Nogomet

VIDEO: Ajaxova mladost razbila Lyon i došla pred vrata finala

Dario Dodić • srijeda, 03.05.2017.
VIDEO: Ajaxova mladost razbila Lyon i došla pred vrata finala
Foto: EPA

Nogometaši Ajaxa u fantastičnoj su utakmici u Amsterdamu s uvjerljivih 4:1 u prvom susretu polufinala Europske lige svladali momčad Lyona i napravili veliki korak prema finalu...

Ajax - Lyon 4:1 (2:0)

Europska liga, polufinale, 1. utakmica
Amsterdam - Johan Cruijff ArenA
Suci: Gianluca Rocchi, Elenito di Liberatore, Mauro Tonolini (svi Italija)
Četvrti sudac: Filippo Meli (Italija)

Golovi: 1:0 Traore 25', 2:0 Dolberg 34', 3:0 Younes 49', 3:1 Valbuena 66', 4:1 Traore 71'
Žuti kartoni: De Ligt 30', Traore 62'/Gonalons 41'
Crveni kartoni:

Ajax: Onana, Riedewald, De Ligt, Sanchez, Tete, Ziyech, Schöne (od 71. Van de Beek), Klaassen, Younes (od 79. Kluivert), Dolberg (od 88. Neres), Traore

Lyon: Lopes, Morel, Diakhaby, N'Koulou, Jallet (od 69. Rafael), Gonalons, Tousart (od 58. Ghezzal), Valbuena, Tolisso, Cornet (od 76. Lacazette), Fekir

Nastavi li igrati kao večeras, Ajaxova mladost mogla bi do europskog trofeja ove sezone. Druga najmlađa postava u ovoj sezoni Europske lige (početnih 11 u prosjeku je bilo staro 22 godine i 137 dana) očitalo je pravu nogometnu lekciju Lyonu i nanijelo najteži poraz nekoj francuskoj momčadi u polufinalu ovog natjecanja (uključujući Kup Uefe).

U prvom nastupu neke nizozemske momčadi u europskom polufinalu nakon 2005. godine Ajax je podsjetio na one najveće dane, a efikasnošću se i izjednačio s Ajaxom iz 1995. godine gledajući broj postignutih pogodaka neke nizozemske momčadi u europskom polufinalu ili finalu.

Na Johan Cruijff Areni Ajax i Lyon odigrali su poprilično otvorenu utakmicu, prštale su prilike na obje strane, ali bolji su bili domaći mladići, što su već u prvom poluvremenu okrunili dvama pogocima. Iz prve prave prilike, u 25. minuti Ajax dolazi do vodstva. S desne je strane "kiflu" u sredinu poslao danas fenomenalni Hakim Ziyech, Bertrand Traore više ramenom nego glavom zabija za vodstvo Ajaxa.

Devet minuta kasnije bilo je već 2:0 za domaći sastav, slabo je jednu loptu očistio Lyonov vratar Lopes, Traore je viši u skoku od jednog Lyonovog igrača, glavom šalje loptu u prostor za Dolberga, koji lijepo vanjskim dijelom kopačke po drugi put šalje loptu u Lopesovu mrežu.

Na samom otvaranju drugog dijela Lopes je po treći put kapitulirao. Krasnu su akciju odigrali domaći nogometaši, u konačnici Ziyech šalje loptu do Younesa na lijevu stranu, koji uz pomoć obrambenog bloka šalje loptu u mrežu Lyona za velikih 3:0.

Nakon primljenog trećeg gola Lyon se dodatno otvorio i krenuo u opsadu Ajaxovog gola, što je na naplatu stiglo već u 66. minuti. Slabo je očistila obrana Ajaxa, lopta dolazi do Valbuene na rubu šesnaesterca, lijepo pogađa za 3:1 i kakvu-takvu nadu gostiju.

Nizale su se prilike s obje strane, a Lyon je došao blizu drugog pogotka kada je u 69. minuti Nabil Fekir izbio sam pred Onanu, no Ajaxov vratar sjajno brani. Vrlo brzo je uslijedila kazna s druge strane, konačnih 4:1 postavlja Traore s peterca nakon oštrog prizemnog ubačaja Ziyecha, koji je tako postao prvi igrač koji je u jednoj utakmici polufinala ili finala Europske lige ubilježio čak tri asistencije.

Već nekoliko minuta kasnije Onana ponovno spašava Ajax, prvo brani Ghezzalov pokušaj nakon što se prošetao kroz domaću obranu, lopta se odbija do Rafaela čiji silovit pokušaj ponovno brani Onana i gura Ajax vrlo blizu finalu natjecanja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!