Rukomet

Francuski dnevnik: Hrvati statistički u vrhu, Angola tijekom susreta ostala bez vratara

Piše:Branimir Korać • utorak, 17.01.2017.
Francuski dnevnik: Hrvati statistički u vrhu, Angola tijekom susreta ostala bez vratara
Foto: EPA

I treće kolo bilo je uspješno za Hrvatsku koja je još uvijek na stopostotnom omjeru, a najvažnije je da i neposredni proizvođači u Francuskoj znaju da mogu i trebaju još bolje...

Hrvatska je uspješno odradila i treći zadatak na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj te je upisala pobjedu i protiv Bjelorusije. Bjelorusi su svladani s 31:25, a rezultat ne pokazuje koliko je točno bilo teško doći do ove pobjede.

Gotovo 50 minuta Hrvatska je pokušavala prelomiti utakmicu, ali uspjela je to napraviti tek u završnici susreta. U prvom poluvremenu jako je ovisila o Luki Cindriću koji je odigrao gotovo savršenih 30 minuta te nosio Hrvatsku s osam golova iz osam pokušaja, a da bi se to materijaliziralo i rezultatski trebala je pomoć obrane. Međutim oona nije funkcionirala najbolje i Hrvatska je unatoč solidnom napadačkom dojmu na odmoru imala samo plus tri.

Problemi su se počeli javljati na startu drugog dijela kada je došlo do bezidejnosti u napad te je u igru poslan i Domagoj Duvnjak iako je trebao preskočiti ovu utakmicu. Međutim ušao je i odigrao odlično, vukao je Hrvatsku kada su ostali stali i igrao ključnu ulogu u drugom dijelu. U zadnjih deset minuta Bjelorusi su napokon pali, Hrvatska je napravila seriju s kojom je otišla na šest razlike i mirno privela dvoboj kraju.

Treba spomenuti i dobro odrađen posao Stipe Mandalinića te Ivana Stevanovića u drugom dijelu.

Još jednom Hrvatska je pokazala dosta oscilacija, ali još jednom imala je susret pod kontrolom. Slijedi susret četvrtog kola protiv Čilea koji ne bi trebao biti prezahtjevan, a nakon toga konačni pokazatelj gdje su Babićevi izabranici - dvoboj protiv Njemačke za prvo mjesto u skupini.

Za vjerovati je da će Hrvatska doći i do četvrte pobjede u skupini, a onda bi dvoboj s Njemačkom odlučio tko će u osminu finala s prve, a tko s druge pozicije.

Angolske muke s vratarima

Uz, naravno, sve ono što se događalo u najvažnijim utakmicama, priča dana je Angola. Naime angolski izbornik silom prilika dio utakmice protiv Španjolske morao je igrati sa sedmim igračem u polju.

Već u prvom poluvremenu Figueira je zaradio izravni crveni karton zbog prekršaja izvan šesterca dok je pokušavao spriječiti kontranapad, a u 38. minuti drugi vratar Muachissenge zaradio je ozljedu i Angola je ostala bez oba vratara. U narednim minutama bila je prisiljena igrati s dodatnim igračem u terenu, a vratara je glumio Nascimento.

Rivera španjolski jubilarac

4000. španjolski gol na svjetskim prvenstvima postigao je Valero Rivera. Krilni igrač Barcelone ostat će tako upisan u španjolsku povijest, a to je bio ujedno i 28. pogodak za Riberinu momčad u ovom susretu.

Šveđani vježbaju reflekse

Švedski vratari Palicka i Appelgren na pomalo neuobičajen način odrađuju zagrijavanje, ali rad s manjim lopticama pomaže u poboljšavanju refleksa. Nešto slično viđeno je i u radu s nogometnim vratarima, aočito nije nepoznato niti rukometnim.

Peh za Nijemce, ozlijedio se Drux; Gensheimer ipak ostaje

Njemačka u susretu protiv Saudijske Arabije neće moći računati na Paula Druxa koji je zaradio uganuće nožnog zgloba i morat će preskočiti taj dvoboj. Dagur Sigurdsson potvrdio je da za Druxa slijedi pauza te isto tako da bi se trebao vratiti već u dvoboju protiv Bjelorusije.

Inače, Njemačka je trebala u jednom od narednih susreta ostati bez kapetana Uwea Gensheimera za kojeg je planiran odlazak u Njemačku na očev sprovod, međutim iz Saveza su potvrdili kako je Gensheimer ipak odlučio ostati uz reprezentaciju.

Irancima prijeti hlađenje

Iranski sudački par Majid Kolahdouzan i Alireza Mousaviyan koji je vrlo loše odradio dvoboj između Francuske i Norveške mogao bi ostati bez prilike u nastavku Svjetskog prvenstva.

Naime kako tvrde skandinavski mediji odluka o iranskim sucima bit će donesena vrlo brzo, a ukoliko i budu vraćeni, sigurno je da neće dobiti iole važniju utakmicu.

Nakon tog dvoboja s pravom su se ljutili i jedni i drugi, Iranci su napravili brojne pogreške, kriterij mijenjali i prilagođavali kako im se htjelo i u konačnici kompenzirali za pogreške na sve strane.

Norvežani su ovako opisali kakvo je suđenje bilo: Kao da stavite gluhu osobu da bude sudac u X-Factoru.

"Mislim da oni neće suditi u finalu", dodao je Espen Lie Hansen.

Inače, Norvežani gospodski priznaju da nije problem bio samo u suđenju protiv njih već i da su Francuzi oštećeni nekim odlukama.

Pohvale sa svih strana za Torgovanova

Handnews donio je priču o Dmitriju Torgovanovu kao čovjeku koji bi morao podići ruski rukomet i vratiti ga u vrh. Sugovornici su redom pričali o ruskom izborniku sve najblje, uglavnom potvrdili ono što se već zna - veliki ruski pivot dobričina je i veliki čovjek.

Iako je svojom konstitucijom izgledao zastrašujuće, bio je čista suprotnost tome. "On je pravi rukometni džentlmen i imam veliku privrženost ovom sjajnom čovjeku. Imao je velike ruke i zastrašujuću fizičku konstituciju, ali nikada nije varao i uvijek je igrao fair. Bez obzira na sve ozljede i sve probleme koje je imao, uvijek je bio na terenu", kaže današnji suizbornik Francuske Guillaume Gille, nekadašnji suigrač Torgovanova.

"Sposoban je biti čvrst i tvrd kada se prekrše pravila, ali istovremeno razumije svoje igrače i sluša ih", dodaje Gille.

Inače Torgovanov je uveo neka nova pravila ponašanja u reprezentaciji, razbio staru rutinu i tek dolazi do povjerenja igrača. Sjećamo se izjava za vrijeme kvalifikacija, a čak i za vrijeme SP-a u kojima igrači na upite novinara gdje je pošlo po krivu poručuju: "to morate pitati trenera", što ne zvuči baš najbolje po pitanju odnosa. Međutim, oni koji su više "unutra" tvrde kako postoji obostrani respekt i stvari idu nabolje.

Dujšebaev skida krivicu s igrača

Trećim porazom Poljska je izgubila sve šanse u borbi za prolaz u osminu finala. Do kraja natjecanja u skupini ostalo joj je odraditi još dva dvoboja, rezultatski nevažna. No Talant Dujšebaev koji nije navikao na poraze, ne krivi igrače za ovu situaciju.

"Ništa se nije dogodilo. Hvala igračima na velikoj borbenosti i što su pružili sve od sebe. Ovo iskustvo bit će im vrlo važno. Vi novinari htjeli bi pronaći krivca, ali sjednite i razmislite tko bi to bio. Pustite nas da dovršimo posao", poručio je poljski izbornik.

Vujović: "Ne moram napraviti što traže novinari ili predsjednik"

Slovenija je odigrala sjajnu utakmicu protiv Makedonije i upisala visoku pobjedu. Veselin Vujović došao je na svoje i potvrđuje da nije pogriješio s izborom igrača.

"Vjerujem u ove igrače, inače bi tu bili Škof i Zorman. Ali ne moram ja napraviti ono što od mene tražite vi ili predsjednik Saveza. Da je tako, ne bih bio dobar izbor za izbornika. Protiv Tunisa nećemo ići 100 posto nego 200 posto na pobjedu. Pobijedit ćemo ga za Makedoniju."

Malo statistike za kraj

Dodajmo ovome da je i Luka Cindrić na diobi četvrtog mjesta na ljestvici strijelaca, Domagoj Duvnjak drugi je asistent, a Luka Cindrić šesti, Duvnjak je drugi po ukradenim loptama, a Željko Musa osmi dok je Jakov Gojun šesti po blokadama.

Što se tiče vratara, Hrvata nema u vrhu, Ivan Stevanović 16. je po postotku obrana.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!