Kvalifikacije za SP 2018., skupina I, 5. kolo, 24.03.2017, 20:45 h, Stadion u Maksimiru, Zagreb
Suci: Antonio Mateu Lahoz, Pau Cebrián Devís, Javier Rodriguez (Španjolska)
Hrvatska
Hrvatska
Nikola Kalinić 38'
1:0(1:0) Ukrajina
Ukrajina

VIDEO: Briljantni pogodak Kalinića presudio Ukrajincima

Branimir Korać • petak, 24.03.2017.
VIDEO: Briljantni pogodak Kalinića presudio Ukrajincima
Foto: FaH

Hrvatska je stigla do važna tri boda u borbi za odlazak na Svjetsko prvenstvo. U Zagrebu je gostovala Ukrajina koja je poražena s 1:0 zahvaljujući krasnom pogotku Nikole Kalinića...

Ukrajina
Hrvatska
Ukrajina
 
(do 79')
11
(do 90'+2')
 
(do 87')
Pričuvni igrači
 
90'+2'
Trener
Ante Čačić
12
Andrij Pjatov
2
Bohdan Butko
3
Ivan Ordets
4
Mikola Matvijenko
5
Oleksandr Kučer
6
Taras Stepanenko
7
Andrij Jarmolenko
9
Artem Kravets
(do 59')
10
Jevhen Konopljanka
14
Ruslan Rotan
(do 77')
22
Viktor Kovalenko
(do 85')
Pričuvni igrači
11
Jevhen Seleznjov
59'
5
Serhij Sidorčuk
77'
 
Artem Besedin
85'
Trener
Andrij Ševčenko

Kiksa u Maksimiru nije bilo, opasna Ukrajina svladana je pogotkom Nikole Kalinića i Hrvatska radi novi korak prema odlasku na Svjetsko prvenstvo. Odličnih prvih 45 minuta, slabijih drugih, ali najvažnije je da je upisana pobjeda i da Hrvatska dolazi do nova tri boda.

Pred punim tribinama stadiona u Maksimiru cilj je ispunjen unatoč problemima uoči susreta, ostanku bez Ćorluke, Vrsaljka i Perišića, no oni koji su bili na travnjaku, odigrali su kako je trebalo.

Od početka susreta igralo se otvoreno, obje reprezentacije išle su po pogodak i prilika nije nedostajalo. Hrvatska igra prema naprijed bila je bolja od obrane, problema sa stvaranjem prilika nije bilo, malo je štekala realizacija, ali bez obzira na to na odmoru je domaćin imao prednost.

Na drugoj strani najveće probleme stvarao je Andrij Jarmolenko koji je od prve minute stavljao Pivarića na muke te je kreirao i najveće opasnosti pred golom Subašića.

U osmoj minuti Dinamov branič je zaboravio na sjajnog Ukrajinca koji mu se lakoćom ubacio iza leđa, zatim u sredini tražio suigrače, ali dobro postavljeni Jedvaj spasio je u zadnji trenutak.

Nije se dugo čekalo na prvu priliku Hrvatske. Modrić je s lijeve strane odlično ubacio na peterac za Nikolu Kalinića je pokušao iz teške pozicije ugurati loptu u mrežu, ali nije ju dobro zahvatio.

Hrvatska je pokušala presingom doći do lopte i spriječiti duboke ukrajinske ubačaje prema naprijed, uspjelo je to u 15. minuti kada Mandžukić sjajno uzima loptu Kovalenku, sjurio se prema golu, dobro je pucao, ali Pjatova je spasila vratnica.

Nakon još jedne prilike Kalinića, ponovno je zaprijetio Jarmolenko koji je još jednom pobjegao Pivariću, snažno opalio, ali Subašić brani.

Hrvatska je nakon toga bolje izgledala prema naprijed, imala je još dvije prilike preko Rakitića koji je iz dobrih pozicija pucao vrlo neprecizno, ali u 38. minuti uslijedio je najljepši potez utakmice.

Još jednom se isplatio visok izlazak Hrvatske, Modrić je sjajno oduzeo loptu na 30 metara, povukao je i proslijedio prema kaznenom prostoru gdje je Rakitić petom dovoljno skreće za Kalinića, a on vrhunski reagira i iz okreta s 12 metara neobranjivo pogađa za vodstvo.

Apsolutno zasluženo vodstvo Hrvatske na odmoru, moglo je biti i izraženije, ali ne treba zaboraviti niti prilike Ukrajinaca koji su isto tako mogli kazniti hrvatsku neefikasnost.

Andrij Ševčenko je na poluvremenu izvršio korekcije i upozorio svoje igrače na najproblematičnije dijelove u igri te su gosti bolje djelovali u početku drugog poluvremena.

Ipak Hrvatska je prva opasnije zaprijetila u drugom dijelu i to nakon sat vremena igre kada je Kalinić opasno ubacio, Pjatov jedva odbio do Rakitića koji u sredini traži Mandžukića čiji udarac glavom nije bio dovoljno precizan i snažan.

Ukrajina je bila posve ravnopravan protivnik u drugom dijelu, Hrvatska je više razmišljala kako mirno privesti dvoboj kraju nego kako doći do drugog pogotka. Više nije bilo onih visokih izlazaka i pritiska, igra se prebacila na hrvatsku polovicu, ali gosti nisu tako lako dolazili do prilika.

U 78. minuti dobro je pokušao Jevhen Konopljanka iz slobodnog udarca, Subašić je odbio loptu do Jarmolenka koji puca vrlo neprecizno. Šest minuta prije kraja pokušao je glavom i Seleznjov, ali nedovoljno jako za hrvatskog vratara.

Veliku priliku za odluku imao je Luka Modrić u 88. minuti kada je lakoćom prošao Kučera, došao iskosa pred Pjatova koji sjajno brani njegov pokušaj.

Do kraja susreta Hrvatska je zatvorila prilaze do svog gola, Ukrajina nije uspjela zaprijetiti i ostalo je tih 1:0, zasluženih i vrlo važnih. Hrvatska s ovom pobjedom ostaje na vrhu ljestvice i radi novi veliki korak prema odlasku na Svjetsko prvenstvo.

Kvalifikacije za SP 2018., skupina I

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Turska2:0Finska
Hrvatska1:0Ukrajina
Kosovo1:2Island
1Island 1016:7+922
2Hrvatska 1015:4+1120
3Ukrajina 1013:9+417
4Turska 1014:13+115
5Finska 109:13-49
6Kosovo 103:24-211

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.03.2017. u 23:32
    Dobro je, samo tako treba nastaviti.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.03.2017. u 22:52
    Dobro je,pobijedi se ne gleda u zube bitn je da smo dobili,ceka nas jos dosta posla u kvalifikacijama.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.03.2017. u 22:42
    Cestitke, samo naprijed!
    Obrisan korisnik