Ostali sportovi

NAJAVA: Patriotsi sigurni protiv Texansa, neizvjestan dvoboj Falconsa i Seahawksa

Sportnet • subota, 14.01.2017.
NAJAVA: Patriotsi sigurni protiv Texansa, neizvjestan dvoboj Falconsa i Seahawksa
Foto: EPA

Večeras se igraju dvije utakmice divizijskih doigravanja u NFL-u, dvojica poznavatelja američkog nogometa, defenzivni koordinator Zagreb Patriotsa, trener John O. Anderson i hvatač Patriotsa Andrej Barlafa iznose svoje viđenje večerašnjih dvoboja...

Autori:
John O. Anderson
Andrej Barlafa

Zaključak wildcard tjedna

Moram priznati da je dvoboj Raidersa i Texansa za mene bio veliko razočarenje. Andrej je točno predvidio pobjedu Texansa. Houstonov quarterback mogao mi je učiniti uslugu bacanjem barem jednog presječenog dodavanja, ali to se nažalost nije dogodilo. Oboje smo se složili oko pobjede Seahawksa koji nisu imali većih problema protiv blijedih Detroit Lionsa.

Također smo se složili u vezi pobjede Steelersa u wildcard tjednu gdje smo svjedočili sjajnoj igri u pobjedi nad Miami Dolphinsima. Bio sam u pravu kod predviđanja pobjede Packersa koji su poslali Giantse kući, Andrej je odabrao pobjedu Giantsa iz emotivne perspektive. Stoga smo u predviđanjima postigli jednak rezultat 3-1.

Krenimo s analizom divizijskih doigravanja.

Atlanta Falcons - Seattle Seahawks

O treneru Andersonu

Trener Anderson ima više od 20 godina iskustva kao trener američkog nogometa, uključujući zadnjih šest godina u Europi. Trenutno boravi u Zagrebu kao obrambeni koordinator Zagreb Patriotsa i usko surađuje s Hrvatskim savezom američkog nogometa. Kreator je stranice euroamericanfootball.us, čiji je cilj pomoći međunarodnim fanovima američkog nogometa, povećati razinu znanja igrača i trenera o samoj igri kroz mrežu bivših NFL, NCAA i srednjoškolskih trenera i igrača iz SAD-a. Oni će odgovarati na pitanja i pričati s trenerom Andersonom i korisnicima o samoj igri. Sama stranica za navijače pruža informacije o tome kako se sport igra, pravilima, mogu se koristiti video zapisi, emisije s trenerima, igračima kao i razni članci.

Započet ćemo s Atlanta Falconsima protiv Seattle Seahawksa. Falconsi su pobjednici svoje divizije s omjerom 11-5. Jedan od tih poraza dogodio se u šestom kolu kada je Matt Ryan odigrao odličnu utakmicu protiv obrane Seahawksa, Falconsi su ostavili Seahawkse bez odgovora u trećoj četvrtini u kojoj su postigli čak 21 poen.

Nadmoć napada Falconsa tokom te četvrtine bila je toliko očita, da je branič Seahawksa Richard Sherman bacio vlastitu kacigu na pod, nakon što je Julio Jones postigao polaganje od 36 yardi na dodavanje Ryana. Ryan je tu utakmicu završio sa 27 od 42 bačenih dodavanja, 335 yardi, 3 polaganja i jednim presječenim dodavanjem, ali do pobjede 26:24 su došli Seahawksi preokretom u posljednjoj četvrtini.

Obrambeni linijaš Seahawksa Michael Bennett ponovno će imati priliku za dvoboj s bivšim suigračem iz studentskih dana s fakulteta Texas A&M, Jakeom Matthewsom iz napadačke linije Falconsa. Matthews je u šestom kolu prilikom blokiranja ozljedio Bennettu desno koljeno, u toj akciji Mohamed Sanu je zabio polaganje od deset yardi te izjednačio utakmicu na 17-17 u trećoj četvrtini.

Napadačka linija Falconsa imat će pune ruke posla protiv obrambene linije Seahawksa. Matt Ryan ima niz od nekoliko odličnih utakmica iza sebe te se nalazi u poziciji kandidata za MVP-a regularne sezone. Falconsima će za pobjedu ponovno trebati MVP izdanje qurterbacka Ryana. Andrej vjeruje da će Tevin Coleman i Patrick DiMarco provesti više vremena u igri kako bi zaštitili Ryana i usporili obranu Seahawksa, koja je tokom regularne sezone postigla 42 rušenja dodavača.

Falconsi će trebati dobru predstavu svojeg probijača Devonta Freemana, koji je za vrijeme regularne sezone prešao granicu od 1.000 yardi probijanja. Kao trener sam više zainteresiran za igru Matta Ryana protiv obrane Seahawksa, pitam se može li ponoviti izdanje iz šestog kola. Sigurno ćemo vidjeti razne napadačke formacije od strane koordinatora napada Falconsa Kylea Shanahana, kako bi stvorio podobne situacije te iskoristio slabosti DeShawn Sheada, braniča Seahawksa. Očekujemo dobru utakmicu za hvatače Julija Jonesa, Mohameda Sanu i brzog Taylora Gabriela.

S druge strane, obrana Falconsa rangirana je 27. ukupno te 17. protiv napada probijanjem. Za nas je upitno može li ta obrana zaustaviti ponovno oživjeli napad probijanjem Seahawksa. Možemo očekivati da će se quarterback Seattlea Russell Wilson oslanjati na svoje hvatače kako bi iskoristio slabosti u obrani Falconsa, koja je u tom pogledu rangirana 28.

Napad probijanjem Seahawksa ima potencijal zadržati Ryana izvan terena, ukoliko uspiju držati loptu u svojem posjedu te pritom pustiti vrijeme da teče. Seahawksi će morati ponoviti prošlotjednu igru protiv Detroit Lionsa, pri ćemu se njihov probijač Thomas Rawls uspio probiti za 161 yard u 27 pokušaja uz jedno polaganje.

Dodatna opasnost za obranu Falconsa bit će hvatač Seahawksa Paul Richardson koji se kroz zadnju utakmicu iskazao zamijenivši ozlijeđenog Tylera Locketta. Seahawksi u Georgia Dome dolaze s drugom najboljom obranom lige. Napadačka linija Falconsa može očekivati nevolje i pritisak na quarterbacka Matta Ryana od strane obrambenih linijaša Michaela Bennetta, Cliffa Avrila i Franka Clarka koji zajedno imaju 26,5 sackova u regularnoj sezoni.

Kladionice su postavile bodovnu granicu na 51 poen, što znači da bismo trebali vidjeti utakmicu s obiljem dodavanja kod obje momčadi. Atlanta Falconsi imaju prednost domaćeg terena i favorizirani su s pet poena. Andrej je odabrao pobjedu Falconsa u ovoj utakmici. Meni se sviđa igra dodavanjem Falconsa i ne mogu poreći njihovu sposobnost da rastegnu teren. Kakogod, znam da nakon što obrana zaustavi probijanja momčadi počinju kompenzirati dodavanjem. Mislim da će Falconsi postati jednodimenzionalni i osloniti se na igru dodavanjem. Predviđam pobjedu Seahawksa s razlikom od jednog polaganja.

New England Patriots - Houston Texans

Hoće li se nevolje Brocka Osweilera na čelu napada Texansa nastaviti u Foxboroughu, vidjet ćemo nakon što momčadi izađu na teren u noći sa subote na nedjelju sa početkom u 2:15 po hrvatskom vremenu. Utakmica će se igrati pri temperaturi od -5 stupnjeva celzijusa. Iako quarterback Texansa Osweiler nije učinio mnogo u prošloj utakmici, imao je napadačku igru svoje momčadi pod svojom kontrolom. Pokazao je blijedu igru sa statistikom dodavanja 14 od 25, pritom je bacio za 168 yardi i jedno polaganje. Također je imao jednu izgubljenu loptu te je time pokazao svoju konstantnu manu u činjenju ključnih pogrešaka.

Ponovno predviđam da će napraviti grešku i time oduzeti posjed lopte svojoj momčadi, siguran sam da će QB Patriotsa Tom Brady znati iskoristiti poklonjen posjed. Napad Houstona je osakaćen i prosječno postiže 17 poena po utakmici. U ovoj utakmici će im trebati više od 17 kako bi napredovali u konferencijsko finale. Jedina svijetla točka u napadu Texansa je probijač Lamar Miller koji je tokom regularne sezone prešao granicu od 1.000 yardi probijanjem te pritom realizirao nade svoje momčadi za doigravanjem.

Unatoč sjajnoj igri u regularnoj sezoni, prošlu utakmicu protiv Raidersa probio se za samo 73 yarda u 31 pokušaju te postigao jedno polaganje. S napadačke strane Texansa DeAndre Hopkins je upitan za ovu utakmicu, što će još više otežati situaciju Osweileru koji će morati raspodijeliti loptu drugim hvatačima.

Obrana Texansa se nalazi u teškoj situaciji jer su Jadeveon Clowney, Brian Cushing, Whitney Mercilus i Johnathan Joseph upitni za nastup u ovoj utakmici. Kao treneru, upitni nastupi za mene znače da će igrači nastupiti ukoliko zdravlje igrača nije stvarno zabrinjavajuće. Obrambeni linijaš Texansa Jadeveon Clowney je u ovoj utakmici igrač koji može učiniti razliku, prošlu utakmicu protiv Raidersa je postigao prvo presijecanje u karijeri.

Iako su braniči Moore i Bouye također imali po jednu presiječenu loptu u navedenoj utakmici, ne možemo očekivati sličan ishod u ovoj utakmici protiv quarterbacka New Englanda Toma Bradyja, koji je ponovno u situaciji da se natječe za naslov MVP-a. Obrana Houstona je najbolja u ligi te ujedno druga protiv dodavanja i 12. protiv probijanja. Texansi će morati prikazati skoro savršenu utakmicu u obrani ako namjeravaju zaustaviti napad New Englanda.

Što možemo reći o momčadi New Englanda, a da već nije rečeno tokom sezone? Već smo rekli da je quarterback Patriotsa Tom Brady imao još jednu sezonu vrijednu naslova MVP-a lige te gleda prema sedmom nastupu i petom osvajanju Super Bowla. Probijač Patriotsa LeGarrette Blount nije trenirao s momčadi u četvrtak, ali očekuje se da će nastupiti u ovoj utakmici.

Glavni trener New Englanda Bill Belichick je navikao mijenjati igrače koji nedostaju u obrani i napadu, a da to ne utječe na igru. Quarterback Brady kaže: ''Texansi imaju vraški dobru obranu, moramo odigrati dobro utakmicu''. On će se tokom igre oslanjati na hvatače Juliana Edelmana, Martellusa Bennetta i Chrisa Hogana. Falit će mu najveća meta, Rob Gronkowski, koji je na popisu ozlijeđenih od osmog kola regularne sezone. Brady se tokom sezone navikao na njegov izostanak. Hvatač Amendola je upitan za nastup u ovoj utakmici te se u slučaju njegovog nastupa obrana Houston Texansa mora brinuti oko još jedne opasnosti.

S obrambene strane linebacker Hightower sidro je u postavi New Englanda, koja je ukupno rangirana kao osma te pojedinačno četvrta protiv probijanja i 12. protiv dodavanja. Unatoč tome, ne vjerujem da će Osweiler moći iskoristiti slabosti braniča Patriotsa. Koliko god to ne volim reći, Bill Belichick donosi prevagu u ovoj utakmici. Kada pogledamo što je postigao u ligi tokom godina, možemo zaključiti da živi za ovakve utakmice. Kao trener je nastupio osam puta u Super Bowle te pritom osvojio dva kao obrambeni koordinator Giantsa pod vodstvom Billa Parcellsa i tome dodao šest nastupa na najvećoj pozornici kao glavni trener New England Patriotsa. Patriotsi će biti pripremljeni za pobjedu kod kuće.

Andrej i ja se slažemo oko predviđanja pobjednika gdje smo odabrali domaću momčad. Kladionice su postavile granicu na 44 poena, a favorizirale Patriotse s čak 15 poena. Najbolji prijedlog za klađenje s naše strane je da Houston neće zabiti polaganje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!