Vodeni sportovi

Promjene u Hrvatskom savezu daljinskog plivanja, izabrani nova izbornica i predsjednik Saveza

Krešimir Bošković • četvrtak, 18.05.2017.
Promjene u Hrvatskom savezu daljinskog plivanja, izabrani nova izbornica i predsjednik Saveza
Foto: Krešimir Bošković

Od početka nove sezone CRO CUP-a, kupa Hrvatske u daljinskom plivanju, dijeli nas još točno mjesec dana. Vezano uz to, Izvršni odbor Hrvatskog saveza daljinskog plivanja je 30. travnja donio i na službenim stranicama Saveza (www.hsdp.hr) objavio kalendar Državnih prvenstava u daljinskom plivanju, kao i kalendar CRO CUP-a. Početak sezone nije jedina novost koja dolazi iz Hrvatskog saveza daljinskog plivanja. Naime, nakon što je u veljači za novog predsjednika izabran doktor Domagoj Krpina, na sjednici Izvršnog odbora HSDP-a na kojoj je donesen kalendar natjecanja za izbornicu reprezentacije Hrvatske u daljinskom plivanju izabrana je najbolja hrvatska daljinska plivačica Karla Šitić.

Izbor Karle Šitić na mjesto izbornice samo je nastavak promjena koje su započele u veljači kada je, nakon 16 godina, došlo do smjene na mjestu predsjednika Hrvatskog saveza daljinskog plivanja. Dosadašnji predsjednik, gospodin Vinko Šoljan, izabran je za doživotnog počasnog predsjednika Hrvatskog saveza daljinskog plivanja, dok je za novog predsjednika izabran dr. Domagoj Krpina. Uz doktora Krpinu u izvršni obor Hrvatskog saveza daljinskog plivanja izabrani su: Milivoj Mirosavac, Milan Žužić, Nikša Barbarić, Boris Kovačević i Krešimir Bošković.

Slika 1 od 1.
Foto: Krešimir Bošković

Karla Šitić je na mjestu izbornika reprezentacije naslijedila Juricu Topića koji je tu dužnost obavljao u prošloj sezoni. Na skupštini HSDP-a održanoj 25. veljače 2017. u Starom Gradu na Hvaru, ostavku na mjesto glavnog trenera HSDP-a podnio je Slaven Šitić koji je više godina obavljao tu dužnost i koji je bio tvorac najvećih uspjeha hrvatskog daljinskog plivanja. Izvršni odbor HSDP-a odlučio je da će u narednom razdoblju dužnosti izbornika i glavnog trenera biti objedinjene.

Uz već tradicionalna Prvenstva Hrvatske na 5000 metara, 10000 metara i 16000 metara, ove godine je po prvi put u kalendar uvršteno Prvenstvo Hrvatske za mlađe dobne kategorije na 5000 metara, kao i Prvenstvo Hrvatske za veterane na 5000 metara. Sva ova natjecanja s još osam plivačkih maratona, boduju se za CRO CUP (Kup Hrvatske u daljinskom plivanju).

Prvo natjecanje iz serije CRO CUP-a održat će se 17. lipnja ove godine u Splitu, dok će završno natjecanje biti 9. rujna u Rovinju. Prvenstvo Hrvatske na 5000 metara na rasporedu je 8. srpnja u Zadru, a samo dan kasnije će se na otoku Silbi održati Prvenstvo Hrvatske za veterane. Omiš će biti domaćin Prvenstva Hrvatske na 10000 metara, dok je Prvenstvo Hrvatske na 16000 metara legendarni Faros maraton u Starom Gradu koji se održava 26. kolovoza. Mladi plivači će svoju šansu za odmjeravanje snaga dobiti 2. rujna u Poreču kada je na rasporedu Prvenstvo Hrvatske za mlađe dobne kategorije. Domaćini preostalih maratona su Vranjic, Raslina, Ist, Lim, Crikvenica i Vis. Ove sezone se čak 4 natjecanja CRO CUP-a održavaju na našim predivnim otocima.

Osim kalendara državnih prvenstava i utrka CRO CUP-a na službenim stranicama Saveza objavljen je i kalendar ostalih plivačkih maratona. Među ovim maratonima izdvaja se serija Kvarner pliva u organizaciji KDP Primorje iz Rijeke, a koja se sastoji od 12 natjecanja.

Prošlogodišnji pobjednici u seriji CRO CUP bili su Karla Šitić i Duje Milan, oboje članovi KDP Split, kluba koji je bio i ekipni pobjednik CRO CUP-a u ženskoj i muškoj konkurenciji. Karla Šitić je prošlu sezonu završila sa sva tri naslova državne prvakinje ( 5000 metara, 10000 metara i 16000 metara), Duje Milan je bio državnik prvak na 5000 metara i 16000 metara, dok je naslov državnog prvenstva na 10000 metara pripao Ivanu Šitiću(KDP Split). Šlag na tortu prošle sezone bio je izvrstan rezultat Dine Levačić (KDP Split) koja je osvojila treće mjesto ukupnog poretka FINA Grand Prixa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!