Ostali sportovi

VIDEO: Tom Brady uzeo rekordni peti Super Bowl nikad viđenim, spektakularnim preokretom

Dario Dodić • ponedjeljak, 06.02.2017.
VIDEO: Tom Brady uzeo rekordni peti Super Bowl nikad viđenim, spektakularnim preokretom
Foto: EPA

Čudo u Houstonu! New England Patriotsi izveli su nešto što nikad nikomu nije pošlo za rukom u povijesti NFL-a, u možda najspektakularnijoj utakmici u povijesti sporta preokrenuli su zaostatak od 25 poena i osvojili 51. Super Bowl protiv Atlanta Falconsa...

Patriotsi pali bez ispaljenog metka. Brady razočarao u lovu na peti Super Bowl. Savršeni Matt Ryan učinio Super Bowl 51 dosadnim. Svi su ovi izmišljeni naslovi bili spremni na poluvremenu 51. Super Bowla. I nitko nije mogao kriviti naoštrena novinarska pera, činilo se da je na pomolu težak poraz Patriotsa, zar je itko mogao vjerovati da će New England Patriotsi kreirati najveći preokret u povijesti američkog nogometa?

Imali su Falconsi ogromnih 21:3 na poluvremenu, svi poeni stigli su u drugoj četvrtini, Matt Ryan igrao je savršenu utakmicu, što je potvrdio i savršeni quarterback passer rating od 158,3, bolje od toga ne postoji. I povijest je išla u prilog Atlanti, najveći preokret u 50 prethodnih Super Bowlova iznosio je tek deset poena, Patriotsi su već na poluvremenu gubili ogromnih 18 razlike, a u trećoj četvrtini Falconsi su imali i nevjerojatnih +25. Nikada u karijeri Tom Brady nije preokrenuo veći zaostatak od 24 poena. U bilo kojoj utakmici, kamo li u Super Bowlu. Do večeras.

Sve dobro za Falconse počelo je fumbleom Blounta, Atlanta uzima loptu, Ryan dvaput povezuje dodavanja na večeras nevjerojatnog Julija Jonesa, dva dobra trčanja spaja Devonta Freeman, iz trećega dolazi do polaganja, Falconsi vode 7:0.

Tri i pol minute kasnije Falconsi su već na dvoznamenkastoj prednosti, dvaput je "Matty Ice" gađao Hoopera, prvi je put Chung dobro obavio svoj defenzivni posao, Hooper ne uspijeva uhvatiti loptu za polaganje, ali u drugom pokušaju pomoći za Patse nije bilo, Hooper hvata loptu i Atlanta ima velikih 14:0.

Već je tada bilo vrijeme za razgovore o najvećim preokretima u povijesti Super Bowla, Falconsi su imali dvoznamenkastu prednost, Patriotsi su izgledali loše, a jedini razlog što im je idući napad ostao živ bila su tri penala na Falconsima za tri nova prva pokušaja Patriotsa. Niti to nije pomoglo, sjajni Alford presijeca Bradyjevo dodavanje, prelazi 82 yarda i postiže touchdown za nevjerojatnih 21:0 Atlante.

Tek u samoj završnici prvog poluvremena napad Patriotsa počinje izgledati suvislije. Napad je obećavao, no na kraju su se Patsi morali zadovoljiti samo field golom, na odmor se otišlo s velikih 21:3 za Falconse.

U poluvremenu je Lady Gaga spektakularnim nastupom u koji je bila uključena i koreografija 300 svjetlećih dronova zabavljala navijače, dok je Bill Belichick u svlačionici pokušavao probuditi svoje igrače i nekako ih dovoljno trznuti da barem pokušaju ovaj Super Bowl učiniti mrvicu neizvjesnijim.

Što god im Belichick rekao u svlačionici, nije odmah urodilo plodom. Dvaput Ryan lijepo pronalazi Gabriela, nakon čega Coleman postiže polaganje za 28:3 Falconsa, velikih 25 poena razlike, koje Tom Brady nikada u bogatoj karijeri nije uspio preokrenuti.

Proradio je i napad Patriotsa, dugo je trebalo Bradyju i društvu, ali dvije minute prije isteka treće četvrtine Brady pronalazi Whitea za prvi touchdown Patsa. Da stvar ipak ne bude idealna za Patriotse pobrinuo se Gostkowski promašajem za dodatni poen, Falconsi vode 28:9.

Nije toliko loše igrao Brady, iako nije bio na svojoj uobičajenoj razini, koliko ga je loše čuvala njegova ofenzivna linija. Bio je pod konstantnim pritiskom, nije imao dovoljno vremena za kvalitetna dodavanja i to se vidjelo i na rezultatu. Prvim napadom u posljednjoj četvrtini Patriotsi pogađaju field gol i smanjuju na 28:12, u tom trenutku bila su im dovoljna dva polaganja uz dvije konverzije za dva poena i Patriotsi bi došli do produžetka.

Sjajno se rasplelo sve u korist Patsa, na trećem pokušaju Falconsa za jedan yard Hightower tjera Ryana na fumble, loptu hvata Branch i nezamislivo polako postaje zamislivo.

U četiri poteza Brady vodi Patriotse do novog polaganja, pogađa Amendolu za touchdown, a White uspješno realizira konverziju za dva poena. Šest minuta prije kraja Patriotsi su na samo jednom posjedu razlike, 28:20 za Falconse.

No, sve su u svojim rukama i dalje imali igrači Atlante, a vodu na njihov mlin dodatno je pogurao Julio Jones fantastičnim hvatanjem kojim su Falconsi došli na udaljenost dovoljnu za field gol. Bio je to prvi od dva ključna poteza koji su odlučili najluđi Super Bowl u povijesti američkog nogometa. Umjesto da potroše vrijeme, triput kleknu ili idu na probijanje i zatim postignu field gol i tako vjerojatno riješe utakmicu, Falconsi kompliciraju, prvo Flowers ruši Ryana za gubitak 12 yarda Falconsa, zatim dobivaju i deset kaznenih yarda zbog ofenzivnog držanja i umjesto field gola Atlanta punta i daje posljednji posjed u ruke Bradyju.

S dva time-outa i tri i pol minute do kraja Brady može postići i dva touchdowna, a ne samo jedan. U tom trenutku dolazimo do drugog ključnog, nevjerojatnog poteza, koji je pogurao Patse bliže produžetku. Brady gađa Edelmana, dvojica Atlantinih braniča imala su sjajnu priliku za interception, nevjerojatan splet odbijanaca i fantastična spretnost Edelmana rezultiraju hvatanjem za 23 yarda.

Minutu prije kraja Patriotsi dolaze do polaganja, White je dohvatio end zonu, a Amendola uspijeva konvertirati za dva poena i fantastični Patriotsi dolaze do produžetka, prvog u povijesti Super Bowla!

Psihički potonuli Falconsi bili su laka meta za probuđene Patriotse, novčić je odlučio da Patriotsi dobivaju prvu loptu, Brady je u stilu najvećeg svih vremena, što je ovom utakmicom definitivno potvrdio, predvodio napad New Englanda do polaganja, James White polaže za pobjedu New England Patriotsa 34:28.

Brady je tako postao prvi quarterback u povijesti sporta s čak pet prstenova. Isto je pošlo za rukom i Billu Belichicku, po mnogima najvećem treneru svih vremena. I kao kombinacija ušli su u povijest, nikad niti jedna kombinacija trenera i vođe navale nije rezultirala s pet osvojenih Super Bowlova.

Brady je i osobnom statistikom ušao u povijest. Bacao je za čak 466 yarda čime je na listi najboljih QB učinaka u finalima prestigao legendarnog Kurta Warnera, koji je u prvoj mogućoj godini, prije nekoliko dana uveden u Kuću Slavnih. Proglašen je MVP-em Super Bowla, a i uspio je napraviti najveći preokret u povijesti finala NFL-a, u 40. godini nada se da će igrati još tri do pet sezona, sa sigurnošću možemo reći Tom Brady najveći je svih vremena.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.02.2017. u 14:20
    Bila je odlična tekma.Dobro se Brady izvukao nakon onako lošeg prvog poluvremena i takoreć dijednog pravog dodavanja.
    Obrisan korisnik
  • Spoljo06.02.2017. u 21:12
    Ni najmanje mi nije žao što sam probdio noć Nakon što sam SB 49 prespavao i požalio što sam propustio napetu utakmicu, ova mi je debelo nadoknadila propušteno.
    Spoljo
  • bboyshr06.02.2017. u 14:28
    Bravo. BTW bilo i lijepo da ste spomenuli o kojem od 2 članka da je Bill Belichick hrvatskog porijekla....
    bboyshr
  • Obrisan korisnik06.02.2017. u 13:19
    Bravo za legende i bravo za supersport na praćenju ove izuzetno uzbudljive igre.Problem je što je teško pratiti nešto što ne razumiješ i ne znaš kako se igra!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.02.2017. u 11:56
    Da ne ulazimo u neke šire rasprave, što se tiče ovog foruma tema NFL-a za ovu sezonu ima više stranica od teme Premier lige i nekih 115 više od teme Primere i jednako kao i tema NBA.To što je tebi bezvezarija je ok i nitko te ne tjera da pratiš, ali komentar ti je nepotreban.
    Obrisan korisnik