Rukomet

Hrvatska sanja prvo finale od 2010. godine

Branimir Korać • petak, 27.01.2017.
Hrvatska sanja prvo finale od 2010. godine
Foto: EPA

Francuska je prvi finalist Svjetskog prvenstva u rukometu, a drugog finalistu dat će dvoboj između Hrvatske i Norveške. Norvežani nikada nisu otišli ovako daleko dok Hrvatska sedam godina čeka na novo finale na velikim natjecanjima...

Pobjedom protiv Španjolske Hrvatska je još jednom došla do polufinala na nekom velikom natjecanju. Zakoračila je na stepenicu koja je u bliskoj prošlosti često bila previsoka, još od 2010. godine čekamo na novo finale.

U razdoblju od 2008. do 2010. godine Hrvatska je triput igrala finale na velikim natjecanjima i sva tri puta je gubila. 2008. godine na Europskom prvenstvu bolja je bila Danska, a 2009. i 2010. godine na svjetskoj i europskoj smotri slavili su Francuzi.

Od tada Hrvatska nije uspjela proći polufinale, a igrala ga je čak pet puta. Bit će ovo šesti pokušaj da se prekine taj neugodni niz, za to će trebati svladati Norvešku.

Samo u posljednjih godinu i pol Hrvatska i Norveška međusobno su odigrali čak pet utakmica. Norvežani su slavili u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo na svom parketu s 27:26 te na Europskom prvenstvu u Poljskoj 34:31. U ostalim susretima bolja je bila Hrvatska i to glatko. U kvalifikacijama u Varaždinu slavila je 31:25, u Poljskoj u susretu za treće mjesto 31:24 te u kvalifikacijama za Olimpijske igre 27:21.

Teško je za očekivati da će u današnjem dvoboju biti nekog "razbijanja" s bilo koje strane, očekuje se neizvjestan dvoboj u kojem su šanse, kao što i jedni i drugi najavljuju, 50:50.

I tih 50:50 nije neka floskula, Hrvatsku je definitivno pobjeda protiv Španjolske psihološki podigla i napunila samopouzdanjem dok je Norveška tijekom cijelog turnira igrala sjajno i pokazala kako je uistinu jako napredovala.

Nepoznanica oko Bergeove momčadi nema, sve se vrti oko Sagosena i Myrhola, igraju vrlo brzo i traže završnicu prije nego se obrana postavi, a i kada se postavi imaju dobre šutere koji je mogu probiti.

S vanjskih pozicija bila bi još opasnija da je tu i Harald Reinkind, odlični bek Rhein-Neckar Löwena, koji propušta Prvenstvo zbog ozljede mišića. I bez njega ima sasvim dovoljno aduta koji mogu stvoriti probleme.

Riječ je o dosta mladoj momčadi sa samo trojicom igrača u aktivnom rosteru s preko 30 godina, a važni aduti Sagosen i vratar Bergerud imaju tek 21 odnosno 22 godine.

Na ovom SP-u bilježili su uvjerljive pobjede i izgubili su tek jednu utakmicu, onu protiv domaćina u skupini. Taj susret vukao je dosta repova, suci su obostrano griješili i nakon dvoboja bilo je s pravom dosta negodovanja prema djeliteljima pravde. I u tom dvoboju Norveška je bila ravnopravan protivnik i Francuska nije baš tako lako došla do pobjede.

Hrvatska je s druge strane imala dosta uspona i padova, ali kako je natjecanje odmicalo, tako je izgledala sve bolje. Najzreliju i najbolju utakmicu odigrala je u pravo vrijeme protiv Španjolske koja je dotad bila stopostotna i Francusku je vidjela kao priliku za iskupljenje nakon neuspjeha u kvalifikacijama za Rio.

Unatoč snazi protivnika i problema s izostancima i svime što ide uz to, Babić i igrači pokazali su se u pravom izdanju i Hrvatska je otišla u polufinale.

Protiv Norveške neće biti Šebetića, za očekivati je veću minutažu za Stepančića dok bi svi ostali trebali biti na raspolaganju za minutažu koju stručni stožer predvidi.

Nekakav poseban skauting za ovu utakmicu nije potreban, Norveška je dobar hrvatski poznanik, zna se što se može od njezinih igrača očekivati i nekih posebnih iznenađenja ne bi trebalo biti. Koliko Hrvatska poznaje Norvešku, toliko i Norveška poznaje Hrvatsku.

"S njima smo igrali već tri puta u zadnjih godinu dana, poznajemo se jako dobro, to je ista momčad protiv koje smo igrali lani. Utakmica će sigurno biti teška i šanse su definitivno 50:50. Moramo odigrati dobro prvenstveno u obrani i pokušati zaustaviti njihovu polukontru, to je njihovo najjače oružje", istaknuo je u najavi dvoboja Ivan Stevanović.

Stevanović je bio odličan protiv Španjolske i takav njegov nastup bit će potreban i u polufinalu. Na drugoj strani je talentirani Bergerud, vratar u kojeg Norvežani polažu velike nade u budućnosti, sposoban je već sada igrati ključnu ulogu stoga treba imati jednako dobar odgovor na drugoj strani.

U svakom slučaju očekuje nas vrlo zanimljiva utakmica koja može otići na obje strane, a mi se nadamo da će prevaga biti na hrvatskoj strani i da će se prekinuti taj niz neuspjeha u polufinalima.

Dvoboj u Bercyju počinje u 20:45 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!