Nogomet

HNS će poštovati mišljenje Središnjeg državnog ureda za šport

HINA • utorak, 07.03.2017.
HNS će poštovati mišljenje Središnjeg državnog ureda za šport
Foto: FaH

Hrvatski nogometni savez (HNS) će u narednih 48 sati poslati upute svim županijskim savezima u kojima će navesti koje aktivnosti trebaju poduzeti u svezi s mišljenjem Središnjeg državnog ureda za šport.

"Jučer smo iz Središnjeg državnog ureda za sport primili mišljenje o dvojbama u svezi primjene spornih odredaba članka 46. Zakon o sportu. Iako se mi suštinski razlikujemo u tumačenju tog članka prihvatit ćemo mišljenje Središnjeg državnog ureda za sport i u roku od 48 sati poslati svim našim županijskim savezima upute koje aktivnosti poduzeti da bi se ispoštovalo ono što nam nalaže SDUŠ", rekao je na Skupštini izvršni predsjednik HNS-a Davor Vrbanović.

Spor je nastao oko različitog tretiranja položaja profesionalnih klubova i dok u SDUŠ-u tvrde da barem "polovina klubova koji sudjeluju u najvišem stupnju natjecanja imaju profesionalni status", u HNS-u ne odustaju od teze da se čak 93.3 posto nogometnih natjecanja u Hrvatskoj odvija na amaterskoj osnovi.

Po Vrbanoviću mišljenju bilo bi puno bolje da se ide na izradu novog Zakona o sportu jer ni ove uredbe SDUŠ-a neće ništa bitno promijeniti u radu HNS-a.

"Uostalom Hrvatski olimpijski odbor i neki sportski savezi, među kojima je i HNS, već su pokrenuli ustavnu tužbu zbog nekih spornih odredaba Zakona o sportu, ali ta tužba ne odgađa ove mjere koje ćemo poduzeti sukladno naputcima SDUŠ-a", zaključio je Vrbanović.

Govoreći o aktivnostima u protekloj godini predsjednik HNS-a Davor Šuker je naglasio da je žalostan što se HNS koristi u dnevno političke svrhe, ali da ga veseli jedinstvo članova Skupštine.

"Sada je najvažnije da pokažemo zajedništvo na utakmici protiv Ukrajine jer nam je to vrlo važno kako bi se ponovno plasirali na jedno veliko natjecanje. Mi smo se do sada od 11 velikih natjecanja plasirali na devet i to je uvijek davalo 'kisika' HNS-u. Isto tako moramo iskoristiti i sve pogodnosti koje nam donosi domaćinstvo Europskog prvenstva za reprezentacije do 17 godina jer od njih naši turistički djelatnici ne samo na Jadranu nego i na kontinentu očekuju idućeg proljeća više od 11.000 noćenja," rekao je predsjednik HNS-a.

Svih 44 nazočnih od 49 zastupnika u Skupštini HNS-a prihvatili su i financijsko izvješće za 2016. godinu u kojoj je HNS ostvario prihode od 202,024 milijuna kuna dok su rashodi bili 195,620 milijuna kuna pa je završni izvještaj pokazao da je HNS proteklu godinu poslovao s viškom od 6,4 milijuna kuna.

Članovi skupštine jednoglasno su odbili prijedlog Splitsko-dalmatinske županije da se razriješi član Izvršnog odbora HNS-a Alojzije Šupraha. Po obrazloženju izvršnog predsjednika Vrbanovića o ozbiljnosti ovog prijedloga najbolje govori podatak da se nitko iz te županije nije pojavio na Skupštini da obrazloži prijedlog.

"Uostalom iduće godine će biti izbori u HNS-u i svaka županija će moći predložiti svog predstavnika u Skupštinu HNS-a", kazao je Vrbanović.

Skupštinari su jednoglasno prihvatili i ostavku na mjesto dopredsjednika Damira Miškovića iz Rijeke kojeg će na toj dužnosti zamijeniti Marijan Kustić iz Novalje.

Najveće priznanje HNS-a "Trofej podmlatka" kao nagradu za životno djelo dobili su za dugogodišnji rad u nogometnoj organizaciji Željko Huber iz Osijeka i Stanislav Vugrinec iz Varaždina.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!