Rukomet

Francuski dnevnik: Lille upisan u rukometnoj povijesti, učenik skoro nadmudrio učitelja

Branimir Korać • nedjelja, 22.01.2017.
Francuski dnevnik: Lille upisan u rukometnoj povijesti, učenik skoro nadmudrio učitelja
Foto: EPA

Poznata je polovica sudionika četvrtfinala Svjetskog prvenstva, a prolaz među osam izborili su Francuska, Norveška, Slovenija i Španjolska...

Tko je koga pročitao?

Najneizvjesniji dvoboj subotnjeg programa osmine finala Svjetskog prvenstva odigrali su Španjolska i Brazil. Na klupi Španjolaca sjedio je Jordi Ribera, a Brazila Washington Silva te se na kraju čini da je učenik ipak bolje pročitao učitelja.

Naime Ribera je dugo godina bio izbornik Brazila dok je s druge strane Washington Silva bio njegov pomoćnik. Ribera je znao kako Brazil igra, znao je sve njegove tajne, ali i Washington Silva poznavao je jako dobro svog bivšeg šefa te je znao kakvu taktiku može očekivati.

To se na kraju skoro isplatilo Brazilcima koji su bili vrlo blizu prve velike pobjede nad Španjolskom, minute su ih dijelile od toga, ali ostali su kratki. Jednako kratki kao na Olimpijskim igrama u Londonu gdje su također tijesno poraženi s 37:36. Ovdje je bilo 28:27.

S obzirom na sve te formu koju su Brazilci prikazivali tijekom dosadašnjeg dijela natjecanja koja je bila dosta nestalna, ali i formu Španjolaca koja je rasla i kulminirala sjajnim nastupom protiv Slovenije, Španjolska je bila favorit. No odavno smo naučili da je to samo na papiru, iznenađenje ovaj put nije bilo daleko.

Francuzi uz Brazilce

Neutralni navijači nerijetko su uz autsajdere, a tako je bilo i u susretu između Brazila i Španjolske. Francuski i ostali navijači u najvećoj mjeri stali su uz Brazil.

Nesuđeni vođa uz svoju reprezentaciju

Uroš Zorman trebao je predvoditi Sloveniju u Francuskoj, ali odluka, nakon dogovora s izbornikom Vujovićem, bila je da ne putuje. Naporan ritam igranja ostavio je traga na igraču koji je već u godinama te na kraju nije bio u kadru reprezentacije.

No Zorman je uz svoje suigrače i bilo je presretan nakon pobjede protiv Rusije.

Lille srušio rekord

Bilo je izvjesno da će se to dogoditi. Organizatori su najavljivali da će biti srušen rekord svjetskih prvenstava po posjećenosti u jednom meču te je dvoboj između Francuske i Islanda pratilo 28010 gledatelja što je tri tisuće više nego u Kairu 1999. godine kada je finale između tadašnjih vladara svjetskog rukometa Švedske i Rusije pratilo 25 tisuća gledatelja.

U fantastičnoj atmosferi Francuska je proslavila pobjedu i plasirala se u četvrtfinale. Malo je spavala u početku susreta, ali u drugom dijelu na vrijeme se probudila i slomila otpor Islanda.

Nikola Karabatić i društvo uz takvu podršku teško su mogli kiksati, a kada su se oslobodili pritiska, pregazili su Islanda.

"Nikada nismo pomislili da ćemo dobiti sve utakmice glatko i da će to biti mirno more za nas. Pokazao je to i Island koji je vrlo dobra momčad, a protiv nas nije imao što izgubiti. I kada nismo bili najbolji, nismo paničarili i znali smo da ćemo se polako vratiti u utakmicu", istaknuo je Karabatić

U sjeni osmine finala

Oni koji nisu uspjeli proći u osminu finala odigravaju utakmice za poredak u donjem dijelu, tzv. President's Cup. Odigrana su dva susreta, a slavili su Poljska i Japan.

Poljska je u Brestu s 28:26 bila bolja od Tunisa uz osam golova Przemyslawa Krajewskog i 14 obrana Adama Malchara. Na drugoj strani Amine Bannour zabio je deset golova i Poljska odlazi u borbu za 17. mjesto.

S druge strane Japan ide u borbu za 21. mjesto nakon što je lakoćom svladao Angolu s 37:26 predvođen s osam golova Shinnosukea Tokude. Angolski vratari imali su samo četiri obrane, a najefikasniji bio je Sergio Lopes s devet golova.

Švedska sa Zachrissonom po četvrtfinale

Ionako oslabljen švedski kadar mogao je u osmini finala protiv Bjelorusije biti još slabiji. Naime pod upitnikom je bio nastup važne karike Matthiasa Zachrissona zbog bolesti, ali švedski izbornik Kristjan Andresson potvrdio je njegov nastup.

"Već u subotu osjećao se bolje, nije više imao groznicu i vjerujem da neće biti nikakvih problema oko njegovog nastupa", tvrdi Andresson.

Rusi ljuti na suce

Rusija je imala deset minuta isključenja više nego Slovenija te je kriterij sudaca dosta naljutio Dmitrija Torgovanova.

"Kao prvo čestitke Sloveniji na pobjedi, mi očito na znamo zadržati prednost. Suđenje? Vrlo zanimljivo, možda se kod nas jednostavno nešto nije svidjelo sucima" kaže Torgovanov i najavljuje da će se Rusija žaliti IHF-u.

Dok je on nezadovoljan suđenjem, Veselin Vujović uživa u prolazu Slovenije.

"Na ishod prvog poluvremena izravno je imao utjecao težak poraz od Španjolske. Međutim u drugom dijelu preuzeli smo kontrolu i ispunili sve dogovoreno. Sada smo i potvrdili da smo među osam najboljih u svijetu."

Mirkulovski ostaje u reprezentaciji

Ozlijeđeni Filip Mirkulovski nije mogao pomoći Makedoniji u susretu protiv Norveške, zbog ozljede propustio je dvoboj te demantira priče o odlasku iz reprezentacije.

"Nisam se u reprezentaciju vratio samo da bih igrao na ovom Prvenstvu. Sve dok mi zdravlje dopusti, bit ću izborniku na raspolaganju."

Program za nedjelju

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!