Košarka

Cedevita ponovno bez šanse, Zvezda obranila naslov prvaka ABA lige

Petar Jenjić • četvrtak, 13.04.2017.
Cedevita ponovno bez šanse, Zvezda obranila naslov prvaka ABA lige
Foto: FaH

Košarkaši Crvene zvezde obranili su naslov prvaka ABA lige, u trećoj su finalnoj utakmici bili bolji od Cedevite rezultatom 77:61, zahvaljujući prije svega odličnoj završnici prvog poluvremena...

Prelazak serije u Zagreb nije pomogao Cedeviti da eventualno produži finalnu seriju. Crvena zvezda je treću sezonu zaredom osvojila naslov regionalnog prvaka, potpuno zasluženo kada uzmemo u obzir konstantno dobru igru tijekom cijele sezone. Teško se oteti dojmu da se i s Markom Arapovićem i Ryanom Boatrightom ovo finale moglo produžiti.

Cedevita se dobro držala prvo poluvrijeme, bila jako tricaški raspoložena, ali je uslijedio crni period u kojem su izgubili šest vezanih lopti što je Zvezda iskoristila za seriju 13:0 i praktički rješenje pitanja pobjednika. U nastavku susreta su održavali prednost i u konačnici slavili rezultatom 77:61.

Početi dobro jako je ključno u utakmicama gdje se sve lomi što su na najbolji mogući način pokazali gosti koji su tricama Branka Lazića i Luke Mitrovića u trećoj minuti imali 8:0. Raspoložen je na drugoj strani bio Luka Babić, hrvatski je reprezentativac pogodio dvije trice, na njega se jednom nadovezao John Shurna pa je Cedevita došla do izjednačenja (14:14). Ipak, do vodstva nisu dolazili, raspoloženi Nate Wolters pogodio je za 22:18 na kraju prve četvrtine.

Stvarala je srpska momčad dosta problema na napadačkom skoku, postigla je osam poena samo iz drugih šansi. Međutim, tricom Filipa Krušlina Cedevita je u 13. minuti došla do prve prednosti na utakmici (25:24). Tricaški raspoložena zagrebačka momčad pogađala je iz svih pozicija, Marko Tomas je pogodio za tri razlike (31:28) nakon čega je prvi put gostujuća klupa pozvala minutu odmora.

Nakon dobrog razdoblja uslijedilo je nekoliko katastrofalnih dodavanja koje su gosti presjekli i dolazili do laganih poena. Serijom 13:0 došli su do prve dvoznamenkaste prednosti na susretu (43:33). Zonski presing nikako nije funkcionirao pa je Zvezda na poluvrijeme otišla sa sedam koševa viška (46:39).

Niti nastavak susreta nije donio pretjerano bolju igru domaćina jer se Zvezda vrlo brzo izjednačila u broju postignutih trica, druga Lazićeva donijela je gostima 14 koševa prednosti (56:42). Uoči posljednjih deset minuta beogradska je momčad imala 17 poena viška (65:48) koje je održala do kraja i zasluženo obranila naslov prvaka.

Do pobjede ih je predvodio Deon Thompson s 14 poena (4/4 za dva, slobodna bacanja 6/7), dok je Marko Simonović dodao 13 koševa (2/4 za dva, 2/3 za tricu, slobodna bacanja 3/3).

Jedini je dvoznamenkast kod Cedevite bio Toni Katić s 12 koševa (4/6 za dva, 0/1 za tricu, slobodna bacanja 4/4).

ABA liga, finale:
Cedevita - Crvena zvezda 61:77 (18:22, 21:24, 9:19, 13:12)

Cedevita: Rashad James 9, Filip Krušlin 5, Toni Katić 12, Luka Babić 7, Karlo Žganec 2, Džanan Musa 6, Miro Bilan 4, John Shurna 6, Mirza Begić 2, Marko Tomas 8

Crvena zvezda: Nate Wolters 11, Deon Thompson 14, Nemanja Dangubić 6, Luka Mitrović 5, Branko Lazić 8, Ognjen Dobrić, Marko Simonović 13, Petar Rakičević, Charles Jenkins 8, Marko Gudurić 4, Ognjen Kuzmić 6, Milko Bjelica 2

ABA liga, doigravanje

finale

Crvena zvezda81:66Cedevita
Crvena zvezda84:73Cedevita
Cedevita61:77Crvena zvezda

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.04.2017. u 22:44
    Ocekivano,Zvezda kvalitetnija momcad imalu su stvarno nevjerojatnu sezonu i treba im cestitati na tome,pravo je cudo da na ovim prostorima postoji ekipa koja se ravnopravno moze nositi sa svim ekipama u europi,sto su i dokazali u euroligi.
    Obrisan korisnik