Košarka

Od Pervisa Ellisona do Anthonyja Bennetta - najlošiji prvi pickovi u novijoj povijesti NBA drafta

Petar Jenjić • četvrtak, 22.06.2017.
Od Pervisa Ellisona do Anthonyja Bennetta - najlošiji prvi pickovi u novijoj povijesti NBA drafta
Foto: EPA

Oči košarkaškog svijeta bit će u noći s četvrtka na petak usmjerene na Barclays Center u New Yorku gdje će se održati NBA draft. Pravo prvog izbora imaju Philadelphia 76ersi koje su dobili od Boston Celticsa u zamjenu za treći pick ovogodišnjeg i jedan izbor prve runde u nekoj od sljedećih sezona...

Kao prvi izbor ovogodišnjeg drafta nameće se Markelle Fultz, razigravač sa sveučilišta Washington kojem se predviđa blistava budućnost. Od 1985. godine i početka ere draft lotteryja izdvojili smo šestoricu igrača kojima se predviđala velika karijera, ali su se zbog raznih razloga pokazali kao veliki promašaji.

Pervis Ellison - Sacramento Kings (1989.)

Jedna od najpoznatijih NBA franšiza, barem kada govorimo o lošim odlukama, svakako su Sacramento Kingsi koji su na draftu 1989. godine kao prvi pick odabrali Pervisa Ellisona, 206 centimetara visokog igrača sa sveučilišta Louisville koje je predvodio do NCAA naslova 1986. godine. Na istom je mjesto dobio i nadimak "Never Nervous Pervis".

Kao rookie propustio je 48 od 82 utakmice zbog ozljede i već je sljedeće sezone zamijenjen u Washington Bulletse. Ubrzo je postao starter i s prosjekom od 20 poena po utakmici dobio nagradu za igrača koji je najviše napredovao. Nažalost, ozljede su ga udaljile od ozbiljnije karijere, proveo je šest sezona s Boston Celticsima, da bi karijeru zaključio u Seattle SuperSonicsima za koje je odigrao tek devet utakmice 2000. godine.

Još za vrijeme igranja u Kingsima tadašnji mu je suigrač Danny Ainge zbog čestih ozljeda dao nadimak "Out of Service Pervis". Upravo ga je zdravstveno stanje spriječilo u ostvarivanju puno bolje igračke karijere.

Iste godine su Boston Celticsi odabrali Dina Rađu kao 40. pick. Draft je iznio još nekoliko odličnih igrača poput: Shawna Kempa, Tima Hardawaya, Vlade Divca, Cliffa Robinsona i Glena Ricea.

Joe Smith - Golden State Warriors (1995.)

Draft iz 1995. godine bio je poseban i po tome što je po prvi puta u povijesti održan izvan granica SAD-a, točnije u kanadskom Ontariju.

Golden State Warriorsi odabrali su Joea Smitha kao prvi pick spomenutog drafta i grdno se prevarili. Smith nikada nije postao onako dobar igrač kako su mnogi analitičari tada vidjeli, u 16 NBA sezona promijenio je čak 13 klubova, a ubacivao je u prosjeku nešto manje od 11 poena. Ostao je najpoznatiji tijekom avanture u Minnesota Timberwolvesima.

Smith je nakon tri sezone u Warriorsima zamijenjen u Philadelphiju gdje je nakon jedne godine postao slobodan igrač. Poslije lockouta 1999. godine potpisao je jednogodišnji ugovor s Minnesotom u vrijednosti od 1.75 milijuna dolara, daleko ispod cijene. Bila je to vrlo čudna odluka, s obzirom na to da je odbio 80 milijuna dolara od Warriorsa prije tradea u Sixerse.

Prvi pick drafta i Timberwolvesi imali su tajni dogovor po kojem bi Smith potpisao tri jednogodišnja ugovora ispod cijene zbog oslobađanja prostora na salary capu, nakon čega bi bio nagrađen ugovorom od 86 milijuna dolara.

Ipak, stvari su vrlo brzo razotkrivene i zbog ilegalnih radnji Minnesota je kažnjena s 3.5 milijuna dolara i zabranom biranja igrača prve runde sljedećih pet godina. Također, kažnjeni su i vlasnik Glen Taylor i generalni direktor Kevin McHale koji je kasnije opovrgavao bilo kakvo znanje o spomenutim ugovorima. Odigrao je još dvije sezone u momčadi nakon čega je zamijenjen u Milwaukee.

S obzirom na to da su Antonio McDyess, Jerry Stackhouse, Rasheed Wallace i Kevin Garnett birani sa sljedeća četiri picka, nije teško zaključiti da su Warriorsi napravili veliku pogrešku, unatoč vrlo dobroj karijeri spomenutog igrača, ali ne onakvoj kakva se od prvog izbora drafta očekuje.

Michael Olowokandi - Los Angeles Clippers (1998.)

Kada spomenemo draft 1998. godine lako se sjetiti dvojice igrača koja će i sljedeće sezone biti aktivna u najjačoj ligi svijeta, Vincea Cartera i Dirka Nowitzkog te jednog koji je na kraju ove sezone odlučio zaključiti bogatu karijeru, Paula Piercea.

Jedan od onih koji je obilježio ovaj draft, u onom negativnom smislu, svakako je Michael Olowokandi, 213 centimetara visoki afrički košarkaš kojeg su Los Angeles Clippersi odabrali kao prvi pick.

Olowokandi je tri godine proveo na sveučilištu Pacific gdje je u prosjeku bilježio 22 poena, 11 skokova i tri blokade. Clippersi su tražili igrača oko kojeg bi gradili šampionsku momčad, ali "Candy Man" se pokazao kao veliki promašaj, prema Sports Illustratedu najveći u povijesti drafta.

U nekoliko mjeseci Olowokandi je od nepoznatog igrača postao najviši pick najjače lige na svijetu. Nakon izlaska sa sveučilišta već je imao 23 godine, smatran je projektom, ali onim na kojem treba jako puno raditi. Za vrijeme lockouta 1999. godine igrao je u Kinder Bologni gdje je djelomično izgubio vrijeme za razvoj, kao i dobru formu.

Tijekom boravka u Clippersima trenirao je i s Kareemom Abdulom Jabbarom koji se i danas kaje zbog utrošenog vremena s afričkim košarkašem. Najbolji strijelac u povijesti lige opisao ga je kao "talentiranog, ali vrlo slabog učenika".

Uz pet sezona u Clippersima, proveo je tri u Minnesota Timberwolvesima i jednu u Boston Celticsima, a ukupno je bilježio osam poena i šest skokova u prosjeku. U cijeloj je karijeri odigrao tek 15 utakmica u doigravanju.

Na draftu je biran i Bruno Šundov koji je kao 35. pick otišao u redove Dallas Mavericksa.

Kwame Brown - Washington Wizards (2001.)

"Ako me izaberete, nećete pogriješiti", rekao je talentirani Kwame Brown, talentirani košarkaš iz srednje škole Glynn Academy i rekao jednu od najvećih laži u modernoj povijesti NBA lige.

Bespredmetno je raspravljati o igračkoj veličini Michaela Jordana, ali se o njegovim menadžerskim sposobnostima itekako može razgovarati. Prije biranja Adama Morrisona kao trećeg picka na draftu 2006. godine, Jordan je tijekom rada u Washington Wizardsima odabrao Kwamea Browna, prvog igrača koji je bio prvi pick odmah nakon srednje škole.

Sam Jordan je rekao kako od njega želi stvoriti zvijezdu, ali Brown nije uspio izdržati pritisak. Godinama su kružile priče kako ga je upravo Jordan godinama "tjerao u plač pred suigračima i zvao pogrdnim imenima", ali je nekadašnji prvi pick sve tvrdnje opovrgnuo.

Ipak, istina je negdje u sredini. Danas mnogi vjeruju kako su Jordanova velika upornost i želja za uspjehom u novoj ulozi jedan od razloga koji su narušili Brownovo samopouzdanja i stopirali njegov razvoj.

Nakon četiri sezone u Wizardsima mijenjan je u Los Angeles Lakerse. Nikada nije postao zvijezda kakva je želio biti, ali je svakako imao karijeru dugačku 12 sezona tijekom koje je igrao u još pet klubova.

Na draftu 2001. godine kasnije su birani: Tyson Chandler, Pau Gasol, Joe Johnson, Richard Jefferson, Zach Randolph, Gerald Wallace, Tony Parker, Gilbert Arenas i Mehmet Okur.

Greg Oden - Portland Trail Blazers (2007.)

"Što bi bilo kad bi bilo?", pitanje je koje si postavljaju brojni navijači Portlanda da je Greg Oden ispunio sav svoj potencijal. Prvi pick drafta iz 2007. godine propustio je cijelu prvu sezonu zbog operacije na desnom koljenu. Za Portland je u ukupno pet sezona odigrao tek 82 utakmice, da bi dvije godine kasnije slomio čašicu na istom koljenu.

Svoju je karijeru pokušao oživjeti u sezoni 2013./14. kada je potpisao za Miami Heat, ali je nakon 23 utakmice morao zaključiti svoju NBA karijeru. Nakon kratkotrajne avanture u kineskim Jiangsu Dragonsima, odlučio je otići u mirovinu.

Drugi pick imali su Seattle SuperSonicsi koji su birali Kevina Duranta, danas jednog od najboljih igrača lige. Uz Duranta, vrijedi izdvojiti Ala Horforda, Joakima Noaha, Marca Gasola i Mikea Conleyja koji su, svaki na svoj način, obilježili sljedeće godine. Kao 39. pick Miami Heat je odabrao Stanka Baraća.

"Ostat ću upamćen kao najveći promašaj u povijesti NBA lige, ali ne mogu ništa učiniti da to promijenim.", izjavio je Oden nakon objave o kraju karijere.

Oden trenutno studira i radi kao asistent trenera na sveučilištu Ohio State, gdje je proveo jednu sezonu prije izlaska na draft.

Anthony Bennett - Cleveland Cavaliers (2013.)

Anthony Bennett bio je pomalo i iznenađujući izbor Cleveland Cavaliersa koji su imali priliku izabrati igrače poput Giannisa Antetokounmpa, Nerlensa Noela i C.J. McColluma koji su se kasnije isprofilirali kao vrlo dobre igračke opcije.

Razlog Bennettovog prvog picka svakako leži u činjenici kako je spomenuti draft bio prvi od 2006. godine kada se nijedan igrač nije posebno izdvajao da bi mogao postati prvi izbor. Upravo su Cavaliersi razmatrali šest igrača, ali su se ipak odlučili za Kanađanina.

Alex Len, Nerlens Noel i Bennett nisu se pojavili na treninzima uoči drafta zbog ozljeda. Ben McLemore biran je nekoliko mjesta niže zbog nespremnosti i viška kilograma, dok su primjerice Otto Porter i Victor Oladipo bili smatrani tek solidnim prospektima i u najboljem slučaju solidnim starterima.

Zato su vjerovali svojoj skautskoj službi koja je Bennetta smatrala za pravi izbor. Bio je sjajan i eksplozivan napadač s očitim manama u obrani koje su Clevelandovi skauti zanemarili. Na kraju je NBA njegove napadačke sposobnosti sveo na minimum, dok se obrana pokazala još lošija nego se ranije činilo.

U četiri odigrane sezone promijenio je četiri kluba gdje nije bilježio više od pet koševa u prosjeku. Početkom 2017. godine potpisao je za Fenerbahče koji je prvi puta u povijest podigao trofej europskog prvaka. Ipak, niti u turskoj momčadi Bennett se nije naigrao i vrlo brzo je otpušten iz momčadi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!