Ostali sportovi

Lizatović: "Nisam vjerovao u odličje, ali nakon prve pobjede sve je bilo lakše"

Branimir Korać • utorak, 16.05.2017.
Lizatović: "Nisam vjerovao u odličje, ali nakon prve pobjede sve je bilo lakše"

Na nedavno završenom Europskom prvenstvu u hrvanju u Novom Sadu Ivan Lizatović osvojio je brončano odličje u kategoriji do 59 kilograma. Lizatović je u borbi za broncu svladao protivnika iz Švedske nakon što je u polufinalu poražen od domaćeg predstavnika Kristijana Frisa. Lizatović je dugogodišnji član hrvatske reprezentacije i još jedan od onih koji se uvijek spominju u kontekstu visokog plasmana...

U globalnim razmjerima hrvanje nije marginalan sport, postoje države u kojima se itekako može lijepo živjeti baveći se ovim bazičnim sportom koji je ujedno najstariji član olimpijske obitelji. Popularnost u bivšim državama Sovjetskog Saveza, ali ne samo tamo, iznimna je, vrhunski sportaši na tim mjestima imaju sjajne uvjete, no Hrvatska u tom segmentu itekako zaostaje.

I unatoč minimalnim ulaganjima, rezultati ne izostaju i hrvatski hrvači prepoznatljivi su u Europi, dobri rezultati nisu slučajnost i izazivaju respekt i kod onih najuglednijih hrvačkih zemalja.

I prije hrvatskog osamostaljenja, u zlatnom dobu hrvanja u globalnim razmjerima, hrvači s ovih prostora donosili su odličja s velikih natjecanja, a to se nastavilo i nakon osamostaljenja. Većina klubova jedva krpa kraj s krajem, sve se uglavnom svodi na entuzijazam pojedinaca koji nose glavninu tereta rada u tim klubovima, pa čak i u onim našim najvećim klubovima iznimno teško je doći do sredstava za normalan rad.

Hrvači ne traže puno, dvoranu i strunjaču za onaj minimalni rad, a za ostalo će se sami pobrinuti. Improvizirat će i pripremit će se poput onih koji ulažu ogromne svote novca.

Ključan je stručni rad, ključni su kvalitetni sparinzi, a toga u Hrvatskoj ne nedostaje. Hrvanje nije sport u kojem se možete provlačiti isključivo na talent, potrebno je puno rada i odricanja da bi bili konkurentni makar i u hrvatskim uvjetima, da ne govorimo o europskim ili svjetskim. Bez kvalitetnog rada talent vam u ovom sportu neće ništa značiti, a rezultati koje hrvatski hrvači ostvaruju, pokazuju da se s njima vrlo kvalitetno radi.

Posljednji dokaz toga je Ivan Lizatović, još jedan na popisu onih s europskim odličjem. Lizatović je dugo bio član Lokomotive, ove sezone nastupat će za Petrinju s kojom će u drugom dijelu pokušati obraniti naslov momčadskog prvaka Hrvatske. Oba kluba su primjeri kako se može kvalitetno raditi bez velikih sredstava i da se može do odličnih rezultata.

Petrinjska škola hrvanja itekako dobro je poznata, uostalom jedini hrvatski olimpijac pobjednik u ovom sportu, Vlado Lisjak, upravo je Petrinjac. Lokomotiva je dala Josipa Čorka, a oba kluba, uostalom kao i najveća većina ostalih klubova, s ponosom će istaknuti veliki broj mladih koje odgajaju kroz rad i treniranje.

Lizatović je dobro poznato ime u hrvačkim krugovima, nije se samo odjednom pojavio i uzeo odličje, imao je uspjeha na međunarodnim natjecanjima, ali nedostajao je onaj iskorak da dođe do velike medalje.

U Novom Sadu je uspio, na nedavno završenom Europskom prvenstvu osvojio je broncu, a za nešto više trebalo je malo više sreće i po mogućnosti bolji ždrijeb.

"Nisam vjerovao u medalju. Želja mi je bila doći i odraditi što više borbi i po mogućnosti na taj način doći do borbe za odličje. Na kraju se pokazalo da su četiri borbe bile dovoljne za to", kaže Lizatović za Sportnet.

I na Europsko prvenstvo u Novi Sad Hrvatska je otišla s potihom nadom u pobjednička postolja, nitko nije bio apsolutni autsajder, svi hrvači koji su tamo otputovali već su prošli dosta toga i imali iza sebe priličan broj borbi s onima koji su bili kandidati za odličja.

Bilo je samo pitanje tko će iskočiti i napraviti pravi rezultat. Dogodilo se to Lizatoviću koji je imao poznate protivnike i iskoristio je činjenicu da mu nisu nepoznanica.

"Prva borba bila mi je najteža. Otvarao sam protiv Rumunja Munteanua i s psihološke strane tu je bilo najviše problema, trebalo je probiti led. Nakon toga bilo je lakše."

Druga borba donijela mu je Gruzijca Abuladzea, izdanka cijenjene gruzijske škole hrvanja koja Lizatoviću izrazito odgovara. Iako s tih prostora dolaze vrlo kvalitetni hrvači, Lizatović s Gruzijcima ima omjer 4-0 i poznaje ih i sa zajedničkih priprema u Mađarskoj gdje često borave i vrhunski hrvatski hrvači.

"Njega znam i s tih priprema, a posebno mi odgovaraju Gruzijci. Tu sam do pobjede došao lakše od očekivanja. Polufinale donijelo je Kristijana Frisa, domaćeg hrvača s kojim sam se također često susretao, jako dobro se poznajemo i znao sam da ga moram deklasirati ako želim u finale. Ipak je hrvao na svom terenu. Bio sam dobar u tom meču, ali malo je nedostajalo", dodaje Lizatović.

U borbi za broncu za protivnika je imao Šveđanina Fagerlunda, vrlo napeta borba odlučena je u samoj završnici gdje dolazi do boda i brončanog odličja.

Lizatović je višestruki prvak Hrvatske u kategoriji do 59 kilograma, a na posljednjem pojedinačnom PH hrvao je u kategoriji do 66 kilograma i tu je također uzeo zlatno odličje. Za protivnika je imao Tonimira Sokola, još jedno veliko hrvačko ime.

"U dogovoru s trenerom nisam išao skidati kilograme i ostao sam u toj kategoriji. Finale je donijelo Sokola, vrlo neizvjestan dvoboj koji sam ja na kraju odnio na svoju stranu zbog manjeg broja opomena."

Oni najbolji hrvatski hrvači proteklih godina često su odlazili i u njemačku Bundesligu gdje su u jakoj konkurenciji nastupali i ostvarivali zapažene rezultate u tamošnjoj ligi, no ona u ovom trenutku Lizatoviću nije opcija.

"Prije tri godine nastupao sam u drugoj Bundesligi i ostvario omjer 8-0, međutim trenutno niti tamo nije najbolja situacija. Imao sam poziv i kasnije, međutim nisam htio skidati toliko kilažu stoga sam je odbio. Ako bi se pojavila dovoljno dobra ponuda, razmislio bih, ali samo ukoliko bih se dogovorio s Petrinjom i ako bi nam termini odgovarali. S njima sam se dogovorio za ovu sezonu i to mi je trenutno prioritet", dodaje Lizatović.

Petrinjci su prošle godine osvojili naslov momčadskog prvaka Hrvatske, a to im je cilj i ove godine.

"Da, naslov prvaka je želja. Treba vidjeti kakva će biti konkurencija, pred nama je cijelo ljeto, prijelazni rok nije gotov i još će dugo trajati te treba vidjeti s kakvim sastavima će ostali klubovi nastupiti."

U svakom slučaju očekuje nas i vrlo zanimljiv ligaški dio, Petrinjci će sigurno biti među dva-tri glavna favorita, Vindija je uvijek snažna, Lika također, tu su Metalac, Sesvete, Sesvetski Kraljevec, u svakom slučaju jedno od zanimljivijih prvenstava moglo bi biti pred nama. Iako su i prošla uredno donosila dramu do posljednjeg kola.

No, prije svega tu je i Svjetsko prvenstvo u Parizu koje je na rasporedu od 21. do 26. kolovoza.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!