Ostali sportovi

ANALIZA: NFL Draft 2017 – Tko je dobro birao, a tko loše?

Sportnet • subota, 06.05.2017.
ANALIZA: NFL Draft 2017 – Tko je dobro birao, a tko loše?
Foto: EPA

NFL draft je odrađen prije nekoliko dana, donosimo procjene kako će koji igrač doprinositi u izabranoj momčadi. Bio je to draft s najviše odrađenih tradeova (zamjena mjesta) u povijesti i sva predviđanja analitičara prije samog drafta su pala u vodu. Bilo je dosta iznenađujućih izbora, pogotovo u prve dvije runde u kojima je i najbolji talent na raspolaganju, ali uglavnom je većina timova birala po svojim preferencijama...

AUTOR: Antonio Jukić

AFC EAST

Buffalo Bills – CB Tre'Davious White (27. ukupno), WR Zay Jones (37.), OG Dion Dawkins (63.), LB Matt Milano (163.), QB Nathan Peterman (171.), LB Tanner Vallejo (195.).

Nakon što su tradeali dolje s Chiefsima i pokupili iz 2018. njihov izbor prve runde, Billsi su odradili zanimljiv draft. Izabrali su s prva dva izbora dvojicu igrača koji će odmah biti starteri na svojim pozicijama, OG Dawkins će se također boriti za startno mjesto, LB Milano donosi kvalitetnu zamjenu u tom dijelu obrane, drugi LB Vallejo će igrati na početku karijere u specijalnim timovima, jer je bio odličan na sveučilištu u tom dijelu igre kao sjajan obarač protivničkih returnera. QB Peterman je tu kako bi učio prvu godinu. Najveće potrebe su im i bile CB te WR i to su i izabrali s prva dva picka. Vrlo dobar draft.

Miami Dolphins – DE Charles Harris (22. ukupno), LB Raekwon McMillan (54.), CB Cordrea Tankersley (97.), OG Isaac Asiata (164.), DT Davon Godchaux (178.), DT Vincent Taylor (194.), WR Isaiah Ford (237.).

Ako je itko birao po potrebama, to su bili Dolphinsi, prva četiri izbora su otišla tamo gdje su im i najveće potrebe bile. Harris donosi pass-rush, a McMillan je sjajan LB koji dolazi u dobro društvo na Floridi i trebao bi kao i Harris odmah poboljšati taj dio obrane. Tankersley je sjajan kad je u pitanju branjenje protivničkih hvatača, ali u igri probijanjem bježi od protivničkih probijača zbog čega je i pao u treću rundu. Asiata je odličan u kreiranju blokova u igri probijanjem, ono što im je i bilo potrebno, da se stvori još više prilika za RB-a Ajayija. Godchaux i Taylor će biti za početak u rotaciji u prednjoj obrambenoj liniji, dok će Ford biti u borbi za mjesto šestog hvatača ekipe, a to vrlo vjerojatno znači i dosta dužnosti u specijalnim timovima. Vjerujem da će trojica igrača sigurno startati u prvom tjednu za Dolphinse. Odličan draft.

New England Patriots – DE Derek Rivers (83. ukupno), OT Antonio Garcia (85.), DE Deatrich Wise (131.), OT Conor McDermott (211.).

Kako su Patriotsi tijekom FA razdoblja tradeali izbore prve i druge runde za igrače koje su željeli, tako i nisu birali do pred kraj treće runde. Rivers i Wise su solidni izbori za runde u kojima su otišli, dolaze kod trenerskog maga Belichicka i očekujem da će se za njih vjerojatno za par godina čuti. Garcia bi mogao kroz nekoliko godina postati dobar LT i zbog toga je i biran, a McDermott će mu biti konkurencija kroz trening kampove. Odličan roster je dobio solidne prospekte i vjerojatno u početku većinom igrače koji će biti zamjene na svojim pozicijama. Solidan draft.

New York Jets – SS Jamal Adams (6. ukupno), S Marcus Maye (39.), WR ArDarius Stewart (79.), WR Chad Hansen (141.), TE Jordan Leggett (150.), LB Dylan Donahue (181.), RB Elijah McGuire (188.), CB Jeremy Clark (197.), CB Derrick Jones (204.).

Dosta zanimljiv draft Jetsa, gdje su na tri pozicije birali po dvojicu igrača. Adams je buduća zvijezda lige, Maye bi mu trebao biti partner u zadnjem dijelu obrane. Stewart i Hansen bi trebali u budućnosti nositi napad uz Leggetta. Zanimljivo je da su već par godina Jetsi imali daleko najmanje korištenu igru s TE-om, tako da bi ovo biranje Leggetta trebalo biti promjena u nekom drugom smjeru. McGuire je odličan kao hvatač, bit će vjerojatno u igri za prvu zamjenu na poziciji. Donahue je igrač za dubinu rostera za sredinu obrane, dok su Clark i Jones projekti za budućnost na CB poziciji, vjerujem da će obojica dobiti dosta prilika. Vjerojatno će četvorica biti starteri na početku sezone. Vrlo dobar draft.

AFC NORTH

Baltimore Ravens – CB Marlon Humphrey (16. ukupno), OLB Tyus Bowser (47.), DE Chris Wormley (74.), OLB Tim Williams (78.), OG Nico Siragusa (122.), OG Jermaine Eluemunor (159.), CB Chuck Clark (186.).

Ozzie Newsome, GM Ravensa je ostao vjeran svojoj ljubavi, Alabami, draftao je dvojicu igrača s tog koledža, Humphreya i Williamsa. Njih dvojica bi mogli odmah startati na svojim pozicijama, kao i Bowser. Wormley je također u igri da bude ako ne starter, onda prva zamjena na svojoj poziciji. Siragusa i Eluemunor će se boriti za startno mjesto na poziciji RG. Clark je prospekt za budućnost u secondaryju. Vjerujem da će ako izbori mjesto na rosteru igrati dosta u specijalnim timovima prvu sezonu. Vrlo dobar draft.

Cincinnati Bengals – WR John Ross (9. ukupno), RB Joe Mixon (48.), OLB Jordan Willis (73.), OLB Carl Lawson (116.), WR Josh Malone (128.), DT Ryan Glasgow (138.), K Jake Elliott (153.), OC J.J. Dielman (176.), LB Jordan Evans (193.), RB Brandon Wilson (207.), TE Mason Schreck (251.).

Bengalsi su jedna od ekipa koja je imala veliki broj izabranih igrača. Ross bi trebao biti treća opcija u hvatačkom dijelu ekipe iza WR A.J. Greena i TE Tylera Eiferta, što bi trebalo pridonijeti boljem napadu. Mixon i Lawson su upitni izbori. Ne zbog toga što pokazuju na terenu, nego zbog problema van terena u slučaju Mixona te dosta ozljeda u slučaju Lawsona, ali Bengalsi se nisu bojali uzeti takve igrače i ranije,koji su se pokazali odličnim investicijama. Willis je jako dobar izbor i mogao bi odmah biti starter, dok će se većina ostalih draftiranih igrača boriti da dođe i u prvih 53 na rosteru, koliko ih treba biti na startu sezone. Najveću šansu ima K Elliott jer su lani Bengalsi imali najlošiju realizaciju field goalova i ekstra poena. Dojam je da su dosta riskirali zbog problema koje donose Mixon i Lawson pa zbog toga mislim da su imali jedan solidan draft.

Cleveland Browns – DE Myles Garrett (1. ukupno), S Jabrill Peppers (25.), TE David Njoku (29.), QB DeShone Kizer (52.), DT Larry Ogunjobi (65.), CB Howard Wilson (126.), OT Roderick Johnson (160.), DT Caleb Brantley (185.), K Zane Gonzales (224.), RB Matt Dayes (252.).

Brownsi su već drugu godinu zaredom bili „pametni“ i nisu riskirali sve zbog nekog QB-a na draftu nego su čekali da im jedan padne u „krilo“ i probaju od njega napraviti startera. Kizer treba dosta učiti i vjerujem da će u Clevelandu imati dosta vremena za to. Garrett je bio najbolji igrač na draftu i sasvim je razuman izbor, Peppers nema definiranu poziciju u NFL-u, ali ima sjajan talent. Njoku bi trebao odmah doprinositi kao i kicker Gonzales. Ostali će vjerojatno biti rezerve na svojim pozicijama, i dobit će šansu boriti se za daljnji ostanak u NFL-u. Ne treba zanemariti da su si Brownsi kroz raznorazne tradeove što lani, što ove godine, osigurali čak pet izbora u prve dvije runde iduće godine (dva svoja izbora u te dvije runde, izbore Texansa u te dvije runde te izbor Eaglesa u drugoj rundi). Odličan draft.

Pittsburgh Steelers – OLB T.J. Watt (30. ukupno), WR JuJu Schuster-Smith (62.), CB Cameron Sutton (94.), RB James Conner (105.), QB Joshua Dobbs (135.), CB Brian Allen (173.), LS Colin Holba (213.), OLB Keion Adams (248.).

Najpotrebniju poziciju su Steelersi riješili biranjem Watta. Pass-rush im je ostao dosta slab nakon par odlazaka u FA razdoblju pa je biranje pass-rushera bio prioritet. Schuster-Smith je još jedno oružje za QB-a Roethlisbergera. Sutton bi trebao biti prva rezerva na CB poziciji, a Allen i Adams će se boriti da upadnu kao igrači specijalnih timova. QB Dobbs je tu za budućnost, da uči iza iskusnog Roethlisbergera, kao i Holba na poziciji LS, vjerojatno će prvu sezonu provesti u trening momčadi, a nagodinu biti starter. Zanimljiva je priča RB Connera koji je prebolio rak i koji se vratio footballu nakon što je ozdravio. Možda naprave i film o njemu. Solidan draft.

AFC SOUTH

Houston Texans – QB Deshaun Watson (12. ukupno), LB Zach Cunningham (57.), RB D'Onta Foreman (89.), OT Julie'n Davenport (130.), DT Carlos Watkins (142.), S Treston Decoud (169.), OC Kyle Fuller (243.).

Texansi su žrtvovali idući draft da bi izabrali Watsona, jer im treba QB da se bore za naslov. Od svih izabranih QB-a na draftu, on je najspremniji da bi startao od početka sezone. Vjerujem da će to i napraviti u Texasu. Cunningham dolazi u sjajnu obranu i ako ne bude starter u osnovnoj postavi, vjerujem da će imati dosta minuta u igri. Foreman će biti broj 3 RB na rosteru za početak, Davenport i Watkins su prospekti za budućnost, možda se Davenport izbori za mjesto startera. Decoud i Fuller su više izbori za dubinu na rosteru. Sve ovisi od Watsona, ako on bude odmah igrao dobro onda će ovo biti sjajan draft za Texanse, a ako ne, onda jedan solidan draft.

Indianapolis Colts – FS Malik Hooker (15. ukupno), CB Quincy Wilson (46.), DE Tarrell Basham (80.), OT Zach Banner (137.), RB Marlon Mack (143.), DT Grower Stewart (144.), CB Nate Hairston (158.), LB Anthony Walker Jr. (161.).

Hooker je bio igrač kojeg su dosta pratili u Indianapolisu, a kada ga Chargersi sedmim izborom nisu izabrali, vjerovali su da će pasti do njih. Odličan izbor, kao i izbor Wilsona, s ta dva izbora su popravili do sada slab secondary. Izbori Bashama i Bannera su također jako dobri. Basham donosi pass-rush, dok je Banner odličan u blokiranju za igru probijanjem, ono što već godinama je problem u igri Coltsa. Mack bi trebao dijeliti posao s Frankom Goreom, koji je ionako u godinama, dok će ostala trojica biti rezerve na svojim pozicijama. Novi GM, Chris Ballard, je imao sjajan prvi draft.

Jacksonville Jaguars – RB Leonard Fournette (4. ukupno), OT Cam Robinson (35.), DE Dawuane Smoot (68.), WR Dede Westbrook (110.), LB Blair Brown (148.), CB Jalen Myrick (222.), FB Marquez Williams (240.).

Većina analitičara prije drafta je očekivala izbor Fournettea na ovom mjestu. Jaguarsi su lani imali jako lošu igru probijanjem pa očekuju da će Fournette to ove godine popraviti. Da bi mu posao bio lakši, draftali su i odličnog blokera u igri probijanjem, OT Robinsona, tako da bi ta igra probijanjem ove godine trebala biti na većoj razini. Uz to su draftali i FB-a Williamsa, da bude pomoć u igri kad se očekuje da probijaju, jer FB također blokira za RB-a. Smoot je dobar izbor za rotaciju kao i Brown, dok je Myrick više prospekt koji će svoju šansu tražiti u specijalnim timovima kao igrač koji će rušiti protivničke returnere. Westbrook je najzanimljiviji izbor, jer da nema problema van terena, bio bi izabran dosta ranije, a ne u četvrtoj rundi, trebao bi biti dobro pojačanje za napad i vjerojatno četvrti hvatač u ekipi. Dobar draft.

Tennessee Titans – WR Corey Davis (5. ukupno), CB Adoree Jackson (18.), WR Taywan Taylor (72.), TE Jonnu Smith (100.), LB Jayon Brown (155.), OL Corey Levin (217.), OLB Josh Carraway (227.), OT Brad Seaton (236.), RB Khalfani Muhammad (241.).

Izborom Davisa i Jacksona Titansi su iznenadili većinu analitičara. Njih dva jesu talent za prvu rundu, ali možda su imali bolje opcije na tim pozicijama. Vrijeme će pokazati. Taylor je jako dobar ulov na kraju treće runde, kao i TE Smith. Obojica bi trebali dobiti dosta prilike u prvoj sezoni. Brown je LB/S tip igrača koji će morati još učiti da bi postao starter, vjerujem da će igrati u nekim specijalnim obrambenim postavama. Ostali igrači će većinom biti na početku karijere rezerve. Solidan draft.

AFC WEST

Denver Broncos – OT Garett Bolles (20. ukupno), DE DeMarcus Walker (51.), WR Carlos Henderson (82.), CB Brendan Langley (101.), TE Jake Butt (145.), WR Isaiah McKenzie (172.), RB De'Angelo Henderson (203.), QB Chad Kelly (253.).

Izbor Bollesa je bio očekivan, iako mora još učiti bit će vjerojatno odmah starter na mjestu LT-a. Walker donosi širinu u prednju liniju obrane. Henderson će se boriti za mjesto trećeg hvatača u timu, što je bio problem lani kod Broncosa. Langley će biti zamjena, jer Broncosi imaju jedan od najboljih secondaryja u ligi, ali je dobro uvijek dodati nekoga da bude oko onih najboljih, da uči i da uskoči ako se tko od startera ozlijedi. Butt bi bio izabran u jednoj od prve dvije runde, ali zbog ozljede koljena je pao sve do pete runde; po najavama bi trebao biti spreman zaigrati u listopadu. McKenzie bi trebao igrati kao returner i biti u igri za mjesto posljednjeg hvatača u momčadi. RB Henderson bi mogao dobiti priliku da pokaže što zna, jer su Broncosi lani imali dosta slabu igru probijanjem. „Mr. Irrelevant“ ili posljednje birani igrač na draftu je bio QB Kelly. Nećak legendarnog Bills QB-a, Jima Kellyja je bio dosta problematičan tijekom koledž karijere, ali ima dosta dobru ruku i mogao bi biti na rosteru na početku sezone kao treći QB. Solidan draft.

Kansas City Chiefs – QB Patrick Mahomes (10. ukupno), DE Tanoh Kpassagnon (59.), RB Kareem Hunt (86.), WR Jehu Chesson (139.), LB Ukeme Eligwe (183.), S Leon McQuay III (218.).

Očekivalo se cijelo vrijeme da bi mogli Chiefsi napraviti trade da dospiju ispred Texansa koji su birali 25., ali su otišli dosta više i tradeali s Billsima da bi mogli uzeti QB-a kojeg su pratili dugo vremena. Mahomes nije spreman startati ove sezone, ali zato ima vremena učiti iza QB-a Alexa Smitha godinu ili dvije kada ovom istječe ugovor i to je bio plan GM-a Dorseyja i trenera Reida. Kpassagnon bi odmah trebao da doprinosi u obrani, kao i Hunt u napadu. Nakon otpuštanja dugogodišnjeg RB-a Charlesa netko ga treba zamijeniti, a Hunt ima sve predispozicije da bude odličan probijač u NFL-u. Chesson je ulaganje u budućnost, vjerojatno će imati prilike ove godine da se pokaže, ali bi trebao biti jedan od glavnih dijelova napada u budućnosti, kao i Eligwe u obrani, tako da će obojica biti rezerve. McQuay će igrati u specijalnim postavama obrane i u specijalnim timovima. Solidan draft.

Los Angeles Chargers – WR Mike Williams (7. ukupno), OG Forrest Lamp (38.), OG Dan Feeney (71.), S Rayshawn Jenkins (113.), S Desmond King (151.), OT Sam Tevi (190.), DT Isaac Rochell (225.).

Izborom WR Williamsa, iznenadili su Chargersi većinu analitičara, ali su napravili jako dobar potez. QB Rivers je sve bliže kraju karijere i nemaju vremena za gubljenje, a kako je prvi hvatač ekipe Keenan Allen već dvije godine zaredom zadobio ozljede početkom sezone, ovo je bio isplativ rizik. Dodali su dva dobra OG-a koji bi trebali odmah doprinositi kako u protekciji Riversa, tako i u otvaranju prostora za RB-a. Jedina pozicija u obrani koja je bila upitna je S pa su tu dodali dvojicu igrača koji bi se trebali boriti za startera. Tevi i Rochell su igrači za dubinu na rosteru. Chargersi su jedini tim koji na ovom draftu nije odradio trade. Sjajan draft.

Oakland Raiders - CB Gareon Conley (24.), S Obi Melifonwu (56.), DT Eddie Vanderdoes (88.), OT David Sharpe (129.), LB Marquel Lee (168.), S Shalom Luani (221.), OT Jylan Ware (231.), RB Elijah Hood (242.), DT Treyvon Hester (244.).

Conley je imao nekih problema van terena, ali su Raidersi odlučili baciti kocku, jer je vrlo talentiran. Trebao bi im biti odmah od pomoći. Melifonwu će također biti starter jer je jako dobar u čuvanju protivničkih TE-ova. Sharpe bi se trebao boriti za mjesto startera na RT-u, iako ne vjerujem da će startati odmah, Lee će biti u rotaciji u LB dijelu ekipe, kao i Vanderdoes u prednjem dijelu obrane. Ostali će vjerojatno završiti u trening timu jer su projekti za budućnost i treba im vremena da se razviju. Solidan draft.

NFC EAST

Dallas Cowboys – DE Taco Charlton (28. ukupno), CB Chidobe Awuzie (60.), CB Jourdan Lewis (92.), WE Ryan Switzer (133.), S Xavier Woods (191.), CB Marquez White (216.), DT Joey Ivie (228.), WR Noah Brown (239.), DT Jordan Carell (246.).

Cowboysi su izgubili dosta dijelova u obrani tijekom FA razdoblja pa su na taj dio fokusirali draft. Charlton bi trebao pomoći dosta slabom prednjem dijelu obrane. Awuzie bi trebao biti broj 2 CB u ekipi, dok bi Lewis trebao igrati u postavama kada su na terenu potrebna tri cornerbacka. Woods će dobiti priliku da se bori za mjesto startera. Switzer će vjerojatno biti returner, a i ponekad će zaigrati na mjestu „slot“ hvatača. Ivie i Carell bi se mogli međusobno boriti za mjesto u rotaciji u prednjoj liniji obrane, dok će White i Brown vjerojatno za početak karijere igrati u specijalnim timovima. Draftali su glavne potrebe i ako se bar dvojica obrambenih igrača pokažu kao pogodak mogu biti jako zadovoljni. Dobar draft.

New York Giants – TE Evan Engram (23. ukupno), DT Dalvin Tomlinson (55.), QB Davis Webb (87.), RB Wayne Gallman (140.), DE Avery Moss (167.), OT Adam Bisnowaty (200.).

Biranjem Engrama, napad Giantsa je dobio još jedno jako oružje. Vjeruje se da će dosta koristiti opcije s trojicom hvatača plus Engram, što će biti teško za braniti protivničkim ekipama. Izbor Tomlinsona je dobra stvar za obranu, jer on će moći odmah doprinositi. Odličan je u zaustavljanju protivničke igre probijanjem i to im u prednjem dijelu obrane najviše nedostaje. Gallman bi trebao dobiti dosta prilika jer je situacija u tom dijelu ekipe jako loša. Moss će biti rotacijski pass-rusher, a Bisnowaty će se, ako bude zdrav, (zato je pao na draftu jer je od četiri sezone na koledžu samo jednu odigrao cijelu, a u ostalima je imao problema s ozljedama) boriti za mjesto startera na RT. Izbor Webba je ulaganje u budućnost, jer QB Manning ulazi u godine. Dobar draft.

Philadelphia Eagles – DE Derek Barnett (14. ukupno), CB Sidney Jones (43.), CB Rasual Douglas (99.), WR Mack Hollins (118.), RB Donnel Pumphrey (132.), WR Shelton Gibson (166.), S Nate Gerry (184.), DT Elijah Qualls (214.).

Barnett je bio idealno rješenje za Eaglese. Slab pass-rush je bio lani problem kako je sezona odmicala. Dodavanje Barnetta bi trebalo to popraviti. Jones je bio projektiran kao izbor prve runde, ali ozljeda koljena ga je spustila do druge runde. On će vjerojatno sjediti na klupi cijelu godinu, ali bi u 2018. trebao biti u borbi za mjesto startera. Douglas će zato dobiti priliku odmah, jer je CB pozicija daleko najslabiji dio momčadi. Hollins ima priliku izboriti se za mjesto u specijalnim postavama napada s više hvatača na terenu. Pumphrey će biti zamjena RB-u Sprolesu i ako se pokaže možda u 2018. može i preuzeti njegovo mjesto. Ostala trojica će se boriti da budu zamjene starterima na svojim pozicijima. Dobar draft.

Washington Redskins – DE Jonathan Allen (17. ukupno), OLB Ryan Anderson (49.), CB Fabien Moreau (81.), RB Samaje Perine (114.), S Montae Nicholson (123.), TE Jeremy Sprinkle (154.), OC Chase Roullier (199.), WR Robert Davis (209.), S Josh Harvey-Clemons (230.), CB Joshua Holsey (235.).

Iako se predviđalo da će biti izabran dosta ranije, očito su se momčadi bojale problema s ramenima kod Allena. No, Redskinsi su ga dočekali raširenih ruku, jer im treba takav igrač u prednjem dijelu obrane. A dodali su Allenu i kolegu mu iz obrane s koledža (Alabama), pass-rushera Andersona koji bi trebao startati nasuprot iskusnog OLB-a Ryana Kerrigana. Odličnu vrijednost su dobili u trećoj rundi izborom CB-a Moreaua, koji bi se trebao boriti za mjesto drugog CB-a na rosteru. Perine će biti bitan u goal to go situacijama, jer je masivan i težak za branjenje. Nicholson i Roullier će biti rezerve na svojim pozicijama, dok će Sprinkle dobiti priliku u postavama s dva TE-a, kao drugi TE na terenu. Ostala trojica će vjerojatno završiti u trening ekipi, da uče za budućnost. Odličan draft.

NFC NORTH

Chicago Bears – QB Mitchell Trubisky (2. ukupno), TE Adam Shaheen (45.), S Eddie Jackson (112.), RB Tarik Cohen (119.), OG Jordan Morgan (147.).

Bearsi su iznenadili sve kad su se pomaknuli za jedno mjesto i izabrali Trubiskog. Iako je cijena koju su platili visoka (izbor treće i četvrte runde ove godine i izbor treće runde iduće godine), vidljiv je cilj koji su željeli postići. Izabrali su QB-a za kojeg misle da bi mogao biti franšizni. Dat će priliku QB-u Mikeu Glennonu kojeg su potpisali u FA razdoblju da igra ove godine, a da Trubisky uči uz teren, jer bilo bi pogrešno kad bi ga odmah gurnuli u vatru. Shaheen ima slična mjerenja kao i Gronkowski iz Patriotsa pa se Bearsi nadaju da bi mogao on postati noćna mora za protivničke obrane. Morgan će učiti iza dva odlična OG-a koje Bearsi imaju (Long i Sitton), i vjerojatno će za godinu ili dvije uskočiti na mjesto startera. Cohen bi trebao doprinositi u početku u specijalnom timu kao returner. Jackson će biti u borbi za mjesto startera na FS poziciji. Dojam je da se moglo bolje birati (nedostaje boljih rezervi) i da nisu morali platiti toliku cijenu za Trubiskog. Loš draft.

Detroit Lions – LB Jarrad Davis (21.), CB Teez Tabor (53.), WR Kenny Golladay (96.), LB Jalen Reeves-Maybin (124.), TE Michael Roberts (127.), CB Jamal Agnew (165.), DE Jeremiah Ledbetter (205.), QB Brad Kaaya (215), DE Pat O'Connor (250.).

Lionsi su imali problem u sredini obrane pa su na draftu birali dva LB-a. U prvoj su rundi izabrali Davisa koji bi odmah trebao biti starter i doprinositi, dok će Reeves-Maybin vjerojatno igrati kao zamjena na početku karijere ali bi mogao brzo preuzeti mjesto startera (imao je problema s ozljedama pa je zato pao na draftu). Tabor će biti u borbi za mjesto drugog CB-a u ekipi. Golladay daje QB-u Staffordu sjajnu opciju u goal-to-go situacijama, jer je visok i odlično hvata lopte. Slična je i situacija s Robertsom koji bi također trebao dobiti prilike u napadačkim akcijama s dva TE-a na terenu. Agnew i Ledbetter će biti zamjenski igrači na početku karijere, a O'Connor će vjerojatno završiti u trening ekipi. QB Kaaya će se boriti za mjesto drugog QB-a na rosteru. Solidan draft.

Green Bay Packers – CB Kevin King (33. ukupno), S Josh Jones (61.), DT Montravius Adams (93.), LB Vince Biegel (108.), RB Jamaal Williams (134.), WR DeAngelo Yancey (175.), RB Aaron Jones (182.), OC Kofi Amichia (212.), RB Devante Mays (238.), WR Malachi Dupre (247.).

Vrlo zanimljiv draft Packersa, koji su se fokusirali na obranu s prva četiri izbora, a ostale potrošili na igrače u napadu, prvenstveno na tri RB-a, a što im je naproblematičnija pozicija bila lani. CB King i S Jones bi trebali odmah startati u jednom od najlošijih secondaryja lige i probati doprinijeti boljoj igri tog dijela momčadi. Adams bi trebao pomoći u prednjoj liniji obrane kod zaustavljanja probijanja, a Biegel kao pass-rusher u dolasku do protivničkog QB-a. RB-i Williams, Jones i Mays će se vjerojatno boriti za minimalno dva mjesta na rosteru, a možda i sva trojica budu na rosteru na startu sezone. Yancey i Dupre će igrati vjerojatno na početku u specijalnim timovima, dok će OC Amichia završiti u trening ekipi. Dobar draft.

Minnesota Vikings – RB Dalvin Cook (41. ukupno), OC Pat Elflein (70.), DT Jaleel Johnson (109.), ILB Ben Gedeon (120.), WR Rodney Adams (170.), OG Danny Isidora (180.), TE Bucky Hodges (201.), WR Stacy Coley (219.), DL Ifeadi Odenigbo (220.), LB Elijah Lee (232.), CB Jack Tocho (245.).

Vikingsi su odlučili izabrati Cooka i napraviti dobar RB tandem s njim i pridošlicom iz FA razdoblja, Lataviusom Murrayem. Elflein može igrati i centra i guarda i vjerojatno će startati na jednoj od tih pozicija. Johnson je odličan u zaustavljanju igre probijanjem i to će mu biti primarna zadaća na početku NFL karijere. Gedeon je prijeko potrebna rezerva u sredini obrane. Adams bi trebao biti četvrti hvatač u ekipi, dok bi se Isidora trebao boriti za mjesto u rosteru. Hodges bi se mogao razviti u dobru opciju u goal-to-go situacijama. Ostali igrači će za početak početi karijeru kao trening igrači. Solidan draft.

NFC SOUTH

Atlanta Falcons – OLB Takkarist McKinley (26. ukupno), LB Duke Riley (75.), OG Sean Harlow (136.), CB Damontae Kazee (149.), RB Brian Hill (156.), TE Eric Saubert (174.).

Bio im je potreban pass-rusher i to su u McKinleyju i dobili. Vjerujem da će odmah početi doprinositi i činiti odličan duo s OLB-jem Beasleyem koji je lani imao najviše obaranja protivničkih QB-a u ligi. Riley je izbor za dubinu na poziciji LB-a. Igrat će dosta, ali neće na početku karijere biti starter. Harlow će se boriti za startno mjesto na mjestu RG-a. Kazee bi trebao najviše vremena provesti u igri kada igraju u postavama s tri CB-a na terenu, jer je odličan igrač za „nickel“ formacije. Hill bi trebao biti zamjena i treći RB na rosteru iza Freemana i Colemana, a Saubert je prospekt za budućnost, koji treba još učiti. Solidan draft.

Carolina Panthers – RB Christian McCaffrey (8. ukupno), WR Curtis Samuel (40.), OG Taylor Moton (64.), DE Daeshon Hall (77.), CB Corn Elder (152.), FB Alex Armah (192.), K Harrison Butker (233.).

Izbor McCaffreyja je sasvim logičan. Panthersima je potreban all-round RB koji može i uhvatiti loptu i koji može osvojiti yarde probijanjem i koji može pomoći u return igri. To im McCaffrey donosi i napad bi trebao biti bolji ove sezone. Samuel bi trebao dobiti dosta prilika i trebao bi dosta igrati kao broj dva hvatač u timu. Zaštita QB-a je bila jedan od prioriteta prije drafta i izbor Motona je pravi korak u tom smjeru. Hall je izbor za dubinu u obrambenoj liniji s ciljem da se razvije u dugoročnog startera. Elder će se boriti za mjesto rezerve na rosteru, a Armah ima šansu postati starter i biti bloker za McCaffreya. Butker će se boriti s dugogodišnjim kickerom Ganoom za mjesto startera. Dobar draft.

New Orleans Saints – CB Marshon Lattimore (11. ukupno), OT Ryan Ramczyk (32.), S Marcus Williams (42.), RB Alvin Kamara (67.), LB Alex Anzalone (76.), OLB Trey Hendrickson (103.), DE Al-Quadin Muhammad (196.).

Saintsi su imali dosta potreba, ali im je pad Lattimorea došao kao naručen. Bit će vođa obrane i presjeći će dosta lopti. Trebao im je RT i to dobijaju u Ramczyku. QB Brees je zadovoljan. Imat će više vremena za bacanje lopte. Williams je također dobar izbor na mjestu gdje im treba starter i on će dobiti priliku startati. Kamara će igrati dosta kao hvatač, jer je odličan kao slot hvatač, ali dobit će par šansi i kao probijač. Anzalone i Hendrickson bi trebali igrati dosta u situacijama kada će protivnička ekipa bacati loptu, jer im je to najveća odlika. Mogli bi se razviti u dobre pass-rushere. Muhammad je izbor za budućnost. On će učiti prvu sezonu u trening ekipi. Odličan draft.

Tampa Bay Buccaneers – TE O.J. Howard (19. ukupno), S Justin Evans (50.), WR Chris Goodwin (84.), ILB Kendell Beckwith (107.), RB Jeremy McNichols (162.), NT Stevie Tu'ikolovatu (223.).

QB Winston je dobio odličnu pomoć. Howard ima potencijal da postane jedan od najboljih TE-a lige. Ako ga budu pametno koristili, onda će protivničke momčadi imati mnogo problema u branjenju njegove igre. Goodwin će također imati dosta šanse kao četvrti hvatač na rosteru i trebao bi odmah doprinijeti napadu. McNichols će se boriti za mjesto startera ili će se izmjenjivati s problematičnim RB-om Martinom tijekom sezone. Evans će vjerojatno biti startni FS početkom rujna za Bucse. Beckwith je imao ozljedu koljena i vjerojatno neće biti spreman za odigrati cijelu sezonu, ali bi trebao doprinijeti dubini na poziciji koja je jedna od boljih u ligi. Tu'ikolovatu će biti u rotaciji u prednjoj liniji. Odličan draft.

NFC WEST

Arizona Cardinals – LB Haason Reddick (13. ukupno), S Budda Baker (36.), WR Chad Williams (98.), OG Dorian Johnson (115.), OT Will Holden (157.), RB T.J. Logan (179.), S Rudy Ford (208.).

Očekivalo se da će Cardinalsi izabrati QB-a, ali dvojica koje su najviše pratili otišla su par mjesta ispred njih pa su izabrali igrača na poziciji gdje im je bila najveća potreba. Reddick će odmah uskočiti kao starter i doprinijeti da obrana bude bolja. Slična stvar je i s Bakerom koji bi trebao pomoći u secondaryju koji je izgubio nekoliko igrača tijekom FA razdoblja. Williams je imao dobru produkciju na malom koledžu pa će u NFL-u na početku biti vjerojatno manje korišten, ali će dobiti dosta prilike zbog načina igre napada Cardinalsa. Johnson bi se trebao boriti za mjesto startera, a ako ne bude starter, bit će glavna zamjena. Holden će biti zamjena za OT pozicije. Logan će vjerojatno biti tu da zamijeni u pojedinim situacijama RB-a Johnsona, a Ford će doprinositi na početku karijere u specijalnim timovima. Dobar draft.

Los Angeles Rams – TE Gerald Everett (44. ukupno), WR Cooper Kupp (69.), S John Johnson (91.), WR Josh Reynolds (117.), OLB Samson Ebukam (125.), DT Tanzel Smart (189.), FB Sam Rogers (206.), DE Ejuan Price (234.).

Ramsi su ušli u draft bez izbora u prvoj rundi i odlučili su pomoći njihovom mladom QB-u Goffu tako što su izabrali dvojicu hvatača i TE-a s prva četiri izbora. Everett bi trebao biti starter i glavna prijetnja u goal-to-go situacijama. Kupp je odličan u trčanju ruta i trebao bi imati zapaženu ulogu već od prvog dana u napadu. Reynolds je visoki hvatač koji će imati sličnu ulogu kao i TE Everett. Safety Johnson bi mogao izboriti mjesto startera u zadnjoj liniji obrane. Ebukam i Smart će biti dosta u rotaciji na svojim pozicijama u obrani, dok će Price vrlo vjerojatno početi karijeru u trening ekipi jer se još treba razviti. Fullback Rogers bi mogao odmah dobiti mjesto startera i biti bloker za probijača Gurleyja, ono što im je lani nedostajalo. Solidan draft.

San Francisco 49ers – DE Solomon Thomas (3. ukupno), LB Reuben Foster (31.), CB Akhello Witherspoon (66.), QB C.J. Beathard (104.), RB Joe Williams (121.), TE George Kittle (146.), WR Trent Taylor (177.), DT D.J. Jones (198.), OLB Pita Taumoepenu (202.), CB Adrian Colbert (229.).

49ersi su imali dvojicu igrača koje su mislili izabrati drugim izborom. To su bili Thomas i Foster. Kada im je Chicago poslao par izbora iz nižih rundi da bi došao s trećeg na drugog mjesto, očekivali su da je to za Thomasa. No, Chicago je izabrao QB-a, a 49ersi su dobili igrača kojeg su htjeli. Kasnije je prva runda pala tako da je većina momčadi bježala od Fostera zbog njegovih problema van terena pa su skočili iz druge runde na kraj prve da ga uzmu ispred Saintsa koji su ga također htjeli. Njih dvojica bi trebali biti budućnost i nositi obranu. Witherspoon će se vjerojatno boriti za mjesto startera u secondaryju. Beathard je ulaganje u budućnost na mjestu QB-a. Williams će dobiti sigurno priliku kao drugi RB na rosteru, posebno u igri dodavanjem. TE Kittle je odličan u postavljanju blokova i za igru probijanjem i za igru dodavanjem i on će biti dosta u igri od prvog dana. Taylor i Colbert bi trebali na početku karijere najviše doprinositi u igri specijalnih timova, dok će Jones i Taumoepenu biti u rotaciji na svojim pozicijama, samo sa smanjenim doprinosom na početku karijere. Odličan draft.

Seattle Seahawks – DE Malik McDowell (35. ukupno), OC Ethan Pocic (58.), CB Shaquill Griffin (90.), SS Delano Hill (95.), DT Nazair Jones (102.), WR Amara Darboh (106.), FS Tedric Thompson (111.), S Mychael Tyson (187.), OT Justin Senior (210.), WR David Moore (226.), RB Christopher Carson (249.).

McDowell je još uvijek projekt, ali ako ga Seahawksi brzo razviju mogli bi imati sjajan doprinos od njega. Pocic bi trebao biti startni centar, potrebna im je stabilnost na toj poziciji, a to nemaju već dvije godine. CB Griffin i SS Hill bi trebali biti dosta u rotaciji u specijalnim obrambenim postavama, kao i FS Thompson, jer je obrana lani dala naznake da nije više u najboljim izdanjima. Jones bi također trebao biti rotacijski dio prednje obrambene linije. Darboh je više izbor za budućnost, ali vjerujem da će i on dobiti priliku pokazati što može tijekom sezone. Tyson, Senior, Moore i Carson će se boriti samo da upadnu u ona 53 igrača na rosteru, a vjerojatno će netko završiti i u trening ekipi. Solidan draft.

Većina timova je odradila dobar draft po analitičarima, ali prava vrijednost će se tek vidjeti nakon tri godine, kada bi velika većina ovih niže izabranih igrača mogla biti već izvan NFL-a. Takva je realnost. Ako je igrač izabran u prve dvije ili tri runde, ima šansu ostati na rosteru sve četiri godine ugovora, a ako se ne pokaže, vrlo često dobije otkaz nakon dvije ili tri godine. Pobjednika drafta je teško odabrati, ali Los Angeles Chargersi su vjerojatno odradili jedan od boljih draftova, pojačali su onaj dio napada gdje su imali problema, a u obrani dodali igrače koji im trebaju na potrebnoj poziciji. Mogli bi imati dobru sezonu. Najlošiji draft su imali Chicago Bearsi i za očekivati je da bi ovo trebala biti još jedna teška sezona za tu franšizu. Iako, izbor Trubiskog je ulaganje u budućnost pa možda i oni dočekaju svjetlo na kraju tunela.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!