Ostali sportovi

Matt Ryan proglašen najkorisnijim igračem NFL sezone

Marjan Kreševac • nedjelja, 05.02.2017.
Matt Ryan proglašen najkorisnijim igračem NFL sezone
Foto: EPA

Svi će se složiti da je ova nagrada apsolutno zasluženo stigla u njegove ruke. Matt Ryan odigrao je sezonu karijere, predvodio je najbolji napad lige i dosegnuo elitni status, a večeras ima priliku dodati šlag na tortu, podići trofej prvaka...

Matt Ryan nikada nije imao previše vremena za kritike upućene na njegovu adresu tijekom devet godina svoje karijere. Čovjek koji je plaćen 100 milijuna dolara do ove godine imao je samo jednu pobjedu u doigravanju, a ta činjenica svakako ga ne uvrštava među elitne quarterbackove lige. Ryan nije obraćao previše pažnje na paralele između zarade i svojih prezentacija na terenu.

"Moja karijera nikada se nije vrtjela oko novca. Ne žalim se, novac je nešto što dolazi uz bok igranju u profesionalnoj ligi. S novcem dolaze određena očekivanja i neminovno kritike. Ono što moram je raditi svoj posao najbolje što mogu i ne obazirati se na kuloarske priče o tome koliko sam plaćen. Za mene je važno fokusirati se na stvari koje odlučuju o konačnom ishodu utakmice", rekao je Ryan prije početka aktualne sezone.

Održao je svoje riječi i svu svoju pažnju usmjerio isključivo na igru i na nastojanja da svaka utakmica završi pobjedom njegove momčadi. Konačni rezultat svega je i više nego zaslužena nagrada za najkorisnijeg igrača sezone, nagrada koja će konačno utišati nevjerne Tome koji se pitaju spada li Ryan među elitne quarterbackove lige.

Njegova igra bila je motor koji je vukao Atlantu kroz sezonu u kojoj su imali jedan od najtežih rasporeda, ali ipak su s omjerom 11-5 uspjeli uhvatiti doigravanje i otići sve do Super Bowla u kojem, iako s druge strane stoje veliki Tom Brady i njegovi Patriotsi, nikako nisu bez izgleda.

Ryan ima puno razloga za slavlje i busanje u prsa, ali on je čovjek koji nikada neće biti u potpunosti zadovoljan sa svime. Dokazao je da s pravom spada u elitno društvo na svojoj poziciji, ali pred njime je težak zadatak zadržati se na vrhu i u ostatku svoje karijere, jer Ryan ni u kom slučaju ne želi biti čudo za jednu sezonu.

Ono što Ryan ne smije dopustiti je da mu karijera krene na tragu one Cama Newtona koji je prošle sezone doveo Pantherse do finala, a ove niti blizu doigravanja, ne smije si dopustiti da postane Joe Flacco koji je nakon osvajanja Super Bowla s Ravensima nestao u bespućima prosječnosti, a možda i malo ispod toga.

Veliku pomoć u svojim nastojanjima imat će zasigurno među svojim suigračima, nevjerojatnoj količini talenta u ofenzivnoj liniji, brzoj i energičnoj obrani, ali Ryan mora biti taj koji čvrsto drži kormilo u ruci, on mora biti taj koji će osigurati da Falconsi i u narednim sezonama budu jedni od najozbiljnijih konkurenata za otići do kraja.

Već sljedeća sezona mogla bi biti krucijalna u njegovim nastojanjima. Momčad ostaje bez arhitekta atomskog napada Falconsa, Kylea Shanahana koji je prihvatio mjesto glavnog trenera 49ersa, ali bez obzira tko će biti novi ofenzivni koordinator, Ryanova inteligencija u igri i njegova generalna sposobnost održat će napad na pravom putu.

Realno je za očekivati da će sljedeće sezone Ryan prebaciti 5.000 yardi dodavanja nakon što je u ovoj ostao kratak za 56 njih, možda će ponovno biti na gotovo 70 posto uspješnosti dodavanja i možda će dvije godine zaredom imati najbolji passer rating lige, ali Ryan će neovisno o svim tim individualnim statistikama željeti nastaviti pobjednički niz momčadi.

Ryan se zaista ne bi trebao zamarati razmišljanjima smatraju li ga ljudi elitnim vođom navale kao što su to Brady, Rodgers ili Roethlisberger, ne bi se trebao zamarati razmišljanjima drugih hoće li ga ikada smjestiti u to društvo jer on tamo već je. Ono čime to može potvrditi je MVP nagrada i još samo jednom pobjedom Super Bowl naslov, treba li nešto više od toga?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!