Rukomet

Protiv Mađara mora biti bolje nego protiv Saudijske Arabije

Branimir Korać • subota, 14.01.2017.
Protiv Mađara mora biti bolje nego protiv Saudijske Arabije
Foto: EPA

Nakon lošeg nastupa protiv Saudijaca, Hrvatsku očekuje znatno zahtjevniji dvoboj, a protivnik će biti Mađarska. Stari poznanik koji je na staru Svjetskog prvenstva upisao poraz i koji će sigurno protiv Hrvatske tražiti rezultatski bolje izdanje nego protiv Njemačke...

O dvoboju protiv Saudijske Arabije sve je rečeno, Hrvatska je morala bolje odraditi posao, ali taj susret ide u arhivu i vrijeme je za novi. Slijedi Mađarska, puno ozbiljniji i teži protivnik koji je i protiv Njemačke pokazao da se nipošto ne smije podcijeniti.

Bit će to definitivno drugačija utakmica u kojoj Hrvatsku očekuje ozbiljniji i teži posao. Mađari su prvenstveno fizički jači od Saudijaca, bit će potrebna drugačija taktika i puno bolji nastup.

"Ne bih posebno provlačio taj dvoboj sa Saudijskom Arabijom. Trebali smo ga bolje odraditi, ali to je bila tek prva utakmica na Prvenstvu, a Saudijci su se pokazali dosta neugodnima. Vrlo su brzi, nemaju što izgubiti i zalijeću se na obranu kao kamikaze. Imali smo pogrešaka, ali sigurno će biti bolje, Hrvatska uvijek igra bolje protiv težih protivnika", rekao je za Sportnet Ivan Slišković.

Mađarski izbornik Sabate protiv Njemačke je krenuo na vratima s Nandorom Fazekasom što je bilo iznenađenje, no Slišković vjeruje kako će protiv Hrvatske krenuti Roland Mikler.

"Sabate i u Veszpremu igra tako da mu svaku utakmicu kreće drugi vratar tako da vjerujem da će ovdje početi Mikler. Vjerojatno taktiku iz kluba prebacuje i na reprezentaciju. Vidjelo se da su Mađari zaigrali bolje ulaskom Miklera bez obzira na ozljedu Nagyja."

Nagyjevi problemi sigurno će dovesti do promjena na parketu, a Slišković očekuje kako će njegovu poziciju prvenstveno pokriti s Baloghom.

"Imaju tu Balogha i Ancsina, ali vjerujem da će Balogh dobiti prednost. Puno više sudjeluje u igri i bolje surađuje s pivotom dok je Ancsin jako opasan šuter koji može stvoriti puno problema ako ga krene."

No to su stvari s kojima se treba boriti Xavier Sabate, Željko Babić ima dovoljno svojih problema. Dvoboj protiv Saudijske Arabije protekao je bez novih ozljeda, međutim i dalje zabrinjava situacija posebno sa Stipom Mandalinićem koji je preskočio taj susret i upitno je hoće li moći igrati protiv Mađara.

Luka Stepančić tijekom dvoboja sa Saudijcima zaradio je neke udarce, ali bez posljedica dok je Domagoj Duvnjak odigrao svoje prve minute. Marko Mamić također je imao problema uoči puta u Francusku, no i on je izdržao prvi dvoboj.

Pokazalo se da Hrvatska može računati i na Luku Cindrića i na Lovru Mihića što nije nikakvo iznenađenje već realnost i nešto što se očekivalo. Obojica igraju odlično u svojim klubovima i to na najvišoj razini u Ligi prvaka stoga im protivnik poput Saudijske Arabije nije predstavljao nekakav veliki problem.

Istina, riječ je o Svjetskom prvenstvu i drugačije je igrati u dresu reprezentacije nego u klubu, međutim isto tako riječ je i o kvalitetnim igračima koji nisu anonimci bez jakih utakmica u nogama. Oni već danas mogu i trebaju sudjelovati u susretima čak i protiv jačih protivnika. Uostalom, u klubovima su već igrali protiv brojnih velikana svjetskog rukometa.

Ostaje za vidjeti kakvu je taktiku hrvatski stručni stožer, a bliža povijest pokazuje da je Hrvatska bolje prolazila u utakmicama na veći broj golova. Takve je susrete uredno rješavala u svoju korist, a Mađari su upisali jedinu pobjedu u zadnjih pet godina u onom dvoboju u kvalifikacijama za EP u Danskoj kada su u Veszpremu slavili s 20:18. Izvukli su još jedan remi 24:24, a ostali susreti otišli su na stranu Hrvatske.

Hrvatska ima bržu i poletniju reprezentaciju i na otvorenom terenu jača je od Mađarske, ali za takav nastup trebat će joj velika pomoć vratara i obrane kako bi se u brzoj tranziciji izbjegavalo igranje na postavljenu obranu Mađarske. Roland Mikler znao je Hrvatskoj stvarati probleme, odličan je vratar sposoban otići i na 20 obrana te bi bilo poželjno da nema kvalitetan ulazak u susret.

Jedno su naše želje, a drugo što će se događati na parketu. Ono što očekujemo je bolji nastup nego na startu i pobjedu s kojom bi Hrvatska širom otvorila vrata jednoj od prve dvije pozicije u skupini te na kraju s Njemačkom odlučivala o prvom mjestu.

Dvoboj u Rouenu počinje u 20:45.

SP 2017 - Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Hrvatska31:28Mađarska
Čile14:35Njemačka
Saudijska Arabija26:29Bjelorusija
1Njemačka 5159:107+5210
2Hrvatska 5148:126+228
3Bjelorusija 5134:145-114
4Mađarska 5147:138+94
5Saudijska Arabija 5123:157-342
6Čile 5122:160-382

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

SP 2017 - Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Hrvatska31:28Mađarska
Čile14:35Njemačka
Saudijska Arabija26:29Bjelorusija
1Njemačka 5159:107+5210
2Hrvatska 5148:126+228
3Bjelorusija 5134:145-114
4Mađarska 5147:138+94
5Saudijska Arabija 5123:157-342
6Čile 5122:160-382

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!