Nogomet

Predstavljamo najbolje strijelce europskih liga, trojica Hrvata na vrhu

Branimir Korać • utorak, 20.06.2017.
Predstavljamo najbolje strijelce europskih liga, trojica Hrvata na vrhu
Foto: EPA

Sezona 2016/2017 je iza nas i klubovi već slažu momčadi za sljedeću sezonu. Napadači su uvijek tražena roba, a mi vam donosimo pregled najboljih strijelaca europskih liga u prošloj sezoni. Među njima su i trojica hrvatskih internacionalaca...

Albanija: Pero Pejić (Kukesi) 28

Transfermarkt: 200 tisuća eura

Hrvatski internacionalac Pero Pejić odnio je titulu najboljeg strijelca albanske lige. Nastupajući za Kukesi postigao je 28 ligaških pogodaka u 35 nastupa i tako pomogao svojoj momčadi na putu do naslova prvaka Albanije. S 34 godine najstariji je igrač Kukesija i ovo mu je treći put da je najbolji strijelac albanskog prvenstva.

S tri različita kluba osvajao je naslov prvaka Albanije, nastupajući za Dinamo iz Tirane i Skenderbeu ranije se okitio titulom, a sada mu je to uspjelo i s Kukesijem. U karijeri je osvojio i dva trofeja pobjednika albanskog kupa.

S više od 100 postignutih golova u albanskom prvenstvu, apsolutno je najefikasniji stranac koji je ikada zaigrao na tamošnjim terenima. U Kukesi se vratio prošlog ljeta nakon kratke epizode u Iranu.

Andora: Victor Bernat Cuadros (UE Santa Coloma) 18

Transfermarkt: -

Prvi strijelac andorskog prvenstva ove sezone je Victor Bernat, napadač kojeg se sjećamo još iz Lokomotivinog pohoda na Europu prošlog ljeta kada je upisao nastupe u oba susreta. Lokosi su upisali dvije glatke pobjede, a Bernat nije bio među strijelcima.

Sezonu je završio s ukupno 18 pogodaka, 17 ih je postigao u 19 nastupa u regularnom dijelu sezone, a onda je dodao još jedan u doigravanju gdje je ubilježio pet nastupa.

Njegova UE Santa Coloma završila je sezonu na trećem mjestu s 12 bodova manje od prvaka FC Santa Colome i dva boda manje od drugoplasirane Sant Julije. 20-godišnji napadač član je ovog kluba od 2009. godine.

Armenija: Artak Jedigarjan (Alaškert) 13

Transfermarkt: 225 tisuća eura

Krilni napadač Alaškerta ove sezone postigao je 13 pogodaka u 28 odigranih utakmica, a tome je dodao i osam asistencija. Jedigarjanu je to učinak karijere i pokazalo se da je povratak u Alaškert bio pravi izbor. Naime nakon nekoliko sezona lutanja i igranja u Ukrajini i Litvi, Jedigarjan je u kolovozu 2015. godine dobio ponudu za povratak u Armeniju te stavio potpis na ugovor s Alaškertom.

Prva sezona bila je dobra i prošlog ljeta potpisao je novi dvogodišnji ugovor. Hoće li ostati u Armeniji ili će promijeniti sredinu nakon najuspješnije sezone u karijeri, vrijeme će pokazati.

S ovih 13 pogodaka pomogao je Alaškertu da obrani titulu prvaka Armenije što mu je nakon četiri titule s Pjunikom ukupno šesta titula u Armeniji. Bio je i prvak Litve sa Žalgirisom.

Austrija: Olarenwaju Kayode (Austria Beč) 17

Transfermarkt: 4 milijuna eura

Igrač za kojeg se pisalo da je na meti zagrebačkog Dinama, najbolji je strijelac austrijske lige. Olarenwaju Kayode sezonu je završio sa 17 postignutih pogodaka u prvenstvu, tome je dodao i pet u Europi te dva u Kupu, a samo gol manje od njega postigao je Deni Alar iz Sturma.

Kayode je igrao odlično u Maccabiju iz Netanye s kojim je osvojio naslov prvaka druge izraelske lige i 2015. godine stigao je u bečku Austriju. Tamo je dodatno napredovao te ujedno i zaradio pozivnicu u nigerijsku reprezentaciju za koju je upisao dva nastupa u ovoj godini.

Nakon sjajne sezone u dresu austrijskog doprvaka, Kayode je na izlaznim vratima, poveći je popis klubova koji ga žele dovesti i izvjesno je da će promijeniti sredinu.

Azerbajdžan: Filip Ozobić (Gabala) 11

Transfermarkt: 800 tisuća eura

Odlični nastupi u dresu Slaven Belupa, Filipu Ozobiću ljetos su donijeli transfer u jednu od najboljih azerbajdžanskih momčadi, Gabalu. Ozobić je itekako opravdao očekivanja, postigao je 11 pogodaka u 27 utakmica u tamošnjem prvenstvu i tome dodao i dva gola u europskim kvalifikacijama.

Iako nije klasični napadač već ofenzivni vezni, Ozobić je u Azerbajdžanu dosta zabijao i podijelio status najboljeg strijelca prvenstva s Raufom Alijevim iz Inter Bakua. Alijev je azerbajdžanski reprezentativac koji je stalni član nacionalnog tima još tamo od 2010. godine.

U konačnici niti Gabala, niti Inter Baku, nisu došli do titule, prvak Azerbajdžana je Qarabag s deset bodova više od drugoplasirane Gabale i čak 19 više od trećeplasiranog Intera.

Belgija: Lukasz Teodorczyk (Anderlecht) 22

Transfermarkt: 12.5 milijuna eura

Anderlechtov Poljak Lukasz Teodorczyk iza sebe ima sjajnu sezonu. Prošlog ljeta stigao je u Anderlecht na posudbu iz kijevskog Dynama gdje nije dobio pravu priliku, a u Belgiji odmah je pokazao kako je pravo pojačanje. Odigrao je odličnu sezonu i začinio ju je titulom najboljeg strijelca lige.

Teodorczyk je postigao 20 pogodaka u 28 nastupa u regularnom dijelu sezone, u deset nastupa u doigravanju dodao je još dva pogotka, a sedam golova zabio je i u Europskoj ligi. Svoj najbolji nogomet u karijeri igrao je upravo u Anderlechtu koji je otkupio njegov ugovor od Dynama i dobio veliko pojačanje u vrhu napada.

U konačnici osvojio je i naslov prvaka Belgije sa sedam bodova prednosti nad drugoplasiranim Club Bruggeom što je Anderlechtu 34. titula prvaka Belgije, a Teodorczyku četvrta nakon dvije titule s Dynamom i jedne s Lechom iz Poznana.

Bosna i Hercegovina: Ivan Lendrić (Željezničar) 19

Transfermarkt: 825 tisuća eura

Bivša Hajdukova nada ponijela je titulu najboljeg strijelca Premijer lige BiH, no završnica sezone neće mu ostati u najljepšem sjećanju. Naime Željezničar je ostao bez naslova prvaka, a Lendrić je neslavno završio posljednji dvoboj zbog sukoba s dijelom navijača.

Lendrićeva sezona bila je vrlo dobra, bio je najefikasniji strijelac lige i u regularnom dijelu i u doigravanju gdje je postigao šest pogodaka, ali to nije bilo dovoljno za dovući Željezničar do titule prvaka. U konačnici je uspješniji bio Zrinjski iz Mostara predvođen Bakom Sliškovićem.

Hrvatski napadač u Željezničar je stigao u siječnju 2016. godine iz Grčke, a tijekom karijere promijenio je cijeli niz klubova i liga.

Bugarska: Claudiu Keşerü (Ludogorec) 22

Transfermarkt: 4 milijuna eura

Rumunjski napadač jedan je od pogodaka ljudi iz Ludogoreca koji su ga prije dvije sezone za samo milijun eura doveli iz katarske Al Gharafe, a on se vrlo brzo prometnuo u prvog napadača. Keşerü je i ranije bio poznat kao odličan golgeter, igrao je odlično i u Steaui, a u Ludogorecu nastavio je s vrhunskim predstavama.

Pomogao mu je u tome i način igre bugarskog prvaka, Ludogorec igra otvoreno i napadački, a u takvom sustavu i on je kao prva opcija u vrhu napada itekako profitirao. Sezonu je završio s 22 prvenstvena pogotka, četiri gola postigao je u europskim kupovima, a još četiri u samo dva nastupa u Bugarskom kupu.

30-godišnji rumunjski reprezentativac tako je pomogao Ludogorecu da još jednom dođe do titule prvaka, ovaj put s 22 pogotka, sedam više nego sezonu ranije. Osim što je osvojio ta dva naslova prvaka s Ludogorecom, osvojio je još dva sa Steauom.

Cipar: Matt Derbyshire (Omonia) 24

Transfermarkt: 1 milijun eura

Nekadašnji mladi engleski reprezentativac nije ostvario karijeru kakvoj se nadao, a danas nastupa na Cipru u dresu Omonije. U svojoj prvoj sezoni u ciparskom nogometu odmah je ponio status najboljeg strijelca lige nakon što je postigao 24 pogotka u 33 nastupa. 20 golova zabio je u regularnom dijelu sezone, a još četiri dodao je u doigravanju.

Derbyshireov pad krenuo je nakon što je Olympiakos otkupio njegov ugovor poslije šestomjesečne posudbe, Ernesto Valverde ga je u sljedećoj sezoni otpisao i nakon toga vrijeme je provodio uglavnom u Championshipu da bi ljetos dobio poziv s Cipra.

Iako je igrao vrlo dobro u Omoniji, njegov klub završio je tek kao peti nakon doigravanja i neće vidjeti Europu. Vodeći Apoel pobjegao mu je na kraju 23 boda, a četvrtoplasirani AEL koji je posljednji dohvatio Europu, devet bodova.

Crna Gora: Zoran Petrović (Mladost Podgorica) 14

Transfermarkt: 125 tisuća eura

19-godišnji napadač Mladosti iz Podgorice do titule najboljeg strijelca došao je u posljednjem kolu kada je postigao četiri pogotka u pobjedi 7:2 protiv Lovćena. Na taj način došao je do brojke od ukupno 14 pogodaka i zasjeo na vrh ljestvice najboljih strijelaca lige.

Inače, spominje se interes Hajduka za njegove usluge, a iskočio je upravo ove sezone kada je postigao tih 14 pogodaka u 30 nastupa. Ubilježio je i minutažu u kvalifikacijama za Ligu prvaka, međutim tamo se nije upisao među strijelce. Prošle sezone upisao je jedan pogodak, a u prvu momčad prebačen je nakon odličnih nastupa u juniorskoj ligi gdje je postigao devet pogodaka u sedam nastupa.

Njegova Mladost sezonu je završila na trećem mjestu u dramatičnoj završnici sezone s istim brojem bodova kao prvoplasirana Budućnost i drugoplasirana Zeta.

Češka: Milan Škoda (Slavia Prag) 15

Transfermarkt: 1.75 milijuna eura

Milana Škode sjećamo se po pogotku Hrvatskoj na Europskom prvenstvu u Francuskoj, a iskusni 31-godišnji napadač briljirao je ove sezone u češkoj ligi. Podijelio je titulu najboljeg strijelca s Davidom Lafatom, obojica su postigli po 15 golova, no Škodi je za to trebalo manje nastupa.

Bivši igrač Bohemiansa već je pet godina u praškoj Slaviji, a nastupajući za nju izborio se i za nastup u dresu reprezentacije gdje je sada i već stalni član. Osim što je zabio 15 golova i podijelio osam asistencija u prvenstvu, Škoda je i jednom poentirao u kvalifikacijama za Europsku ligu.

Tijekom cijele sezone bio je jedan od glavnih aduta praške Slavije koja se okitila titulom prvaka s dva boda prednosti nad Viktorijom Plzen.

Danska: Marcus Ingvartsen (Nordsjaelland) 23

Transfermarkt: 1.25 milijuna eura

Mladi danski reprezentativac iz sezone u sezonu igra sve bolje, a ovu sezonu završio je kao najbolji strijelac danskog prvenstva. Posebno je briljirao u play offu gdje je u deset utakmica poentirao čak devet puta te dogurao do brojke od 23 pogotka. Nakon regularnog dijela sezone ispred njega bio je Teemu Pukki, ali Finac je u završnici sezone postigao samo tri gola.

Ingvartsen je nada danskog nogometa, prošao je sve danske selekcije i Nordsjaelland će ga vrlo teško u bliskoj budućnosti zadržati. Već sada se spominje u kombinaciji klubova iz liga petice i moguć je transfer već ovog ljeta. Posebno nakon ovako dobre sezone.

Na žalost po njega, dobri nastupi nisu previše podignuli Nordsjaelland koji je sezonu završio na petom mjestu, daleko od borbe za naslov prvaka. U Danskoj je i dalje nedodirljiv FC Kopenhagen koji je imao čak 22 boda više od drugoplasiranog Brondbyja te 35 bodova više od Nordsjaellanda.

Engleska: Harry Kane (Tottenham) 29

Transfermarkt: 50 milijuna eura

Harry Kane definitivno je jedan od najboljih golgetera današnjice, a klasu je potvrdio i ove sezone briljantnim nastupima u engleskom Premiershipu. Odnio je titulu najboljeg strijelca s 29 postignutih pogodaka i to iz 30 odigranih utakmica. Problemi s ozljedom držali su ga jedno vrijeme van travnjaka, ali unatoč tome postigao je četiri pogotka više od Romelua Lukakua

Tottenham je imao najbolju sezonu u dugo godina, do same završnice borio se za titulu prvaka s Chelseajem, ali na kraju je ostao malo kratak i zadovoljio se s drugim mjestom. Nisu u Londonu toliko razočarani, dugo nisu bili ovako visoko.

Što se Kanea tiče, on je uz tih 29 pogodaka u prvenstvu postigao i dva gola u Europi te četiri u FA kupu, cijena prema Transfermarktu mu je 50 milijuna eura, ali ako ga netko poželi dovesti u svoje redove, morat će iskrcati dvostruko toliko.

Francuska: Edinson Cavani (PSG) 35

Transfermarkt: 45 milijuna eura

Još jedan golgeterski "teškaš", igrač koji je s 35 golova u francuskom prvenstvu prošle sezone jedan od najubojitijih napadača svijeta. Cavani je toj brojci dodao i osam golova u Ligi prvaka te šest u francuskim kup natjecanjima, a ako se računa i reprezentacija, premašio je brojku od 50 golova u sezoni.

Cavani je puno zabijao, ali i puno promašivao, a neki od promašaja bili su skupi. Međutim s osobne strane imao je sjajnu sezonu i još jednom je potvrdio status jednog od najboljih golgetera svijeta. Inače, na ljestvici strijelaca francuske lige na visokom petom mjestu s 15 postignutih pogodaka je i hrvatski reprezentativac Ivan Santini.

Što se tiče klupske sezone, Cavani s PSG-om nije uspio obraniti naslov prvaka Francuske, na kraju je ostao iza Monaca, ali najviše boli ono ispadanje od Barcelone u Ligi prvaka na čudesan način nakon što je PSG slavio s 4:0 u prvoj utakmici i imao sve u svojim rukama.

Grčka: Marcus Berg (Panathinaikos) 24

Transfermarkt: 5 milijuna eura

Šveđanin Marcus Berg već sezonama uspješno predvodi napad Panathinaikosa, ali nikako ne može do titule prvaka Grčke. Olympiakos ima širu i kvalitetniju momčad te tako monopol na naslov prvaka, a Panathinaikos unatoč svoj golgeterskoj kvaliteti Berga zadovoljava se mrvicama.

I ova sezona bila je dobra za Šveđanina, postigao je ukupno 24 gola u prvenstvu, dodao je i tri gola u kupu, četiri gola u Europi i deset asistencija, ali to opet nije bilo dovoljno za rušenje Olympiakosa. Div iz Pireja odnio je titulu s deset bodova ispred Panathinaikosa koji je na kraju kao treći ušao u doigravanje. Tamo je zauzeo drugo mjesto iza AEK-a.

Berg je ove godine produžio ugovor s Panathinaikosom do ljeta 2019. godine i sa sigurnošću možemo reći da će predvoditi napad Zelenih i sljedeće sezone.

Italija: Edin Džeko (Roma) 29

Transfermarkt: 18 milijuna eura

I iza Edina Džeke je odlična sezona u kojoj se dugo s Romom borio za naslov prvaka. Na kraju je Juventus ipak osvojio Scudetto, Roma je završila na drugom mjestu, ali barem ima najboljeg strijelca prvenstva u reprezentativcu Bosne i Hercegovine.

Do posljednjeg kola vodila se bitka za najboljeg strijelca talijanskog prvenstva, u igri su bili Džeko i Dries Mertens, obojica su u posljednjem kolu upisali po jedan pogodak u pobjedama svojih momčadi, a na kraju je Džeko stao na brojci od 29 golova, jednog više od Mertensa.

Džeko je tome dodao i čak 12 asistencija, osam golova u Europskoj ligi i dva pogotka u kupu. Tako je višestruko nadmašio prošlosezonski učinak od osam prvenstvenih golova, ali i ostvario svoj najbolji učinak u karijeri. Dosad mu je rekord bio 26 golova u dresu Wolfsburga.

Izrael: Vidar Örn Kjartansson (Maccabi Tel Aviv) 19

Transfermarkt: 1.6 milijuna eura

Islandski reprezentativac prošlo ljeto preselio je iz Malmöa u Maccabi iz Tel Aviva i vrlo brzo pokazao se kao pun pogodak. Iza Kjartanssona je odlična sezona i samo je potvrdio status vrsnog strijelca za "srednje" europske lige. Već ranije je u dresu Valerenge i Malmöa predstavljao veliku opasnost za protivničke vratare, a tako je nastavio u Izraelu.

Na žalost za njega, Maccabi nije uspio doći do naslova prvaka Izraela, ispred njega bio je Hapoel Beer Sheva s čak 13 bodova više. Maccabi je zaostajao samo tri boda uoči play offa, ali tamo je podbacio i ostao daleko iza Hapoela.

Kjartansson je pod ugovorom s Maccabijem do 2020. godine, a osim što je bio efikasan u izraelskom prvenstvu, postigao je i četiri pogotka u kupu i jedan u Europi.

Kosovo: John Otto (Trepča '89) 27

Transfermarkt: -

Trepča '89 stigla je do svog prvog naslova prvaka Kosova slaveći s pet bodova prednosti nad drugoplasiranom Prištinom. Prednost bi bila i veća da nisu upisana dva poraza u samoj završnici sezone kada je već bilo poznato da će Trepča '89 doći do svoje prve titule.

Napadački ju je predvodio malo poznati Nigerijac John Otto koji je ranije nosio dres albanskog Skenderbeua, a dolaskom na Kosovo golgeterski je eksplodirao s 27 postignutih pogodaka. Bio je uvjerljivo najbolji strijelac kosovskog prvenstva s 11 golova više od drugoplasiranog Florenta Hasanija, inače suigrača iz Trepče '89.

Mađarska: Marton Eppel (Honved) 16

Transfermarkt: 350 tisuća eura

25-godišnji napadač Marton Eppel odigrao je sezonu karijere. Nikada ranije nije bio niti blizu deset pogodaka u jednoj sezoni, a ove sezone predvodio je najbolje strijelce mađarske lige sa 16 postignutih pogodaka. Prije dvije godine jedno vrijeme igrao je i u drugoj mađarskoj ligi da bi eksplodirao prošle sezone.

U 27 nastupa postigao je 16 pogodaka i bio daleko najefikasniji igrač Honveda koji je nakon 24 godine čekanja došao do naslova prvaka Mađarske. Mađarskom velikanu ovo je 14. titula, no dugo je na nju čekao, a Eppel nosi velike zasluge što ju je i dočekao.

Inače tijekom karijere prošao je kroz niz mađarskih klubova, jedno kraće vrijeme proveo je u NEC Nijmegenu, ali bez uspjeha, a odlični nastupi prošle sezone donijeli su mu i prvu pozivnicu u mađarsku reprezentaciju.

Makedonija: Besart Ibraimi (Škendija) 20

Transfermarkt: 600 tisuća eura

Nakon brojnih selidbi i promjena klubova, Besart Ibraimi skrasio se u Škendiji. Još tamo od odlaska iz Renove prije sedam godina kada ga je ugrabio Schalke, Ibraimi nije imao ovako plodnu sezonu s postignutih 20 pogodaka iz 30 utakmica. Osim tih 20 prvenstvenih pogodaka, upisao je i deset asistencija te četiri pogotka u Europi.

I prošla sezona u dresu Škendija bila je sjajna za Ibraimija, brojčano čak i bolja. Tada je ubilježio 32 nastupa i postigao čak 26 pogodaka uz 13 asistencija.

Unatoč njegovim odličnim igrama, Škendija nije uspjela doći do naslova prvaka. Vardar je ipak bio bolji i na kraju je osvojio 13 bodova više dok je Škendija završila na drugom mjestu.

Malta: Bojan Kaljević (Balzan) 24

Transfermarkt: 230 tisuća eura

Iskusni Crnogorac Bojan Kaljević najbolji je strijelac malteškog prvenstva. Na Malti stranci vode glavnu riječ, a među njima je i Kaljević koji je ove sezone postigao 24 pogotka u 32 odigrane utakmice. Tome je pridodao i devet asistencija te jedan pogodak u kupu.

Kaljević je inače u Balzan došao iz redova malteškog prvoligaša Moste koji je donji razred malteškog nogometa i vrlo brzo pokazao se kao pojačanje. Iako je iza njega vrlo dobra sezona, Balzan nije uspio uzeti naslov prvaka Malte, bolji je bio Hibernians koji je osvojio sedam bodova više.

Moldavija: Ricardinho (Šeriff) 15

Transfermarkt: 1.4 milijuna eura

Brazilac Ricardinho prva je zvijezda moldavskog prvenstva, već duže vrijeme briljira u redovima Šeriffa koji dominira tamošnjim nogometom. I netom završene sezone bio je prvo ime kluba predvodeći strijelce i asistente, ne samo u Šeriffu već u cijelom prvenstvu.

Ricardinho je u Moldaviju došao 2013. godine iz Lechije, kratko je boravio u Ujedinjenim Arapskim Emiratima na posudbi, ali nakon samo šest mjeseci vratio se u Tiraspol i odigrao sjajnu sezonu. U 27 prvenstvenih nastupa postigao je 15 pogodaka i podijelio 14 asistencija, a na ljestvici strijelaca odmah iza njega bio je Josip Brezovec s 12 pogodaka te također 14 asistencija.

Šerif je na kraju odnio titulu prvaka Moldavije pobjedom u dodatnom razigravanju s Dacijom s obzirom da su obje momčadi imale isti broj bodova. Inače na sedmom mjestu na ljestvici strijelaca bio je još jedan Hrvat Igor Banović koji je u dresu Milsamija postigao sedam pogodaka.

Nizozemska: Nicolai Jorgensen (Feyenoord) 21

Transfermarkt: 13 milijuna eura

Danski reprezentativac Nicolai Jorgensen apsolutni je pogodak Feyenoordove struke. Jorgensen je prošlog ljeta došao iz FC Kopenhagena za tri i pol milijuna eura, a danas vrijedi četiri puta više i nosi ogromne zasluge za Feyenoordov naslov prvaka Danske.

Feyenoord je na titulu prvaka čekao 18 godina, u konačnici ju je osigurao Dirk Kuijt hattrickom u posljednjem kolu protiv Heraclesa, međutim tijekom cijele sezone Jorgensen je igrao ključnu ulogu i s 21 pogotkom i 14 asistencija bio prvo ime momčadi iz Rotterdama. Tom učinku dodao je i po dva pogotka u kupu i Europi.

Jorgensen je pod ugovorom s Feyenoordom do ljeta 2021. godine, međutim ukoliko nastavi s ovakvim igrama, vrlo brzo mogao bi preseliti u neku od liga petice. Tamo je već kratko i bio, no epizode u Bayeru iz Leverkusena i Kaiserslauternu nisu bile uspješne.

Njemačka: Pierre-Emerick Aubameyang (Borussia Dortmund) 31

Transfermarkt: 65 milijuna eura

Još jedan s vrha popisa svjetskih napadača je Pierre-Emerick Aubameyang, potencijalna zvijezda ovogodišnjeg prijelaznog roka. Gabonac iz sezone u sezonu napreduje, već je izražavao želju za prelaskom u neki drugi klub, a čini se kako je vrlo blizu realizacija njegovog odlaska u PSG.

U toj priči spominje se i Milan koji ga je imao dugo u svojim redovima, slao na posudbe i nikad mu nije pružio priliku. Aubameyang je eksplodirao u St.Etienneu, vrlo brzo preselio u dortmundsku Borussiju gdje je iz sezone u sezonu dodatno napredovao.

Ovu sezonu završio je s 31 pogotkom u njemačkom prvenstvu, a dodao je i sedam pogodaka u Ligi prvaka i kupu te s jednim pogotkom više ostavio iza sebe Roberta Lewandowskog. Na visokom šestom mjestu ljestvice strijelaca njemačkog prvenstva je i Andrej Kramarić koji je postigao 15 pogodaka.

Poljska: Marcin Robak (Lech) 18

Transfermarkt: 200 tisuća eura

Titulu najboljeg strijelca poljske lige podijelili su Marcin Robak iz Lecha i Marco Paixao iz Lechije s po 18 postignutih pogodaka, no Robak je tome dodao i još tri pogotka u kupu čemu je došao do ukupne brojke od 21 pogotka u netom završenoj sezoni.

Iskusni napadač još ranije pokazivao je golgeterske kvalitete te je bio najbolji strijelac poljskog prvenstva i 2014. godine kada je nosio dres Pogona iz Szczecina, a tu sezonu završio s 21 postignutim pogotkom. Sezonu kasnije u istom klubu zabio je 11, no u samo 17 odigranih susreta.

Prošlu sezonu s Lechom imao je priliku osvojiti barem kup, međutim neočekivano je upisao poraz u finalu protiv Arke, a prvenstvo je završio na trećem mjestu s dva boda manje od prvaka Legije te s istim brojem bodova kao drugoplasirana Jagiellonia i četvrtoplasirana Lechia.

Portugal: Bas Dost (Sporting Lisabon) 34

Transfermarkt: 12 milijuna eura

Još jedan igrač koji je napravio pravi posao promjenom kluba prošlog ljeta. Bas Dost preselio je iz Wolfsburga u Sporting iz Lisabona i u sezoni života u 31 prvenstvenom nastupu postigao 34 pogotka uz čak četiri hat-tricka. Koliko je Dost briljirao u redovima Sportinga, pokazuje i podatak da je u toj jednoj sezoni postigao gotovo više nego u četiri sezone u Wolfsburgu gdje baš i nije malo igrao.

Dost je sva četiri hattricka postigao u razdoblju od dva mjeseca u završnici sezone, punio je mreže Tondele, Boaviste, Brage i Chavesa te dugo držao Sporting u borbi za drugo mjesto na ljestvici. U konačnici ipak klub iz Lisabona nije izdržao i morao se zadovoljiti trećim mjestom.

Naslov prvaka odnijela je Benfica koja je u konačnici imala 12 bodova više od trećeplasiranog Sportinga i šest bodova više od drugoplasiranog Porta. U utrci za najboljeg strijelca lige, Dost s ovakvim učinkom nije imao pravu konkurenciju Tiquinho Soares bio je drugi s 19 postignutih golova.

Rumunjska: Azdren Llullaku (Gaz Metan) 16

Transfermarkt: 1.4 milijuna eura

Najbolji strijelac rumunjskog prvenstva i to uvjerljivo bio je Azdren Llullaku. Albanac je postigao 16 pogodaka, pet više u odnosu prve pratitelje i to ne bi bilo ništa neobično da to nije ostvario u prvom dijelu sezone. Naime Llullaku je u siječnju napustio Gaz Metan i to sa 16 golova na kontu.

Albanski reprezentativac to je ostvario u samo 20 prvenstvenih susreta nakon čega je preselio u redove Astane gdje je završio sezonu. U Astani nije bio niti približno tako uspješan, upisao je 16 nastupa i postigao samo jedan pogodak.

Gaz Metan je u konačnici propustio Ligu za prvaka i kao sedmoplasirani završio u Ligi za ostanak gdje je ne kraju bio drugi, ostao u ligi, ali i ostao bez Europe.

Rusija: Fjodor Smolov (Krasnodar) 18

Transfermarkt: 14 milijuna eura

Drugu sezonu zaredom najbolji strijelac ruskog prvenstva je Fjodor Smolov. Ruski reprezentativni napadač obje sezone ostvario je to u dresu Krasnodara koji će imati problema zadržati ga ovog ljeta iako Smolov ima važeći ugovor do ljeta 2019. godine. Unatoč tome već sada postoje klubovi voljni dovođenja Smolova u svoje redove.

I ranije je bilo takvih upita, ali poučen iskustvom dobrog dijela ruskih igrača koji se nisu usrećili izvan Rusije, Smolov nije mijenjao ligu. Čak i na svojoj koži osjetio je kako u Europi nije lako izboriti se za dobar status, kratko vrijeme proveo je u Feyenoordu i nije se proslavio.

U Krasnodaru zato briljira, tu je posljednje dvije sezone i to nakon što je stigao iz moskovskog Dinama koji je potpuno potonuo nakon što je doživio financijski krah. Ove sezone u 22 prvenstvena nastupa postigao je 18 pogodaka, zabio je i šest golova u Europi te jedan u kupu.

San Marino: Marco Martini (La Fiorita) 26

Transfermarkt: -

Vremešna zvijezda San Marina odnijela je titulu najboljeg strijelca tamošnje lige ove sezone. Marco Martini s 26 golova vodio je La Fioritu do titule prvaka San Marina i kada je to učinio, povukao se u igračku mirovinu.

Inače postigao je u 27 nastupa 26 golova i na najbolji mogući način završio je igračku karijeru. Nakon lutanja po niželigaškim talijanskim klubovima, vratio se u San Marino završiti karijeru i u te posljednje dvije sezone u dresu La Fiorite bio je ključan igrač u pohodu na kup 2016. godine i prvenstvo ove godine.

Martini ostaje u nogometu i nastavlja raditi kao pomoćni trener u Riminiju.

Sjeverna Irska: Andrew Mitchell (Dungannon Swifts) 25

Transfermarkt: -

Dungannon ove sezone nije briljirao, nije dohvatio Ligu za prvaka već je morao igrati Ligu za opstanak, ali na kraju sezone imao je najboljeg strijelca. Bivši mladi irski reprezentativac Andrew Mitchell upisao je 36 nastupa i postigao 25 pogodaka čime je ostavio iza sebe i one napadače iz efikasnijih klubova od Dungannona.

Osvajanjem prvog mjesta u Ligi za ostanak, Dungannon je dobio priliku igrati u kvalifikacijama za odlazak u Europu, međutim već na prvoj prepreci je zaustavljen od strane Ballymene koja je slavila s 5:2 i igrat će u kvalifikacijama za Europsku ligu.

Što se Mitchella tiče, on je u Dungannonu od 2014. godine kada je stigao iz Glenavona i ovo mu je apsolutno najbolja sezona u karijeri.

Slovačka: Seydouba Soumeh (Slovan Bratislava) 20

Transfermarkt: 450 tisuća eura

I u Slovačkoj dvojica igrača podijelili su titulu najboljeg strijelac, a onaj s manje nastupa bio je Gvinejac Seydouba Soumah. On i Filip Hlohovsky iz Žiline postigli su po 20 pogodaka.

Hlohovsky je bio sjajan i u pogledu asistencija, upisao ih je čak 12 i apsolutno je najzaslužniji za Žilinin naslov prvaka Slovačke. Soumah je član Slovana iz Bratislave, a ovu sezonu završio je na drugom mjestu sa 16 bodova manje od aktualnog prvaka.

Soumah čak i nije klasični napadač već je ofenzivni veznjak visok svega metar i 60, a ovo mu je najbolja sezona u karijeri s postignutih 20 golova u 29 utakmica u prvenstvu te tri pogotka u šest utakmica u kupu. S druge strane Hlohovsky postigao je također 20 golova uz 13 asistencija u 32 utakmice i tome je dodao jedan gol u kupu.

Slovenija: John Mary (Rudar Velenje) 17

Transfermarkt: 400 tisuća eura

Na ljestvici strijelaca slovenskog prvenstva nalazi se dvojac iz velenjskog Rudara. Kamerunac John Mary postigao je 17 pogodaka, a Dominik Glavina jedan manje, no niti njihov odličan učinak nije pomogao Rudaru u ostvarenju boljeg plasmana.

Rudar je završio tek na sedmom mjestu od deset momčadi, svega tri boda ispred pretposljednjeg Aluminija. Uz ovakav napadački učinak, u Velenju ne mogu nikako biti zadovoljni.

Odlični Kamerunac prošlog ljeta došao je iz novosadske Vojvodine gdje praktički uopće nije bio u kombinacijama, no u Sloveniji je odigrao sjajno. Slično kao i Glavina koji u Interu prije odlaska u Sloveniju također nije previše pokazao uz samo jedan gol u 30 utakmica.

Osim Glavine u Top 10 strijelaca bili su i Filip Dangubić s 14 golova na petom mjestu te Leon Benko s deset golova na osmom mjestu.

Srbija: Uroš Đurđević (Partizan) 24

Transfermarkt: 3.5 milijuna eura

Po 24 pogotka protekle sezone postigli su Uroš Đurđević i Leonardo te tako izravno bili zaslužni za više od polovice pogodaka novog prvaka Srbije. Đurđeviću je to uspjelo u samo 29 odigranih prvenstvenih utakmica, a tome je dodao i četiri pogotka u pet susreta.

Đurđević je u Partizan stigao prošlog ljeta iz Palerma i vrlo brzo pokazao se kao veliko pojačanje te je potpuno opravdao ovaj transfer. Veliki potencijal pokazivao je i u mladoj reprezentaciji kojoj je bio kapetan, međutim čekala se ta klupska eksplozija koja je došla prošle sezone u redovima Beograđana.

Zahvaljujući njemu u velikoj mjeri Partizan je stigao do titule prvaka koju je vratio iz ruku Crvene zvezde s tri boda prednosti. Đurđević je ujedno odnio i trofej za igrača sezone.

Škotska: Liam Boyce (Ross County) 23

Transfermarkt: 500 tisuća eura

Među svim silnim napadačima Celtica koji je još jednom izdominirao u škotskom nogometu, titulu najboljeg strijelca sezone odnio je Sjeverni Irac Liam Boyce iz malog Ross Countyja. Usporedbe radi Ross County je u 33 kola postigao samo 37 pogodaka dok je Celtic postigao čak 87, a tek u Ligi za opstanak Ross County je popravio saldo postignutih golova.

Boyce je u tom dijelu sezone postigao sedam pogodaka i pomogao je Ross Countyju da uzme prvo mjesto u Ligi za opstanak. Inače u ovom klubu je od 2014. godine kada je stigao iz Cliftonvillea gdje je također bio među najboljim strijelcima lige. Ovdje je iz sezone u sezonu rastao da bi prošle sezone ostvario najbolji učinak.

Španjolska: Lionel Messi (Barcelona) 37

Transfermarkt: 120 milijuna eura

Lionel Messi četvrti put u karijeri odnio je titulu najboljeg strijelca španjolske Primere. Nakon 2010., 2012. i 2013. godine, završio je i 2017. kao najbolji strijelac i to s 37 postignutih prvenstvenih pogodaka. Osim toga bio je i najbolji strijelac Kupa kralja s pet pogodaka te je dodao i 11 golova u Ligi prvaka uz osvojenu Zlatnu kopačku.

S klupske strane Messi nema previše razloga za zadovoljstvo, ostao je i bez titule prvaka Španjolske, u Ligi prvaka zaustavio ga je Juventus, a u španjolskom prvenstvu bolji je bio madridski Real. S druge strane individualno Messi je nastavio rušiti granice, oduševljavao je nastupima te probio granicu od 500 postignutih pogodaka u dresu Barcelone.

U sljedećoj sezoni Messi će se zasigurno nastaviti boriti za trofeje, motiviraniji i željniji vratiti Barcelonu na vrh ne samo španjolskog već i europskog nogometa.

Švicarska: Seydou Doumbia (Basel) 20

Transfermarkt: 6 milijuna eura

Seydou Doumbia vratio se u Švicarsku prvi put nakon 2010. godine kada je dres Young Boysa zamijenio onim moskovskog CSKA. Napadač iz Obale Bjelokosti ime je stekao u Bernu gdje je briljirao u dresu Young Boysa, zaslužio transfer u redove ruskog velikana, ali stvari su za njega krenule krivim smjerom nakon transfera u Romu u siječnju 2015. godine.

U Romi je igrao malo i slabo, bio je na posudbama u CSKA i Newcastleu, no tek odlazak u Basel oživio mu je karijeru. Doumbia je u dresu Basela ponovno zabijao, postigao je 20 pogodaka u 25 nastupa, odnio titulu najboljeg strijelca lige i s Baselom naslov prvaka Švicarske.

Ovog ljeta vraća se u Romu s kojom ga ugovor veže do 2019. godine i ostaje za vidjeti hoće li ponovno na posudbu ili će čak Basel otkupiti njegov ugovor.

Turska: Vagner Love (Alanyaspor) 23

Transfermarkt: 2.5 milijuna eura

Iskusni Brazilac koji je svoje najbolje utakmice u karijeri odradio u dresu moskovskog CSKA, iza sebe ima sjajnu sezonu u Turskoj. Bio mu je to prvi dodir s turskim nogometom i odmah je odnio titulu najboljeg strijelca lige s 23 postignuta pogotka u prošloj sezoni.

Učinak je tim veći što je Vagner Love do te brojke došao nastupajući za Alanyaspor, momčad koja ipak ne spada u sam vrh turskog nogometa, ali velikim dijelom i zahvaljujući njegovim nastupima sezonu je završila izvan zone ispadanja. U konačnici 12. mjesto četiri bod od posljednje pozicije koja je vodila u rang niže.

Napad tijekom sezone predvođen Loveom dobro je odrađivao posao i Alanyaspor je postigao 54 pogotka čime je bio peti u ligi, ali zato je imao najlošiju obranu sa 65 primljenih golova.

Ukrajina: Andrij Jarmolenko (Dynamo Kijev) 15

Transfermarkt: 19 milijuna eura

Kapetan kijevskog Dynama Andrij Jarmolenko ima iza sebe vrlo dobru sezonu, ali nije ju okrunio trofejima. Proglašen je za najboljeg igrača lige, odnio je titulu najboljeg strijelca lige s 15 golova što mu je najbolji učinak u prvenstvu ikad, ali to nije pomoglo Kijevljanima.

Šahtar je prošle sezone ipak bio bolji, na kraju je odnio titulu prvaka i to ju je osigurao dosta prije kraja sezone. Kijevljani su na kraju zaostali 13 bodova, a tolika im je bila i prednost nad trećeplasiranom Zorjom iz Luhanska.

Jarmolenko je pod ugovorom s Kijevljanima do ljeta 2020. godine i nema naznaka da bi mogao promijeniti klub, za očekivati je da će ostati cijelu karijeru u dresu Kijevljana.

Wales: Jason Oswell (Newtown) 22

Transfermarkt: 50 tisuća eura

Jason Oswell skrasio se u velškom Newtownu nakon lutanja po amaterskim engleskim klubovima i sezonu je završio kao najbolji strijelac Walesa. Postigao je 22 pogotka, devet u ligaškom dijelu i zatim još 13 u Ligi za opstanak.

Njegov Newtown bio je prvoplasirani u Ligi za opstanak te je bio u borbi za Europsku ligu, ali ispao je već u polufinalu doigravanja porazom 3:2 od Bangora.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • emilio2121.06.2017. u 11:16
    *madridski Real
    emilio21