Košarka

VIDEO: Cavsi pomeli Raptorse i upisali se u povijest, ogromnom serijom Wizardsi do preokreta, Bogdanović dobar

Branimir Korać • ponedjeljak, 08.05.2017.
VIDEO: Cavsi pomeli Raptorse i upisali se u povijest, ogromnom serijom Wizardsi do preokreta, Bogdanović dobar
Foto: EPA

Cleveland Cavaliersi odradili su na najbolji način seriju i protiv Raptorsa te su se s 4-0 plasirali u finale Istoka. Bojan Bogdanović odigrao je dobru utakmicu protiv Celticsa, a na 2-2 poravnali su i Rocketsi protiv Spursa...

Toronto Raptors - Cleveland Cavaliers 102:109 (0-4)

Cleveland Cavaliersi prva su momčad u NBA povijesti koja je dvije sezone zaredom doigravanje otvorila s osam uzastopnih pobjeda. Nakon što su pomeli Indianu, isto su napravili i Torontu te se plasirali u finale Istoka.

Kratko prije početka doigravanja, forma Cavaliersa nije bila na vrhuncu, imali su nakon All-Star pauze više poraza nego što su očekivali, ali kada je krenulo doigravanje, priča se potpuno promijenila. LeBron James otišao je na razinu više, povukao za sobom i ostatak momčadi te su Cavsi lakoćom izbacili i Pacerse i Raptorse.

U četvrtoj utakmici protiv Toronta slavili su sa 109:102 te je James ušao u svoje sedmo finale Istoka u nizu. U finalu konferencije Cavsi će biti definitivno odmorniji, već sada idu na odmor dok će Wizardsi i Celticsi igrati najmanje do petka, a serija bi se mogla odužiti čak još tjedan dana.

Šest minuta prije kraja četvrte utakmice Raptorsi su poveli 93:92 i pružili si nadu da bi mogli seriju produžiti, međutim Kyrie Irving prvo je ubacio tricu preko ruke, zatim dodao dva slobodna bacanja i Cavsi su vratili prednost. Serijom ukupno 14:2 riješili su pitanje pobjednika i otišli u finale Istoka.

Već nakon vodstva Cavsa 3-0 u seriji, bilo je jasno što se sprema, kad god su upisali prve tri pobjede, pomeli su protivnika s 4-0. Posebno težak zadatak Raptorsi su imali izostankom Kylea Lowryja koji je pokušao u trećoj utakmici, nije mogao te je bio van kombinacija za nastup u četvrtoj.

"Veliko je zadovoljstvo kada prođeš dalje, to nije nešto što će vam netko pokloniti, morate to zaraditi i izboriti. Ponovno sam dio momčadi koja je ušla u finale Istoka, deveti put u 14 godina, ponosan sam zbog toga. Igramo trenutno svoju najbolju košarku i to nas posebno raduje. Svejedno mi je tko će biti protivnik u finalu, presretan sam što smo odveli ovu franšizu do finala konferencije i što ćemo dobiti priliku boriti se za veliko finale", kaže James.

Raspoloženi LeBron ubacio je 35 poena (5/12 trica) uz devet skokova i šest asistencija, Kyrie Irving dodao je 27 poena, devet asistencija i pet skokova. Kod Toronta Serge Ibaka ubacio je 23 poena, DeMar DeRozan 22 uz osam asistencija, Cory Joseph 20 uz 12 asistencija i šest skokova, a PJ Tucker 14 poena uz 12 skokova.

Washington Wizards - Boston Celtics 121:102 (2-2)

Izvrsna treća četvrtina i nevjerojatna serija 26:0 osigurali su Washington Wizardsima poravnanje u seriji protiv Boston Celticsa. U dobrom dijelu prvog poluvremena Celticsi su imali rezultat pod kontrolom i činilo se da će doći do breaka, ali domaćin je briljantnim nastupom u trećoj dionici sve okrenuo na svoju stranu.

Od 40:28 za Boston, stvari su se počele mijenjati. Washington je do odlaska na poluvrijeme poravnao na 48:48, na startu drugog dijela Celticsi su poveli 53:48 i onda je uslijedila ta ključna serija. Čak 26:0 napravio je domaćin, odjurio na 74:53 i riješio pitanje pobjednika.

Učinili su to starteri, igrači koji su krenuli u početnoj petorci predvođeni raspoloženim Johnom Wallom koji je sjajno koordinirao igrom domaćina.

Celticsi su u tom razdoblju imali čak osam izgubljenih lopti, dva napada nisu završili zbog njegovog isteka, šutirali su 0/5 i upali u crnu rupu iz koje nisu pronašli izlaz.

Nakon sjajnog prvog poluvremena i ubačenih pet trica, u drugom dijelu potpuno je zaustavljen Isaiah Thomas koji nije bio zadovoljan sudačkim odlukama i čvrstoj obrani Wizardsa prema njemu. Unatoč tome nije niti jednom završio na liniji slobodnih bacanja.

"Moralo se drugačije suditi. Ne mogu prihvatiti da sam cijelo vrijeme bio držan i pod kontaktom, a da nisam imao nijedno slobodno bacanje", govorio je nakon susreta Thomas.

"Naša obrana bila je ključ. Zbog toga smo imali toliko poena iz tranzicije, laganih polaganja i otvorenih situacija. Sposobni smo natjerati protivnika na pogreške i jedno smo od najboljih u korištenju tih pogrešaka", smatra Bradley Beal.

Bojan Bogdanović bio je najbolji igrač Washingtona s klupe, igrao je 22 minute i ubacio 13 poena (4/5 za dva, 1/2 za tri, 2/2 slobodna) uz tri skoka. Općenito Bradley Beal ubacio je 29 poena, John Wall 27 poena uz 12 asistencija i pet osvojenih lopti, a Markieff Morris 16 poena uz deset skokova i pet asistencija.

Kod Bostona Thomas je stao na 19 poena (5/6 trica) i pet asistencija, a Terry Rozier dodao je 16 poena i sedam skokova.

Houston Rockets - San Antonio Spurs 125:104 (2-2)

Nakon zdravstvenih problema koje je imao posljednjih dana, James Harden osjećao se bolje i Houston Rocketsi automatski su zaigrali bolje. Pregazili su Spurse u četvrtoj utakmici i poravnali na 2-2 u seriji.

Kako je izgledao veći dio prvog poluvremena, Spursi su bili sretni što su na odmor odnijeli mali zaostatak od četiri poena, ali u drugom dijelu ipak nisu izdržali nalet Rocketsa i visoko su poraženi.

Houston nije omela niti ozljeda Nenea Hilarija koji je igru napustio vrlo brzo nakon sudara s Jonathonom Simmonsom, zaputio se u svlačionicu i više se nije vraćao na parket.

"Ovo je velika pozornica i napravili smo što smo željeli. Pred nama je još puno posla, ali nema razloga da ne izbacimo Spurse i ponovimo ovakav nastup", pun optimizma je trener Rocketsa Mike D'Antoni.

Trevor Ariza posebno je isticao širinu koju su Rocketsi imali u ovom dvoboju. "Ako želimo izbaciti Spurse, onda nam je potreban doprinos svakog igrača. U napadu svi moramo biti agresivni", smatra Ariza.

James Harden predvodio je Houston s 28 poena, 12 asistencija i pet skokova, a Eric Gordon dodao je 22 poena (6/9 trica). Kod Spursa Jonathon Simmons ubacio je 17 poena, a po 16 su dodali LaMarcus Aldridge (pet skokova) i Kawhi Leonard (šest skokova).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!