Rukomet

Sportnetov power ranking: Kako je izgledalo na početku, a kako na kraju

Branimir Korać • ponedjeljak, 30.01.2017.
Sportnetov power ranking: Kako je izgledalo na početku, a kako na kraju
Foto: FaH

Nakon završetka Svjetskog prvenstva u Francuskoj, vrijeme je za "rekapitulaciju" - usporedbu power rankinga uoči početka i na kraju Prvenstva. Naravno, promjena je puno, iznenađenja je bilo dosta i samo jedna reprezentacija ostala je na poziciji na kojoj je krenula u Prvenstvo...

1. Francuska (Njemačka)

Vjerovali smo Njemačkoj koja je na kraju potpuno podbacila, a na vrh je zasjela Francuska. Francuzi apsolutno zasluženo osvajaju titulu svjetskih prvaka, tijekom cijelog Prvenstva bili su najbolji i potvrdili su status jednog od glavnih favorita. Rijetkost je da se reprezentacija tako uvjerljivo prošeta do titule, bez ijednog izgubljenog boda i praktički samo s jednim susretom u kojem je protivnik bio blizu barem bodu. Dogodilo se to ipak u posve beznačajnom dvoboju na završetku grupne faze protiv Poljske koja se tada već oprostila od prolaza dok je Francuska već osigurala prvo mjesto.

2. Norveška (Francuska)

Francuzi niti u našem prvom poretku nisu bili daleko od vrha, ali zato Norveška je. U redu, Norvežane smo dobro upoznali u Poljskoj na Europskom prvenstvu, znali smo da su dobri, ali pokazali su i dosta oscilacija stoga su dočekani s rezervom uoči ovog SP-a. Međutim razuvjerili su nas, odigrali su sjajan turnir i igrali su možda i najljepši rukomet tijekom turnira. Pokazali su na obje strane parketa da su vrlo neugodan protivnik.

3. Slovenija (Danska)

Podbacili su i Danci, aktualni olimpijski pobjednici, od kojih se očekivalo odličje, a na kraju su ostali i bez četvrtfinala. Sloveniju nismo vidjeli tako visoko, ali Vujovićevi igrači uspješno su odradili nastup na ovom Prvenstvu. Upisali su dva glatka poraza, ali kada je trebalo bili su dobri i na kraju uzeli i brončano odličje velikim preokretom protiv Hrvatske. Slovenci su također jedno od pozitivnih iznenađenja ovog turnira iako je teško nazvati ih iznenađenjem s obzirom na kvalitetu koju posjeduju.

4. Hrvatska (Španjolska)

Hrvatska je za dlaku ostala bez postolja iako smo joj prognozirali četvrtfinale. Napravila je korak dalje i preskočila upravo Španjolsku koju je svladala u borbi za polufinale. Što reći o nastupu Babićeve momčadi? Bilo je i dobrih i loših stvari, pluseva i minusa, a na kraju je taj nesretni poraz od Slovenije potpuno promijenio sliku o nastupu u Francuskoj. Nitko ne može poreći da je ulazak u polufinale za ovu momčad velika stvar, ali načini na koji su pali protiv Norveške i Slovenije bolno su pogodili sve navijače.

5. Španjolska (Hrvatska)

Španjolce smo vidjeli u polufinalu, ali nisu mogli preko Hrvatske. Samo četvrtfinale za njih je neuspjeh. Nakon neuspjeha u kvalifikacijama za Olimpijske igre, u Francuskoj se rezultat tražio pod svaku cijenu. Promijenjen je izbornik, osvježena reprezentacija, ali Španjolska je ponovno ostala bez visokog plasmana i zaradila je dosta kritika po povratku u domovinu.

6. Švedska (Švedska)

Šveđani su otprilike tamo gdje smo ih i vidjeli. Problemi s ozljedama i izostancima koštali su ih možda i boljeg plasmana. Igrali su odličan rukomet, ali u četvrtfinalu naišli su na snažne Francuze i nisu mogli dalje. Veća prilika bila im je Danska u skupini u borbi za prvo mjesto, no tamo je u elementu bio Landin koji je imao čak 23 obrane i spasio Dansku od poraza. U svim ostalim susretima bili su sjajni i nadmoćni te lakoćom dolazili do pobjede.

7. Mađarska (Slovenija)

Mađari su na kraju sedmi iako su upisali samo jednu ozbiljnu pobjedu tijekom Prvenstva. Ta pobjeda došla je u najbolje moguće vrijeme, u osmini finala srušena je Danska što je bio daleko najbolji mađarski nastup u Francuskoj. Saudijska Arabija i Čile preostale su dvije pobijeđene momčadi što baš i nisu tako veliki i važni skalpovi za Sabateovu reprezentaciju. Plasmanom u četvrtfinale u Mađarskoj su zadovoljni, samim nastupom baš i ne.

8. Katar (Norveška)

Još jednom isprike Norvežanima što su toliko podcijenjeni i bačeni tamo gdje je na kraju mjesto Azijcima. Jedina neeuropska reprezentacija u Top 10 tu je došla čudom protiv Njemačke i pobjedom u osmini finala. Katar je poput Mađarske svoju najbolju utakmicu odigrao kada je to bilo najvažnije, zadovoljio se četvrtfinalom i tamo bez većih problema upisao poraz.

9. Njemačka (Rusija)

Vidjeli smo ih kao buduće prvake, a oni nisu došli niti do četvrtfinala. Njemačka je pala na ispitu, nije bila prava, u susretu protiv Katara neočekivano je pala na psihološkom planu, tamo gdje se to najmanje očekivalo. Što se točno dogodilo, teško je objasniti, no svakako na raspoloženje Njemačke i na njezinu igru, utjecaj je imao i smrtni slučaj u obitelji Uwea Gensheimera što se provlačilo kroz cijelu grupnu fazu natjecanja, od prve do posljednje utakmice. Usput, Rusi su nam zahvalni na ovako visokoj prognozi.

10. Danska (Mađarska)

Neugodno iznenađenje broj dva definitivno je Danska, aktualni olimpijski pobjednik koji nije pronašao rješenje za Rolanda Miklera u osmini finala. Danci su doduše i u grupnoj fazi izgledali u pojedinim susretima "sumnjivo", kao da su se tražili i nisu bili pravi i tečni. Međutim taj dio uspjeli su izgurati sa stopostotnim učinkom, no u osmini finala nisu ličili na sebe.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!