Rukomet

Francuski dnevnik: Hrvatska pokazala da može, Francuska ostala bez Karabatića, uskoro Torgovanov vs. Dujšebaev

Branimir Korać • nedjelja, 15.01.2017.
Francuski dnevnik: Hrvatska pokazala da može, Francuska ostala bez Karabatića, uskoro Torgovanov vs. Dujšebaev
Foto: EPA

Novi dan na Svjetskom prvenstvu donio je i nova uzbuđenja. Iza nas je i novi nastup Hrvatske koja je svladala Mađarsku uz ohrabrujući nastup u drugom poluvremenu....

Dva kola i dvije pobjede, jedna od njih protiv vrlo neugodnog protivnika, ali nema nikakvog razloga za euforiju. Pred Hrvatskom je još dosta posla i morat će igrati puno bolje nego dosad ako misli nešto konkretnije napraviti na ovom Prvenstvu. Još uvijek i ostale reprezentacije hvataju zamah, malo je onih koji su već sada u zadovoljavajućoj formi, ali jasno je da nastup protiv Saudijske Arabije i iz prvih pola sata protiv Mađarske ne može biti dovoljan za borbu za polufinale, a možda i četvrtfinale.

Loših stvari je bilo, ali bilo je i dobrih. Filip Ivić svojim ulaskom pomogao je Hrvatskoj da napravi preokret, "Fićo" je podsjetio na nastupe iz dresa Kielcea i takve utakmice vratara bit će potrebne i u nastavku turnira.

Dosta se sumnjalo u Marka Mamića koji je odgovorio na pravi način. Mamić je u Dunkerqueu u posljednje vrijeme igrao sjajno, jedan je od vodećih igrača lige po broju golova u posljednjih nekoliko kola, ali Mamić u Francuskoj igra u drugačijoj ulozi, ima puno veću slobodu i praktički je prva opcija s vanjskih pozicija. Ovdje je bio dosta stidljiv i nije dovoljno koristio razoran šut, a kada se oslobodio pokazao je da može.

Još jedan dobitak trebao bi biti Luka Šebetić koji se također ukazao kada je to bilo potrebno. Imao je pogrešaka i bio je daleko od pravog izdanja, no ovdje je u drugom poluvremenu odigrao vrlo dobro. Uz već standardno dobrog Manuela Štrleka te Domagoja Duvnjaka koji i bez pravog treninga vuče momčad, oni su vodili Hrvatsku do pobjede.

Prostora za napredak još je puno. Još uvijek nikako spojiti duža razdoblja dobrog napada i obrane, ali kako će Prvenstvo odmicati, tako bi se i ta razdoblja trebala produživati.

Ne treba sada posebno dizati u nebo igru Hrvatske iz dobrog dijela drugog poluvremena, bilo je i tu stvari na kojima se treba raditi, ali dobar je pokazatelj da Hrvatska može puno bolje nego u prvih 90 minuta Prvenstva. Sjetimo se Portugala 2003. godine, gotovo identična slika. Prvi susret jako loš, zatim drugi s lošim prvim i dobrim drugim dijelom. Ostalo je povijest. Naravno, ne aludiram na to da će Hrvatska i ovdje postati svjetskim prvakom, ali da može bolje od dosadašnjeg, apsolutno.

Francuska ostala bez Karabatića do kraja Prvenstva

U problemima su Francuzi koji su do kraja Svjetskog prvenstva ostali bez Luke Karabatića. Stožerni obrambeni igrač i iz sezone u sezonu sve opasniji s crte, zaradio je ozljedu gležnja u bezopasnom dvoboju protiv Japana. Trebao je to biti rutinski odrađen posao za Francuze, u konačnici je i bio, ali pobjeda je skupo plaćena.

Francuzi na crti imaju Sorhaindoa koji je i prva opcija, te mladog Fabregasa koji se tek mora dokazati u susretima protiv jačih protivnika. Didier Dinart najavio je da će pokušati umjesto Karabatića mlađeg u obrambenoj fazi koristiti Adriena Dipandu dok će napadački crtu pokrivati vjerojatno do iznemoglosti Sorhaindo, barem u jačim susretima.

Nakon susreta s Japanom Dinart se još nadao pozitivnijem ishodu, liječnici su čak tvrdili kako nije toliko loše kako izgleda, ali snimanje u Parizu tijekom subote potvrdilo je crne slutnje i Luka Karabatić izgubljen je za ovo Prvenstvo.

Umjesto ozlijeđenog Karabatića aktiviran je Dika Mem, mladi 19-godišnjak iz Barcelone koji igra na vanjskoj poziciji i mogao bi dobiti priliku u narednim susretima.

Oglasio se i Mikkel Hansen, Karabatićev igrač iz PSG-a.

"Znam koliko je Luki teško, propustit će nastupe na velikom natjecanju kojem je domaćin. Tužan sam zbog njega, uvijek je teško vidjeti takvog dečka da prolazi kroz kalvariju. Gledao sam susret i nije bilo lako vidjeti to što se dogodilo."

Norvežani svjesni da ih Francuzi jedva čekaju

Prošle godine na Europskom prvenstvu u Poljskoj Norveška je nanijela težak poraz Francuskoj, izbacila je iz daljnjeg natjecanja i ostavila bez borbe za odličja. Francuska sada željna osvete čeka Norvežane.

"Svladali smo ih na Europskom prvenstvu i znamo da žele uzvratiti. Ne bojimo se, imat ćemo priliku i mi doći do pobjede. Koliko sam imao priliku čuti, Francuzi još uvijek pričaju o toj utakmici iz Poljske. Oni će tražiti pobjedu, a mi se možemo boriti i imati priliku ili spustiti ramena i izgubiti", istaknuo je junak iz dvoboja protiv Rusije, mladi vratar Torbjorn Bergerud.

Inače, jedan od pobjednika u norveškoj reprezentaciji je već sada Kent Robin Tonnesen, igrač berlinskog Füchsea. Iako mu je tek 25 godina prošao je kroz pravu dramu nakon ozljede i čak pet operacija. Da je operacija bila neuspješna, riskirao bi čak amputaciju noge. Danas je član reprezentacije.

"Bili su to vrlo teški trenuci, zastrašujuće je kako mišićna masa brzo nestane. Izgubio sam čak osam kilograma mišića u kratko vrijeme. Sada je sve ponovno na svom mjestu i spreman sam za pravu minutažu."

Sport bez granica, Egipćani uz ozlijeđenog Abdallu

Iako su odigrali čvrstu utakmicu bez milosti na terenu, Egipćani i Katarani pokazali su ljudsku stranu nakon susreta. Naime tijekom dvoboja igrač Katara Abdelrahman Abdalla zaradio je frakturu ruke i s gipsom završio u bolnici, a uz njega je kasnije bila i egipatska delegacija predvođena nekolicinom igrača.

Valero Rivera već je pozvao zamjenu za Abdallu.

Isti ti Egipćani u subotu su igrali protiv Danske i upisali visok poraz, a prije susreta Mohamed Elbassiouny poprilično dobro pogodio je što će se događati na parketu.

"Danska je jako dobra reprezentacija i jedna od najboljih u svijetu. Ona je došla ovdje osvojiti turnir, međutim nas ne zanima tko nam je protivnik, u svakom susretu postavit ćemo se jednako i razmišljajući samo o nama. Igrat ćemo našu igru, možda neće biti dovoljno, ali vidjet ćemo što će biti.". Tako je i bilo, Egipćani su igrali svoj rukomet, ali nije bilo dovoljno. Danska je bila prejaka.

Njemačka jednu utakmicu bez Gensheimera

Uwe Gensheimer sigurno će propustiti barem jednu utakmicu grupne faze Svjetskog prvenstva, potvrdio je to predsjednik Njemačkog rukometnog saveza. Koja će to utakmica biti, nije poznato, ali Gensheimera neće biti zbog odlaska na sprovod nedavno preminulog oca.

Ta tragedija utjecala je na cijelu momčad, bilo je očito u dvoboju protiv Mađarske da Nijemci ne slave golove kao obično, iz respekta prema kapetanu koji je prolazio kroz obiteljsku tragediju i unatoč tome igrao sjajnu utakmicu, bili su umjereniji u slavlje.

Sada je sigurno da će barem jedan susret morati odraditi bez njega. Slijedi Čile i vidjet će se hoće li ostati u kadru za taj dvoboj.

Inače, u dresu Čilea nastupaju i trojica braće Feuchtmann, Erwin, Emil i Harald koji imaju njemačke korijene.

Torgovanov: "Znamo sve Talantove trikove"

Osebujni ruski izbornik i nekadašnji veliki igrač i suigrač Talanta Dujšebaeva iz reprezentacije, vodio je zanimljivu konverzaciju s medijima nakon susreta protiv Norveške.

Sljedeća utakmica je protiv Poljske, utakmica biti ili ne biti?

T: Zašto? Imamo još dvoboje s Francuskom i Brazilom, zašto nam ne vjerujete?

Poljski izbornik tvrdi kako ima igrače samo iz sredine poljske lige?

T: Tko je njihov izbornik?

Talant Dujšebaev.

T: Znam sve njegove trikove, ima on sasvim normalnu momčad.

A Dujšebaev je na sto muka, oslabljena Poljska ne izgleda dobro i teško da će s ovakvim nastupima do osmine finala.

"Lošije od ovog ne može se igrati. Znam da imamo problema, ali na treninzima izgledamo dobro da bi na utakmicama bilo sasvim suprotno."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Balthazar15.01.2017. u 07:27
    "Uz već standardno dobrog Manuela Štrleka te Domagoja Duvnjaka ... ". Zaboravili smo i na standardno dobrog Luku Cindrića.
    Balthazar