Ostali sportovi

Analiza: Tko je tko u nadolazećem NFL draftu?

Sportnet • utorak, 25.04.2017.
Analiza: Tko je tko u nadolazećem NFL draftu?
Foto: EPA

Nakon dvije godine održavanja u Chicagu, ove godine se NFL draft održava u Philadelphiji. Najbolji koledž igrači su se prijavili i očekuju da će biti izabrani u prvih nekoliko rundi koje garantiraju boravak od tri do četiri sezone u najboljoj profesionalnoj ligi. Momčad Cleveland Brownsa je imala najlošiji učinak u prošloj sezoni i dobila je pravo prvog izbora na draftu...

AUTOR: Antonio Jukić

Draft poredak:
1. Cleveland Browns (1-15)
2. San Francisco 49ers (2-14)
3. Chicago Bears (3-13)
4. Jacksonville Jaguars (4-12)
5. Tennessee Titans (9-7)*
6. New York Jets (5-11)
7. Los Angeles Charges (5-11)
8. Carolina Panthers (6-10)
9. Cincinnati Bengals (6-9-1)
10. Bufallo Bills (7-9)
11. New Orleans Saints (7-9)
12. Cleveland Browns (1-15)**
13. Arizona Cardinals (7-8-1)
14. Philadelphia Eagles (7-9)***
15. Indianapolis Colts (8-8)
16. Baltimore Ravens (8-8)
17. Washington Redskin (8-7-1)
18. Tennessee Titans (9-7)
19. Tampa Bay Buccaneers (9-7)
20. Denver Broncos (9-7)
21. Detroit Lions (10-6)
22. Miami Dolphins (10-6)
23. New York Giants (11-5)
24. Oakland Raiders (12-4)
25. Houston Texans (9-7)
26. Seattle Seahawks (10-5-1)
27. Kansas City Chiefs (12-4)
28. Dallas Cowboys (13-3)
29. Green Bay Packers (10-6)
30. Pittsburgh Steelers (11-5)
31. Atlanta Falcons (11-5)
32. New Orleans Saints (7-9)****

* Titansi su dobili izbor prve runde u tradeu od L.A. Ramsa prije drafta 2016.
** Brownsi su dobili izbor prve runde u tradeu s Eaglesima prije drafta 2016.
*** Eaglesi su dobili izbor prve runde u tradeu s Vikingsima prije pocetka sezone
**** Saintsi su dobili izbor prve runde u tradeu s Patriotsima u post-sezoni

Poslije odrađene koledž sezone, senior igrači su imali priliku pokazati se na Senior Bowlu krajem siječnja. Tu su odradili brojne intervjue s timovima i odigrali međusobnu utakmicu. Nakon toga, krajem veljače je u Indianapolis bilo pozvano preko dvije stotine igrača da odrade mjerenja, liječničke preglede i atletske testove kako bi momčadi te testove dodale na kartice skupljenih podataka o pojedinom igraču. Dodatne su testove odradili u ovih zadnjih mjesec dana.

U nastavku donosimo pregled Top 50 igrača koji izlaze na draft po draft analitičarima.

Myles Garrett, OLB, Texas A&M
Garrett ima idealnu kombinaciju brzine, visine i atleticizma za poziciju. Odličan je u obrani protiv napada dodavanjem te je dosta dobar i u zaustavljanju igre probijanjem. Njegova dominacija na koledžu je bila impresivna. Vjerojatno najsigurniji izbor na draftu da će postati megazvijezda u ligi. Projektiran je kao prvi izbor drafta. Idealan za: Browns, 49ers, Bears.

Jonathan Allen, DE, Alabama
Allen je odličan obrambeni igrač koji je sjajan u zaustavljanju igre probijanjem. Druga mu je prednost što može igrati sve pozicije u prednjoj obrambenoj liniji. Kao pass rusher je imao malo problema tijekom koledž karijere i očekuje se da i u NFL-u prvenstveno bude igrač za zaustavljanje probijanja. Zbog kroničnih problema s artritisom u ramenima (dok je igrao za Alabamu oba su već bila operirana i „popravljena“), njegov draft portfolio je malo pao te se očekuje da bude biran u prvih 15. Idealan za: 49ers, Bears, Chargers, Saints.

Jamal Adams, SS, LSU
Adams dolazi u ligu kao najbolji safety prospekt u zadnjih nekoliko sezona. Sjajan je obarač protivničkih igrača (tackler) i igra odlično protiv igre probijanjem. Zadnju godinu je bio sjajan i u zaustavljanju igre dodavanjem, tako da su najbolji TE prospekti protiv njega imali daleko najlošije brojke u sezoni. Vjerojatno će biti top 5 izbor. Idealan za: 49ers, Bears, Chargers.

Reuben Foster, ILB, Alabama
Foster je uz Garretta i Adamsa vjerojatno najsigurniji obrambeni izbor na draftu. Dečko je mašina koja ima odličan pregled igre, sigurno rušenje protivničkih igrača, a odlično pokriva teren kad je u pitanju i igra dodavanjem i igra probijanjem. Njegov najveći problem je „glava“, jer ima problema van terena, a na to momčadi najviše obraćaju pažnju prije drafta, uz ozljede. Imao je loše intervjue tijekom NFL Combinea te je poslan kući nakon prepirke s jednim članom medicinskog osoblja. Slično kao i Allen bi trebao biti izabran u top 15. Idealan za: Bengals, Saints, Redskins.

Solomon Thomas, OLB, Stanford
I dok su lica svih draft analitičara bila usmjerena u Garretta i Allena kao dva najbolja prospekta u prednjoj liniji, Thomas je odigrao sjajnu sezonu za Stanford gdje je pokazao da može biti jako dobar u zaustavljanju probijanja te odličan u stvaranju pritiska i rušenju protivničkih QB-a. Nakon odličnog izdanja na NFL Combineu, njegov portfolio je išao uzlaznim smjerom i on će biti izabran u Top 5 na draftu. Idealan za: 49ers, Bears, Panthers, Bengals.

Malik Hooker, FS, Ohio State
Hooker je oduševio prošle sezone u secondaryju Ohio Statea (nije jedini). Ima idealnu visinu za poziciju, ima fantastičan pregled igre, odličan instinkt za loptu te je odličan u čuvanju protivničkih TE igrača što će mu biti prvi zadatak u NFL-u. U igri probijanjem zbog sjajnog pregleda igre dobro pokriva teren, no mali problem su promašena zaustavljanja protivničkih RB-a, što će trebati na višoj razini popraviti. Portfolio mu je rušila operacija ramena koju je odradio u siječnju te bi bez nje bio top 5 izbor, a ovako bi trebao biti izabran u prvih 10 na draftu. Idealan za: Titans, Chargers, Saints.

Leonard Fournette, RB, LSU
Fournette je najbolji igrač napada koji je dostupan na draftu. Imao je sjajnu karijeru na LSU-u. Odlično probija, ima sjajnu brzinu nakon izlazka iz bloka i na otvorenom polju ga nitko ne stiže. Zbog odlične konstitucije tijela teško ga je oboriti i vrlo često nakon prvog zaustavljanja,osvoji još koju yardu prije pada na tlo. Dobar je i u hvatanju lopte kad su screen akcije u pitanju, a odličan je i bloker kad treba zaštiti QB-a. Siguran izbor u prvih 10. Idealan za: Jaguars, Jets, Panthers.

Marshon Lattimore, CB, Ohio State
Drugi igrač secondaryja Ohio Statea koji će biti izabran u top 10 na draftu, a kao prvi CB je Lattimore. Ima odličnu tehniku, odličnu brzinu, odličan pregled igre, može igrati i uz i od protivničkog igrača, ali će dodavanje prema tom igraču zaustaviti. Sjajan je u rušenju i zaustavljanju igre probijanjem i ima sve što je potrebno da bude glavni CB ekipe. Top 10 izbor. Idealan za: Bears, Titans, Bills.

O.J. Howard, TE, Alabama
Howard je igrač čiji je portfolio najviše išao prema gore. Sjajna kombinacija visine, brzine i pokretljivosti. Sjajan je bloker u igri probijanjem i samo zbog slabe iskorištenosti u napadu Alabame nije imao bolje brojke u igri dodavanjem dok je bio na koledžu. Kako su napadi u NFL-u drugačije rađeni, njegove brojke bi trebale biti jako dobre, neovisno u kojoj momčadi završio. Bit će biran u top 15. Idealan za: Jaguars, Titans, Jets, Buccaneers.

Mitchell Trubisky, QB, North Carolina
Mitchell Trubisky je bio starter u North Carolini samo prošlu sezonu i na temelju njegovih sjajnih brojki, prije svega postotka uspješnih dodavanja i malog broja bačenih presječenih lopti te uz idealnu visinu i dobre pokrete u „džepu“ (pocket) iza OL, zaradio je mišljenje analitičara da bi on trebao biti prvi QB koji će biti izabran na draftu. Najveća zamjerka je naravno mali broj utakmica za analizu, ali ono što je pokazao, govori da će velika većina trenera moći s njime lagano raditi da bi postao jedan od boljih QB-a u NFL-u. Očekuje se da bi prvu sezonu trebao provesti na klupi učeći iza nekog veterana. Idealan za: Browns, 49ers, Bears, Texans, Chiefs.

Derek Barnett, OLB, Tennessee
Barnett je odradio dvije produktivne sezone za Tennessee. Zbog nedostatka elitne brzine, on svoj pass rush odrađuje preko snage i dobre tehnike što je uvijek pozitivna stvar. Previše je nekonstantan u branjenju igre probijanjem te ga to sprječava da se o njemu priča kao o top 10 izboru, tako da mu je vjerojatno od 8. do 20. mjesta neki raspon u kojem bi trebao biti izabran. Idealan za: Bengals, Browns, Cardinals, Colts.

Corey Davis, WR, Western Michigan
Kada pohađate Western Michigan tada ste osuđeni biti izabrani u zadnjim rundama drafta. Osim ako niste odličan igrač koji digne program na višu razinu. Davis ima idealnu visinu, težinu i brzinu za igrati poziciju, može igrati i po football terminologiji „inside“ i „outside“ (trčanje rute kroz sredinu terena te trčanje uz rub igrališta), a najveća prednost mu je što je odličan trkač ruta. Jako rijetko ispušta lopte pri hvatanju, da je igrao na nekom poznatijem koledžu bio bi top 10 izbor, ovako je top 20. Idealan za: Bills, Saints, Ravens.

Mike Williams, WR, Clemson
Williams je imao dvije sjajne sezone na Clemsonu i bio je glavna meta za QB-a Watsona. Sjajan je u „contested“ hvatanjima (kad se bori za visoko bačenu loptu s protivničkim CB-om) te je zbog svoje visine i snage jako težak za čuvanje. Iako nema elitnu brzinu, odličan je u odvajanju od protivničkih obrambenih igrača. Najveća zamjerka je da nije sjajan trkač ruta te da se previše oslanja na svoje skakačke mogućnosti. Možda bude izabran u top 10, ali slično kao i Davis, bit će izabran u top 20. Idealan za: Titans, Bills, Cardinals.

Christian McCaffrey, RB, Stanford
McCaffrey je radio na strani napada ono što mu je kolega Thomas radio na strani obrane, a to je da je bio nositelj napada Stanforda. Sjajan je u čitanju igre i uspoređuju ga po tome sa RB-om Steelersa LeVeonom Bellom te iako nema elitnu snagu i brzinu, odlično zarađuje yarde zbog tog čitanja igre. Bio je sjajan KR i PR pa će vjerojatno i u NFL-u tu dobiti priliku da se dokaže. Sjajan je i kao hvatač, odlično trči rute kao slot hvatač i ako ne uspije kao RB, ima budućnost kao hvatač. Mala zamjerka je blokiranje obrambenih igrača pri zaštiti QB-a koje je još uvijek na prosječnoj razini. Top 20. Idealan za: Panthers, Eagles, Colts.

Dalvin Cook, RB, Florida State
Cook je najbolji RB kad je u pitanju otvoreni teren, jer ima fantastičnu promjenu smjera i kad jednom izbjegne prva dva pokušaja rušenja onda osvaja veliki broj yardi. Slično kao i McCaffrey, dosta je strpljiv i čeka da mu se nakon bloka ofenzivne linije otvori prostor kroz koji ce protrčati. Sjajan je u igri dodavanjem, kao i trčanju ruta tako da će biti dosta korišten tijekom utakmica. Dobar je i u blokiranju protivničkih obrambenih igrača i pri zaštiti QB-a, ali mu je najveći problem ponašanje izvan terena (nasilno ponašanje prema djevojci), a na što su timovi dosta osjetljivi. Trebao bi biti Top 20 izbor. Idealan za: Eagles, Colts, Buccaneers.

Forest Lamp, OG, Western Kentucky
U godini u kojoj je nakon dosta dugo vremena jako slaba draft klasa u ofenzivnoj liniji, Forest Lamp je najbolji prospekt na toj poziciji iako neće igrati na najkritičnijim mjestima, OT, nego će igrati unutra na mjestu OG-a zbog nedostatka idealne visine. Svoju poziciju drži dobro zbog odlične tehnike i pravi odlične blokove za igru probijanjem. Starter od prvog dana, trebao bi biti izabran u top 20. Idealan za: Ravens, Dolphins.

Gareon Conley, CB, Ohio State
Treći član iz sjajnog secondaryja Ohio Statea koji će izaći na draft je Gareon Conley. Odličan je u praćenju protivničkih hvatača te ima odličan pregled igre. Najveća zamjerka mu je da ima problema u rušenju protivničkih RB-a. Trebao bi biti izabran u prvoj rundi. Idealan za: Titans, Seahawks, Cowboys, Packers.

Tre’Davious White, CB, LSU White je igrao dosta u sjeni Adamsa, ali je bio dosta produktivan. Ima odličan pregled igre, sjajan je u zonskoj obrani te je jako dobar u zaustavljanju igre probijanjem. Nedostatak mu je da mu se zna dogoditi da ne može ispratiti protivničkog hvatača na dubokim rutama. Slično kao i Conley, trebao bi biti izabran u prvoj rundi: Idealan za: Titans, Seahawks, Cowboys.

Deshaun Watson, QB, Clemson
Prije sedam mjeseci, da se tada draft održavao, Deshaun Watson bi bio prvi izbor na draftu. I iako je i u prošloj sezoni vodio Clemson do finala doigravanja u koledžu, mnogi ga ne vide kao najboljeg QB prospekta na ovom draftu. Ima dosta dobru ruku, može baciti svaku vrstu dodavanja, dobar je u igri probijanjem kad nema opcije za baciti loptu, to su mu glavne kvalitete. U prošloj je sezoni imao dosta presječenih dodavanja što je i glavni razlog da mu je portfolio pao te će na višoj razini morati raditi više na tome da bi smanjio skupe pogreške. Slično kao i Trubisky, bilo bi dobro kada bi u prvoj sezoni sjedio na klupi i učio od veterana. Prva runda. Idealan za: Bears, Browns, Texans.

Takkarist McKinley, OLB, UCLA
McKinley je još jedan u nizu dobrih obrambenih prospekata na ovom draftu. Ima elitnu brzinu za OLB-a i trebao bi biti u mogućnosti zbog te brzine i dobre tehnike vrlo brzo doći do protivničkog QB-a. Ima problema u zaustavljanju igre probijanjem pa vjerojatno u NFL-u neće biti igrač za sva tri pokušaja, nego najčešće u onim očitim akcijama dodavanja. Top 25. Idealan za: Colts, Buccaneers, Dolphins.

John Ross, WR, Washington
Ross je na NFL Combineu srušio rekord za najbrže otrčanih 40 yardi, u vremenu od 4,22. To mu je podiglo portfolio, uz dobro trčanje ruta trebao bi biti dosta dobar broj 2 hvatač u ekipi. Sjajan je i KR te bi trebao pomoći i u specijalnim timovima. Prva runda. Idealan za: Broncos, Lions, Chiefs.

Charles Harris, OLB, Missouri
Harris je slično kao i McKinley dobar pass rusher koji bi trebao odmah doprinositi momčadi koja ga drafta. Iako nema sjajnu brzinu, tehnika i snaga su ti kojima on dobiva dvoboje protiv igrača iz protivničke ofenzivne linije. Nekonstantnost u zaustavljanju igre probijanja je najveća mana. Prva runda. Idealan za: Dolphins, Raiders, Cowboys, Packers.

Haason Reddick, ILB, Temple
Kao dosta dobar LB, Reddick bi u NFL-u trebao igrati primarno u sredini obrane jer ima elitnu brzinu kojom može brzo stići do protivničkog hvatača ili probijača te dosta dobro čuva TE-ove. Odličan je u zaustavljanju igre probijanjem. Ne bi se iznenadili ako bi bio izabran i u prvih 20. Prva runda. Idealan za: Redskins, Lions, Giants.

Jarrad Davis, ILB, Florida
Slično kao i Reddick, i Davis je idealan igrač za sredinu terena, s fantastičnom brzinom i dobrim pregledom igre. U zaustavljanju igre probijanjem je odličan, dok mu je jedina mana da ponekad mu se dogodi da izgubi svog igrača kojeg treba čuvati u igri dodavanjem. Prva runda. Idealan za: Lions, Giants, Raiders.

Taco Charlton, DE, Michigan Charlton ima sve predispozicije biti dominantan igrač obrambene linije, ali mu još treba pomoć trenera da ispravi nekoliko mana. Jako je dobar u pass rush akcijama, ali je dosta nekonstantan u zaustavljanju igre probijanjem. U tom dijelu će morati najviše raditi s trenerima. Kraj prve i rana druga runda. Idealan za: Cowboys, Steelers, Falcons.

Garrett Bolles, OT, Utah
Bolles će uz Lampa i Ramczyka biti jedan od rijetkih OL igrača izabranih na ovogodišnjem draftu u prvoj rundi. Kako je bio samo jednu godinu starter na mjestu OT-a, ima još mnogo za učiti, ali pokazao je ogroman napredak pa bi mu to trebala biti jedna od boljih preporuka. Bio je dobar i u protekciji QB-a kao i u kreiranju blokova za igru probijanjem. Uz rad s NFL trenerima trebao bi postati dobar OT. Prva runda: Idealan za: Ravens, Broncos, Seahawks.

Ryan Ramczyk, OT, Wisconsin
Slično kao Bolles i Ramczyk treba iskustva na poziciji te pomoć trenera da bi bio odličan igrač. Bolji je u protekciji QB-a nego u kreiranju blokova za igru probijanjem, ali se to da popraviti u suradnji s trenerima. Prva runda. Idealan za: Broncos, Seahawks.

David Njoku, TE, Miami
David je bio sjajan zadnju sezonu, kako zbog odlične igre u akcijama dodavanja tako i zbog dobre brzine, u NFL-u će protivnički obrambeni igrači imati veliki problem zaustaviti ga. Solidan je u pravljenju blokova za RB-a i tu ima prostora za napredak. Kraj prve ili rana druga runda: Idealan za: Buccaneers, 49ers, Rams.

Evan Engram, TE, Ole Miss
Engram je na Ole Missu igrao više kao WR te zbog toga posjeduje sjajne hvatačke sposobnosti. U NFL-u će zbog visine vjerojatno igrati TE poziciju. Morat će dosta raditi na popravljanju blokiranja, jer je to dosta slabo radio na koledžu. Kraj prve ili rana druga runda. Idealan za: Buccaneers, 49ers, Rams.

Jabrill Peppers, S, Michigan
Najzanimljiviji koledž igrač prošle sezone je bio Peppers. Igrao je na nekoliko različitih pozicija i jos treneri trebaju odlučiti gdje ga postaviti, obrana ili napad kao RB. Trenutno ga većina analitičara projektira kao SS prospekta, jer može čuvati dobro TE-ove te je sjajan u zaustavljanju igre probijanjem. Odličan je returner te će pomoći u specijalnim timovima također. Kraj prve ili rana druga runda. Idealan za: Redskins, Raiders, Cowboys, Browns, Bears.

Quincy Wilson, CB, Florida
Wilson je CB koji bi trebao biti broj 2 u ekipi koja već ima top CB-a. Jako je dobar u zaustavljanju igre probijanja, ima odličan pregled igre te je dobar u zonskoj obrani. U dvobojima jedan protiv jedan s protivničkim hvatačima je odličan. Kraj prve ili rana druga runda. Idealan za: Seahawks, Chiefs, Cowboys, Packers.

Budda Baker, S, Washington
Baker ima elitnu brzinu i pregled igre, ali je malo niži nego što je uobičajeno za safety prospekta. Zbog toga bi mogao imati problema u branjenju protivničkih TE-ova. Odličan je u zaustavljanju igre probijanjem te će biti dobar kao bloker u igri specijalnih timova. Kraj prve ili rana druga runda. Idealan za: Cowboys, Browns, Bears, Rams.

Obi Melinfonwu, FS, Connecticut
Melinfonwu je svoj portfolio podigao tijekom zadnja 3 mjeseca sjajnim predstavljanjem na NFL Combineu i Senior Bowlu. Ima idealnu kombinaciju brzine i visine, uz to je dosta dobar u zaustavljanju igre probijanjem. Mali problem je da ostavlja dosta prostora hvatačima za uhvatiti loptu, ali je onda brz u zaustavljanju njihovog daljnjeg napretka te su ubrzo oboreni na teren. Kraj prve ili rana druga runda. Idealan za: Browns, Bears.

DeShone Kizer, QB, Notre Dame
Kizer je dugo vremena smatran kao drugi QB u klasi iza Watsona, ali mu je portfolio pao zbog toga što su analitičari počeli pričati više o drugim quarterbackovima, da bi mogli biti izabrani prije njega. Kizer kao i Watson može odraditi sva dodavanja, ali često mu se dogodi da baci prekratku loptu, što će trebati popraviti u radu s trenerima. Zamjerka mu je i slabije čitanje igre i ako mu prva ili druga meta nije slobodna, on se odlučuje na trčanje u čemu je odličan. Ima puno za raditi da bi bio starter u NFL-u i slično kao i Trubisky i Watson, potrebno mu je jednu sezonu biti na klupi da bi bio bolji. Prva runda ili rana druga runda. Idealan za: Chiefs, Browns, 49ers, Bears.

T.J. Watt, OLB, Wisconsin
Kad se ime Watt spomene u NFL-u, oni koji redovno prate sport, znaju da se govori o jednom od najboljih obrambenih igrača lige, J.J. Wattu. T.J. je njegov brat. I iako nije toliko dobar prospekt kao brat, T.J. je igrao odlično u Wisconsinu i trebao bi biti izabran u prvoj rundi drafta. Ima dobru brzinu i sjajnu tehniku, odličan je u zaustavljanju igre probijanjem. Kraj prve runde. Idealan za: Steelers, Falcons.

Adoree Jackson, CB, USC
Jackson je igrao i u napadu kao hvatač i u obrani kao branič dok je bio na USC-u pa će mu trebati vremena da postane top CB u ligi. Ima odličnu brzinu pa brzo dolazi i ruši protivničkog hvatača, ali je slab u branjenju jedan na jedan jer još uvijek ima problema s čitanjem igre. Ima sve predispozicije koje treneri traže i vjerojatno će u suradnji s njima biti bolji kako bude skupljao iskustvo. Vjerojatno će za početak igrati u nickel formacijama trećeg CB-a. Odličan je returner te bi i tu trebao biti od pomoći. Rana druga runda. Idealan za: 49ers, Bears, Bills, Eagles.

Cam Robinson, OT, Alabama
Robinson je sjajan u kreiranju blokova za igru probijanjem, ali ima problema u zaustavljanju protivničkih pass rushera i ne ostavlja puno vremena za QB-a da baci loptu. Zbog toga bi vrlo vjerojatno mogao u NFL-u na početku karijere igrati OG-a. Kraj prve ili rana druga runda. Idealan za: Falcons, 49ers, Jaguars, Jets.

Marlon Humphrey, CB, Alabama
Humphrey je prije par mjeseci bio u razgovorima da bi mogao biti izabran u prvoj rundi, ali je njegov portfolio pao zbog problema u branjenju dubokih lopti i zato što takozvane ničije lopte često završe u rukama protivničkih hvatača. Odličan je u zaustavljanju igre probijanjem. Vjerojatno će igrati kao broj 2 CB na startu karijere. Kraj prve ili rana druga runda. Idealan za: Seahawks, Cowboys, Packers, Browns.

Kevin King, CB, Washington
Za razliku od Humphreya, King je odličan u praćenju protivničkih hvatača i ne dopušta odvajanja. Solidan je u zaustavljanju probijanja. Dojam je da nema puno prostora za napredak pa mu zbog toga portfolio stoji niže od drugih CB-a. Druga runda. Idealan za: Browns, 49ers, Bears, Bills, Eagles.

Zay Jones, WR, East Carolina
Kako je spomenuti Davis bio glavna zvijezda na Western Michiganu, tako je i Jones bio glavna zvijezda na East Carolini. Može kao i Davis igrati „inside“ i „outside“. Nema elitnu brzinu i solidno trči rute pa će zbog toga biti izbor druge runde. Zbog odličnih hvatačkih sposobnosti trebao bi biti odličan u goal-to-go situacijama. Druga runda. Idealan za: Rams, Bills, Cardinals, Ravens.

Jordan Willis, DE, Kansas State
Willis je solidan prospekt koji je bolji u zaustavljanju igre probijanjem, nego u stvaranju pritiska na QB-a. Druga runda. Idealan za: Bengals, Bills, Saints, Cardinals.

Teez Tabor, CB, Florida
Tabor igra odlično uz protivničkog hvatača i ne dopušta odvajanja. Problem je igra protiv probijanja, gdje često ne odradi posao do kraja, odnosno ne zaustavi protivničkog RB-a. Ima dosta prostora za napredovati. Zbog mnogobrojnih problema izvan terena vjerojatno će biti biran sredinom druge runde. Idealan za: Eagle, Colts, Dolphins.

Marcus Williams, S, Utah
Williams je odličan u čitanju akcija i pregledu igre, ali ima problema u zaustavljanju igre probijanjem. Druga runda. Idealan za: Rams, Buccaneers, Texans.

Carl Lawson, OLB, Auburn
Lawson svoje dvoboje dobiva preko tehnike i snage, iako je nižeg rasta od idealnog za poziciju pass rushera. Dobar je u zaustavljanju igre probijanjem. Manjak brzine i problemi s ozljedama koje je imao u prošlosti mu smanjuju portfolio. Druga runda. Idealan za: Saints, Browns, Dolphins.

Pat Mahomes, QB, Texas Tech
Mahomes će kao i ostala trojica QB prospekta trebati vremena da bude spreman za NFL akciju. Ima sjajnu ruku i može baciti odličnu duboku loptu, ali mehanika, snalaženje u „džepu“, rad nogu i pokreti tijela su mu na niskom nivou i morat će puno raditi na tome. Godinu dana učenja iza veterana će mu sigurno pomoći. Prva ili druga runda. Idealan za: Cardinals, Chiefs, Bears.

Zach Cunningham, LB, Vanderbilt
Cunnigham je bio produktivan na koledžu te bi se to trebalo nastaviti i u NFL-u. Vjerojatno će igrati OLB poziciju u NFL-u zbog dobre atletičnosti. Druga runda. Chargers, Saints, Eagles, Vikings, Buccaneers.

Sidney Jones, CB, Washington
Sidney je bio u razgovoru za izbor u prvoj rundi pa i u top 20, ali je na zadnjem testiranju zaradio ozljedu koljena i neće biti spreman za iduću sezonu. Zbog toga je njegov portfolio pao i vjerojatno će biti izabran u drugoj ili trećoj rundi. Sjajan je u praćenju protivničkih hvatača, no znao je imati problema protiv viših hvatača. Dobar je i u zaustavljanju igre probijanjem. Draftanje njega je ulaganje u budućnost. Idealan za: Lions, Patriots.

Joe Mixon, RB, Oklahoma
Mixon je sjajan probijač, odličan kao hvatač i odličan kao returner. Zašto neće biti izabran u prvoj rundi je pitanje njegovog karaktera. 2014. je udario jednu ženu u trgovini, a 2016. je prijetio na koledžu parking djelatnici. Timovi se boje uzimati takve igrače koji ako to naprave u NFL-u budu suspendirani. Da nema tih problema, bio bi izabran u prvoj rundi. Ovako je veliki upitnik. Možda uopće ne bude izabran, a možda se neka momčad odluči na njegov izbor već u drugoj rundi. Idealan za: Panthers, Eagles, Colts, Buccaneers.

Alvin Kamara, RB, Tennessee
Kamara nije bio puno korišten na koledžu, ali ima sve predispozicije biti odličan probijač u NFL-u. Slično kao i ostali je odličan i hvatač, što je jedan od trendova za RB-e na ovom draftu te dobar bloker u akcijama dodavanja. No, kao i Mixon, imao je problema van terena (dosta manjih) i trebao bi biti izabran u drugoj rundi. Idealan za: Panthers, Eagles, Colts, Buccaneers.

Tim Williams, OLB, Alabama¬
Tim Williams će biti dobar OLB u NFL-u, slično kao i u Alabami, gdje je imao dobru produkciju. Odličan je pass rusher i solidan u zaustavljanju igre probijanja. Ali, problematičan je karakter i problemi izvan terena će utjecati na to da će biti izabran niže nego što bi trebalo. Druga runda. Idealan za: Vikings, Falcons, Patriots.

NFL draft se održava tri dana i ima sedam rundi. Traje od 27. do 29. travnja. Prvi dan se biraju izbori prve runde. Drugog dana se biraju izbori druge i treće runde. Zadnji dan su na rasporedu preostale runde.

Većina draft analitičara predviđa (engleski: mock) kako bi koja momčad trebala birati na draftu (zbog toga i stoji za svakog igrača moguća destinacija), ali ako se dogodi samo jedan „krivi“ trade na dan drafta i sav trud predviđanja pada u vodu. Radi se o jednom zanimljivom događaju gdje se miješaju emocije igrača i gdje se o izboru nekog igrača u pojedinu momčad može raspravljati danima u svijetu NFL-a.

„Cleveland Browns are on the clock.“

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • baseggio25.04.2017. u 19:52
    To ti je NFL...
    baseggio
  • renimus25.04.2017. u 17:23
    Od top 50 njih 30tak su idealni za 49ers. Nevjerovatno kojom brzinom je vodstvo kluba srozalo ovu ekipu od superbowla do dna.
    renimus
  • stipest25.04.2017. u 11:52
    Svaka čast na članku.Hvala !!!
    stipest