječnika

Danska je nastup na Svjetskom prvenstvu otvorila susretom protiv Argentine, ali u tom dvoboju nije imala na raspolaganju Renea Tofta Hansena. Pivot Kiela do petka je bio na ledu i nije dobio dozvolu IHF-a za nastup zbog novih i strožijih pravila po pitanju opreme.

Naime problem je u njegovom štitniku za lakat koji sadrži i metalne dijelove što je prema novim pravilima zabranjeno te zbog sigurnosti ostalih igrača ne smije se nositi. Toft Hansen nosi ga zbog ranije ozljede i bez njega nikada ne nastupa, a s njim igra već šest godina i u klubu i u reprezentaciji te dosad nije bilo problema.

Danci su se do posljednjeg trenutka borili s IHF-om za zeleno svjetlo za nastup, no nisu ga mogli uvrstiti na službeni popis za susret s Argentinom te je taj dvoboj propustio.

No, izgleda da će ipak moći igrati u nastavku turnira, naime IHF je donio solomonsko rješenje prema kojem Toft Hansen može nastupiti AKO liječnik protivničke reprezentacije ili momčadi da dozvolu za to.

Sestre sudile Bjelorusiji i Čileu

Prvi put u povijesti svjetskih prvenstava za rukometaše utakmicu su odsudile sutkinje. Francuske blizanke Charlotte i Julie Bonaventura debitirale su na Svjetskom prvenstvu u dvoboju između Čilea i Bjelorusije te dobro odradile posao.

"To je nešto posebno, sestre su i još k tome blizanke. One ovdje nisu zato što su Francuskinje ili žene, one su tu iz jednostavnog razloga što su među najboljim sucima svijeta", istaknuo je uoči početka SP-a Patric Strub direktor IHF-ovog odjela za natjecanja.

Iako su apsolutno najbolji ženski sudački par svijeta, nisu sudile na Europskom prvenstvu za rukometašice u Švedskoj jer su se za to vrijeme pripremale za ovo Svjetsko prvenstvo.

Inače suci se polako prilagođavaju na video tehnologiju i provjeru snimke. prečestih intervencija nije bilo, a tek u nekoliko dvojbenih situacija suci su zatražili pomoć tehnologije.

Garraldine suze nakon povijesne pobjede

Dan je obilježila pobjeda Čilea protiv Bjelorusije koja je okarakterizirana senzacijom nad senzacijama. Međutim osobno i nisam toliko šokiran tom pobjedom, Čile i bez Oneta ima reprezentaciju koja je sve bliže gornjem razredu "ostatka svijeta", ako već i nije u njemu, dok je Bjelorusija u velikim problemima.

Gledajući Bjelorusiju tijekom pripremnog razdoblja, teško se mogao steći dojam da ima razloga za optimizam uoči puta u Francusku. Vrlo skromni nastupi, vidljivo je da je reprezentacija za klasu slabija bez Siarheija Rutenke. Osim toga Čileanci Bjelorusima po stilu igre nikako ne odgovaraju, imali su slične probleme kao Hrvatska s Arabijom, ali za razliku od Hrvatske, Bjelorusija svoje probleme nije uspjela riješiti.

Iznenađenje da, ali senzacija nad senzacijama - ne. Bjelorusija je u ovom trenutku, u ovoj formi i s ovom reprezentacijom ipak donji razred europskog rukometa koji se nalazi na SP-u.

Svaka čast Čileancima koji su ovu pobjedu proživjeli kao da su osvojili naslov prvaka. Mateo Garralda naosvajao se trofeja u igračkoj karijeri, nema što nije osvojio, ali suze nakon ove pobjede pokazuju koliko mu je drag ovaj izbornički trijumf.

Krenule ozljede: Nagy, Karabatić, Simonet...

Ono što zanima najviše nas u Hrvatskoj je situacija oko Laszla Nagyja koji je u dvoboju protiv Njemačke ozlijedio nožni zglob. Prema službenom izvješću vidljiva je oteklina i Nagy je pod upitnikom za nastup protiv Hrvatske.

"Žao mi je što nisam mogao nastaviti. Iskrenuo sam zglob i kako je vrijeme prolazilo, bol je bila sve jača", rekao je Nagy.

U susretu protiv Njemačke tako je izdržao manje od 20 minuta, a izvjesnije je da će propustiti Hrvatsku nego što će se riskirati teža ozljeda i pauza na duže vrijeme. Nagy više nije mlad igrač koji nije imao problema s ozljedama da bi se mogao podvrgnuti nekom riziku.

Problema imaju i Francuzi koji su ostali barem privremeno bez Luke Karabatića. On je u dvoboju protiv Japana zaradio ozljedu gležnja, šepajući je napustio parket i tek tijekom subote bit će poznato o koliko teškoj ozljedi se radi.

"Jedina negativna stvar iz dvoboja protiv Japana je ozljeda Luke Karabatića. Tijekom subote obavit ćemo snimanje i znat ćemo koliko je teška. Liječnici nisu previše zabrinuti, ali ne možemo biti sigurni dok ne vidimo što će snimka pokazati", kaže Didier Dinart.

Razloga za zabrinutost imaju i Argentinci koji vrlo vjerojatno u sljedećoj utakmici neće imati Pabla Simoneta. On je tijekom dvoboja protiv Danske zaradio udarac u glavu, koljenom ga je nehotično nokautirao Landin i Argentinac je morao napustiti parket.

Na klupi je nosio ovratnik, a kasnije je prebačen u bolnicu gdje su obavljeni testovi za koje izbornik Gallardo tvrdi kako su bili dobri. Prema posljednjim informacijama radi se o potresu mozga i teško je za očekivati njegov nastup.

Izjava dana

Doduše nije od petka već malo ranije, ali: "Naš cilj je ulazak u četvrtfinale. Napokon smo kompletni, imamo Diega i možemo napraviti iskorak", kaže argentinski izbornik. Danci im poručuju - još malo više rada, a manje najava. Kao šlag na tortu, upravo Diego Simonet nije ništa pokazao i bio je među lošijim pojedincima kod Argentine.

Momčadski rad kod Poljaka

Poljaci su imali problema s prolaskom službenog autobusa preko parkirališta, ali efektno su ga riješili:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!