Nogomet

[VIDEO] Počeo Afrički kup nacija: Bod debitanta obilježio prvi dan turnira

Sportnet • subota, 14.01.2017.
[VIDEO] Počeo Afrički kup nacija: Bod debitanta obilježio prvi dan turnira
Foto: EPA

Utakmicama prvog kola skupine A otvoren je 31. Afrički kup nacija koji se održava u Gabonu. U prvom su susretu domaćin Gabon i debitant Gvineja Bisau odigrali neodlučeno 1:1, a istim rezultatom utakmicu su završili Burkina Faso i Kamerun...

AUTOR: Luka Medić

Gabon – Gvineja Bisau 1:1

Jedini debitant na turniru, Gvineja Bisau, u prvom je utakmici na Afričkom kupu nacija u završnici šokirala domaćina, favoriziranu reprezentaciju Gabona. Utakmica se igrala u Librevilleu, završilo je rezultatom 1:1.

Domaćini su dominirali, od samog početka bili bolji, stvarali prilike i držali posjed, ali nisu uspjeli zabiti. Prilike su imali, dva puta Malick Evouma i jednom Pierre-Emerick Aubameyang, ali pokušaji su bili ili neprecizni ili preslabi da bi se savladao vratar Gvineje Bisau Mendes. Nogometaši Gvineje Bisau su u prvom dijelu zaprijetili samo jednom preko Tonija Silve, ali Gvinejac je promašio gol. Na poluvrijeme se otišlo bez golova.

U 50. minuti domaćini konačno uspijevaju kapitalizirati svoju nadmoć. Lopta je nabačena s lijeve strane, gostujuća obrana nije reagirala najbolje te ona stiže do Denisa Bouange, a on točnim dodavanjem pronalazi Aubameyanga kojemu nije bilo teško iz peterca ubaciti loptu u gotovo nebranjenu mrežu.

Nakon primljenog gola gosti su se probudili, izašli iz defenzive i prešli u napad. Gabon je također prijetio, ali bezuspješno, a Gvineja Bisau konačno kreće po sve ili ništa. Stvarali su prilike, ali nisu uspjeli savladati gabonskog vratara Ovona koji je branio bez pogrešaka. I kad su svi očekivali kraj utakmice dogodio se šok i hladan tuš za prepuni stadion. Jedan od brojnih ubačaja iz očaja stigao je iz slobodnog udarca do sredine šesnaesterca, a Juary Soares precizno je glavom pogodio donji lijevi kut i donio svojoj zemlji prvi bod na turniru u povijesnoj utakmici.

Burkina Faso – Kamerun 1:1

U drugoj utakmici iste skupine, također u Librevilleu, snage su odmjerili Burkina Faso i Kamerun. Od samog početka obje momčadi bile su napadački nastrojene i stvarale prilike. Agresivna igra s obje strane donosila je puno prilika, posebno iz slobodnih udaraca. Burkina Faso stvorila je veliku priliku u 13. minuti kada je nakon slobodnog udarca Issoufou Dayo pucao u šesnaestercu i pogodio vanjski dio gola. Kamerun je poveo u 35. minuti kada je Benjamin Moukandjo zabio prekrasan pogodak iz slobodnog udarca s vrha šesnaesterca.

Drugo poluvrijeme bilo je jednako napeto. Obje su reprezentacije stvarale prilike i napadale te su nastavile s agresivnom igrom. U 76. minuti došlo je do izjednačenja. Kao i prvi gol na utakmici i ovaj je postignut iz prekida. Bakary Kone nabacuje iz slobodnog udarca, a Issoufou Dayo zabija glavom nakon odbijanca u nebranjenu mrežu za veliko slavlje na terenu. Do kraja utakmice Burkina Faso mogla je i preokrenuti susret. Priliku su dobili iz slobodnog udarca u sudačkoj nadoknadi, ali Arnaud Malo nije dobro izveo prekid pa su obje strane morale zadovoljiti podjelom bodova.

Nakon prvog kola sve četiri momčadi imaju po jedan bod kao i gol razliku 1:1. Sljedeće kolo skupine A na rasporedu je u srijedu, a sastaju se Gabon i Burkina Faso te Kamerun i Gvineja Bisau. Afrički kup nacija traje do 5. veljače.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!