Nogomet

VIDEO: Gana očekivano do pobjede, remi Malija i Egipta

Sportnet • utorak, 17.01.2017.
VIDEO: Gana očekivano do pobjede, remi Malija i Egipta
Foto: FaH

Na Afričkom kupu nacija koji se održava u Gabonu danas je kompletirano prvo kolo. Obje utakmice skupine D odigrane su u Port Gentilu, Gana je pobijedila Ugandu pogotkom s bijele točke dok su Mali i Egipat odigrali neriješeno 0:0…

AUTOR: Luka Medić

Gana – Uganda 1:0

Nakon 39 godina čekanja, reprezentacija Ugande odigrala je utakmicu na Afričkom kupu nacija. Uganđani su ostavili dobar dojam u utakmici u kojoj su izgubili od favorizirane Gane 1:0 i to golom s bijele točke. Prvih desetak minuta obje momčadi su se tražile, nije bilo pravih prilika. Od pomoći im nije bio ni teren koji nije bio u najboljem stanju. Prva je zaprijetila Gana. Jordan Ayew je imao prve udarce prema vratima Gane, ali oni nisu bili najprecizniji.

Gana preuzima inicijativu, povećava posjed, ali do 30. minute nije stvorila veću opasnost po vratara Ugande Onyangoa. U 30. minuti Isinde se poigravao u svom kaznenom prostoru. Gyan Asamoah je iskoristio trenutak nepažnje i ukrao mu loptu, a Isindeu nije ostalo ništa drugo, nego rušiti ga. Andre Ayew stavio je loptu na bijelu točku i mirno izveo kazneni udarac zabivši po sredini gola. Nakon gola Gana je bila bolja momčad. Prva prilika Ugande zbila se tek pred kraj prvog poluvremena. Miya je izašao sam pred golmana Gane Razaka, ali je pogodio vratnicu.

U drugom poluvremenu lopta je bila više u nogama igrača Ugande koji su pokušali poništiti prednost Ganaca, unatoč tome nisu uspjeli matirati Razaka. Valja spomenuti 62. minutu kada je Mawejje pucao s vrha kaznenog prostora, a lopta je otišla malo iznad vratnice. Bila je to najizglednija prilika za Ugandu u drugom dijelu. Pred kraj susreta Gana je mogla i do drugog gola, ali Christian Atsu nakon solo prodora nije uspio savladati Onyangoa. Gana je odigrala onako kako joj je odgovaralo. Zabili su gol u prvom dijelu i onda su u nastavku prepustili igru Uganđanima, koji ipak nisu imali previše ideja kako bi završili akcije pogotkom.Tako je Gana došla do prvih bodova na prvenstvu i opravdala ulogu prvog favorita skupine D.

Mali – Egipat 0:0

Daleko najlošiju utakmicu prvog kola na ovom turniru odigrali su Mali i Egipat. To je bila jedna od onih utakmica za koju znamo reći da nije završila 0:0, nego ništa- ništa. Ova je utakmica bila označena kao dvoboj glavnih konkurenata za drugo mjesto i prolaz u daljnji dio turnira. Obje momčadi na terenu su većinu vremena izgledale bezopasno i bezidejno. Od samog početka bilo je vidljivo da nećemo gledati posebno atraktivnu utakmicu. U prvom dijelu tek se jednom mogao promijeniti početni rezultat, priprijetio je Egipat. Mohsen je primio jednu loptu u šesnaestercu i pucao u donji desni kut, no vratar Malija Sissoko je taj udarac obranio i lopta je završila izvan igrališta. Egipat je u prvom dijelu imao nešto veći posjed, no Mali je uputio više udaraca, ali niti jedan u okvir gola.

U drugom poluvremenu ista priča. Egipat ima veći posjed, više drži loptu u nogama, ali Egipćani nisu stvorili previše opasnih prilika po gol Malija. Ponovno su Malijci imali više udaraca prema golu Egipćana, a neki su bili i obećavajući. Coulibaly je imao lijepu priliku, pucao je glavom, ali lopta je otišla iznad gola. Drugu veliku priliku za Mali imao je Marega, ali bez promjene rezultata.

Pred sam kraj susreta je Bissouma je poslao loptu prema naprijed koju je stigao Marega, došao je do kaznenog prostora, ali vratar Egipta El Hadary je istrčao s gola i zaustavio prodor malijskog nogometaša. Egipat je imao jednu izglednu priliku u drugih 45 minuta., ponovno je prijetio Mohsen. Ovoga puta pucao je glavom prema golu, ali odlični refleksi vratara Malija zaustavili su taj pokušaj i lopta je završila u korneru. Tako je bez golova završena utakmica između konkurenata za drugo mjesto u skupini D.

Ovom utakmicom kompletirano je prvo kolo Afričkog kupa nacija, u kojem smo u osam utakmica vidjeli čak pet neriješenih rezultata.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!