Zimski sportovi

Zagreb spreman za prvi brzoklizački spektakl

Sportnet • utorak, 07.02.2017.
Zagreb spreman za prvi brzoklizački spektakl

Nakon niza svjetskih i europskih prvenstava u umjetničkom i sinkroniziranom klizanju, Hrvatski klizački savez po prvi put biti će domaćin i velikog međunarodnog natjecanja u brzom klizanju na kratke staze - Croatia Opena...

Od petka do nedjelje, 10.-12. veljače, na zagrebačkom klizalištu Velesajam održava se europsko kup natjecanje Danubia, posljednje od šest ovosezonskih natjecanja iz te serije.

U Zagreb dolazi osamdesetak brzoklizača, seniora i juniora iz deset europskih zemalja i to Austrije, Slovačke, Mađarske, Latvije, Bugarske, Češke, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije, a Hrvatsku će predstavljati sedam reprezentativaca članova Kluba za brzo klizanje Meteor.

"Našu reprezentaciju čine seniori Katarina Burić i Ivan Martinić te juniori Valentina Aščić, Danijela Ivandić, Maja Ivandić, Jan Posavec i Stribor Suman, a uz njih će još nastupiti desetak klizača mlađih dobnih kategorija kojima je ovo prvo takvo međunarodno natjecanje i jako dobro iskustvo. Čeka nas žestoka konkurencija, ali nadamo se da će naši najbolji klizači izboriti bodove koji im još nedostaju da bi se kvalificirali u finale ovog natjecanja koje će se održati u ožujku u Belgiji", najavio je trener Dubravko Feldin.

Osim domaćih, prilika je ovo vidjeti uživo u Zagrebu i neke od najboljih europskih brzoklizača, doživjeti iznimnost sporta u kojem se za postizanje dobrog rezultata moraju uskladiti eksplozivna snaga, brzina, taktika i strategija, a Velesajmom će se u tri dana brzoklizačkog spektakla kakav Zagreb još nije vidio, juriti i do 50 kilometara na sat.

Natjecanje starta od petka u 11 sati, svečano otvorenje je istoga dana od 18.00, dok subotnji program kreće od 10.30, a nedjeljni od 9.00 sati.

Brzo klizanje na kratke staze u olimpijskoj je obitelji od 1992. godine. Natjecanja se održavaju u ženskoj i muškoj konkurenciji i to u tri pojedinačne discipline koje ovise o uzrastu klizača. Najmlađi juniori počinju sa 111, 222 i 333 metra, pa sve do standardnih disciplina 500, 1.000 i 1.500 metara za kategorije starijih juniora i seniora.

Brzo klizanje se trenira na hokejaškim terenima standardnih olimpijskih dimenzija, a duljina jednog kruga staze iznosi 111,12 metara. Osim ledene staze, brzoklizačima je potrebna i posebna oprema, specijalizirane klizaljke, kaciga, rukavice, štitnici za koljena i potkoljenice.

Kao jedan od najbržih sportova pri kojem klizači postižu brzine i do 50 km/h, jedinstven je po tome što je osim brzine, dobar rezultat posljedica najboljeg mogućeg odnosa između brzine klizanja i odabira optimalne putanje zavoja, za što je potrebna vrhunska tehnika, pametno osmišljena taktika i dobra strategija. Brzina i neizvjesnost čine ovaj sport izuzetno napetim i nepredvidivim.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Weasley07.02.2017. u 14:59
    mislim da sam gledao ovo na tv na jednim zimskim OI, vancouver ili soči, čak mi se dopao sport, puno zanimljivije od atletskih utrki na srednje i duge pruge, mislim da neće požaliti oni koji će gledati uživo
    Weasley
  • Obrisan korisnik07.02.2017. u 14:30
    Ali opet da se onakvo prati a onakvo jedno natjecanje hokeja na travi ne poprati je dno dna.
    Obrisan korisnik
  • čoban234307.02.2017. u 14:27
    Ljubitelji brzoklizanja će napokon doći na svoje.
    čoban2343
  • Obrisan korisnik07.02.2017. u 14:25
    Ovo izgleda fora, nadam se da će bit i dobro posjećeno.
    Obrisan korisnik