Rukomet

Austrija, Norveška, Slovenija i Crna Gora izborili nastup na Europskom prvenstvu u Hrvatskoj

Mihaela Bradovski • subota, 17.06.2017.
Austrija, Norveška, Slovenija i Crna Gora izborili nastup na Europskom prvenstvu u Hrvatskoj
Foto: EPA

Poznata su još četiri sudionika Europskog prvenstva rukometaša u Hrvatskoj. Za iznenađenje pobrinula se Crna Gora koja je Moskvu napustila neporažena i tako izbacila Rusiju...

Skupina 3

Španjolska - Finska 46:16
Austrija - BiH 34:32

Ljestvica:
1. Španjolska 12
2. Austrija 6
3. BiH 4
4. Finska 2

Španjolska je nastup u skupini završila na prvom mjestu, a Finska na posljednjem. Takav rasplet bio je izvjestan i uoči posljednjeg dvoboja u kojem su Španjolci pregazili Fince čak s 46:16. Sam rezultat dovoljno govori kakav je bio odnos snaga, a već na poluvremenu bilo je za Fince katastrofalnih 27:9.

Najbolji u španjolskim redovima bili su Adrian Figueras Trejo sa sedam golova te s po šest David Balaguer i Ferran Sole. Kod Finske po tri gola postigli su Benny Broman i Benjamin Helander.

Puno važniji dvoboj odigran je u Beču gdje je Austrija svladala Bosnu i Hercegovinu 34:32. BiH je trebala pobjedu za hvatanje drugog mjesta, međutim nije uspjela. 20 minuta prije kraja susreta BiH je vodila 25:23, ali nakon toga Austrija je napravila seriju 5:0, ostavila BiH sedam minuta bez pogotka i kasnije više nije bilo neizvjesnosti. U samom finišu gosti su samo smanjili zaostatak.

Nikola Bylik s osam golova predvodio je Austriju, a sedam je dodao Robert Weber. Kod BiH Marko Panić zabio je sedam golova, a Mirsad Terzić šest.

Skupina 5

Slovenija - Portugal 28:18

Ljestvica:
1. Njemačka 10
2. Slovenija 7
3. Portugal 5
4. Švicarska 0

Važan dvoboj odigran je u Kopru gdje su Slovenija i Portugal također u izravnom srazu odlučivali o putniku na Europsko prvenstvo. Slovenija je opravdala status favorita i nije dopustila iznenađenje, glatko je slavila 28:18 i osigurala drugo mjesto. Portugalci završavaju kao treći bez obzira na ishod dvoboja između prvoplasirane Njemačke i posljednje Švicarske.

Po četiri pogotka kod Slovenije postigli su Marko Bezjak, Jure Dolenec i Gašper Marguč. Kod Portugala Fabio Magalhaes također je zabio četiri gola.

Skupina 6

Švedska - Slovačka 31:17
Rusija - Crna Gora 27:27

Ljestvica:
1. Švedska 10
2. Crna Gora 7
3. Rusija 5
4. Slovačka 2

Šveđani su osigurali prvo mjesto u skupini još ranije, a u posljednjem kolu u ekshibiciji svladali su već otpisanu Slovačku 31:17. Lagan posao za Šveđane koji su se prošetali do pobjede i Slovačkoj nisu dali nikakvu šansu.

Predvodili su ih s po pet golova Niclas Ekberg i Jerry Tollbring, a kod Slovačke Patrik Hruščak postigao je četiri gola.

Puno važniji dvoboj odigran je u Moskvi gdje je Rusija ugostila Crnu Goru i tražila pobjedu za prolaz. Crnogorcima je igrao i remi i na kraju su do njega i došli odigravši 27:27. Rusi su na poluvremenu imali pet razlika i susret je išao po njihovim željama, ali nakon toga u drugom dijelu dosta su pali, Crna Gora napravila je preokret i zasluženo ostala neporažena.

Dmitrij Kiseljev i Dmitrij Kovaljev postigli su po šest golova, a kod Crne Gore Vuko Borozan zabio je sedam dok su po šest dodali Miloš Božović i Miloš Vujović.

Skupina 7

Francuska - Belgija 32:28
Norveška - Litva 30:20

Ljestvica:
1. Francuska 10
2. Norveška 8
3. Litva 6
4. Belgija 0

Francuzi su u ponešto izmiješanom sastavu ugostili Belgiju u posljednjem kolu skupine i pobjedom 32:28 osigurali prvo mjesto. Nije bilo dvojbe, domaćin je bio puno bolji protivnik i iako je igrao u laganom ritmu, glatko je slavio.

Najefikasniji bio je William Accambray s osam golova dok je šest dodao Nedim Remili. Na drugoj strani po šest golova postigli su Jeroen De Beule, Damian Kedziora i Simon Ooms.

Norveška i Litva u izravnom srazu odlučivali su o drugom mjestu, a očekivano slavila je Norveška 30:20 i tako izborila nastup na Europskom prvenstvu. Domaćin je bio bolji protivnik i bez obzira na odlične nastupe Litve u kvalifikacijama, gosti nisu imali šanse.

Po pet golova kod Norveške postigli su Bjarte Myrhol i Sander Sagosen, a kod Litve Aidenas Malasinskas i Jonas Truchanovičius.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!