Automoto

57 posada iz sedam zemalja na ovogodišnjoj Delti

Sportnet • petak, 02.06.2017.
57 posada iz sedam zemalja na ovogodišnjoj Delti
Foto: Dejan Popek

INA Delta Rally najstarije je i najpopularnije automobilističko natjecanje u Hrvatskoj, koje je od lani dio FIA European Rally Trophyja što znači da se vozi po istim pravilima kao i Prvenstvo Europe. Uvrštavanje utrke u viši rang natjecanja vozačima s najboljim rezultatima otvara se pristup Prvenstvu Europe te konačno i Svjetskom rally prvenstvu (WRC). Uz europske bodove ovogodišnji INA Delta Rally već tradicionalno će se bodovati i za Rally prvenstva Hrvatske te BIH, a po prvi puta i za Rally prvenstvo Sjeverna liga.

Na platou ispred Upravne zgrade Ine javnosti je predstavljen 43. po redu INA Delta Rally koji će se u organizaciji Auto kluba INA Delta Zagreb održati 9. i 10. lipnja. Na natjecanju se ove godine očekuje 57 posada iz sedam zemalja. Vozit će se tradicionalno pored Zagrebačkog velesajma, s ceremonijalnim startom iza Upravne zgrade Ine, te na Sljemenu, a ove se godine INA Delta Rally vraća u Dugo Selo gdje će se voziti dva brzinska ispita. Manifestaciju su predstavili su Mirjana Šimek Bilić, direktorica rallya, Zoran Obradović, predsjednik AK INA Delta, a svim sudionicima predstavljanja obratili su se i predstavnik Ine Tomislav Thür, operativni direktor, Korporativni poslovi i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Direktorica 43. INA Delta Rallyja Mirjana Šimek Bilić uvodno je istakla: "INA Delta Rally se i ove godine vozi za European Rally Trophy, što svakako jamči atraktivnost same priredbe jer nas na startu očekuje više od 10 vrhunski pripremljenih ERT automobila. Uz već standardne lokacije oko Zagrebačkog velesajma te na Sljemenu, dva brzinca prvoga dana utrke, održat će se i u Dugom Selu. Očekujemo mnogo publike, kako u Zagrebu na prologu, tako i u Dugom Selu na atraktivnom skoku na Martin Bregu."

"Delta je iz godine u godinu zanimljivija za publiku i izazovnija za natjecatelje. Na taj način opravdavamo status velike sportske manifestacije Grada Zagreba. Zajednički napredak grada domaćina, glavnog sponzora i kluba je razlog što će pred publiku 9. lipnja istrčati nekoliko tisuća „konja“ više nego prošle godine i pokazati nevjerojatne vožnje", sa zadovoljstvom je konstatirao prvi čovjek kluba organizatora Zoran Obradović, predsjednik Auto kluba INA Delta.

Obraćajući se prisutnima u ime Ine Tomislav Thür naglasio je dugogodišnju poveznicu Ine i ovog prestižnog natjecanja.

"INA je, kao društveno odgovorna kompanija, od svog osnutka dokazano najbolji prijatelj i partner hrvatskog sporta, a osobito automobilizma. Ponosni smo što već dugi niz godina podržavamo ovu vrhunsku utrku. INA, kao pokrovitelji utrke, ove je godine pojačala zabavni program za gledatelje između prologa."

I uobičajeno „šećer“ na kraju, a to je uvijek rado viđen gost, gotovo domaćin na kultnoj „Delti“ zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je istakao značaj „Delte“ u poveznici šireg aspekta značajne manifestacije za glavni grad.

"Upravo zahvaljujući sportskim događajima poput INA Delta Rallyja, te brojnim kulturnim događajima, Grad Zagreb postao je europska turistička metropola. Vjerujem da će građani Zagreba, kao i dragi gosti uživati u ovoj atraktivnoj utrci koja je zbog svoje duge tradicije na određeni način postala simbol grada."

Da će „kultna Delta biti događaj za sebe kazuje i objavljena lista prijava na kojoj se našlo zanimljivih imena, ali i vrhunski vozni park. No, o tom slijedećih dana.

Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoTop temaOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!